Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МУ – Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. намали увеличените с изменението на Закона за висшето образование такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане по чл.21, ал.2 от ЗВО, приети в предходни години. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и устойчивата подкрепа на ръководството на университета към студентите, които изменението на Закона поставя при променени условия и съществено по-високи такси.

Всички студенти, обучаващи се срещу залащане, още при записването си в университета сключват договор, съгласно който годишната такса за обучение се определя по законодателен ред и може да бъде различна за всяка учебна година. Годишната такса се внася на две равни вноски в срок до две седмици от началото на семестъра.

Проявявайки разбиране към възможните затруднения, които студентите могат да срещнат при заплащане на увеличените спрямо предходната година такси, още с влизане на изменението на ЗВО ръководството на университета отправи запитвания, включително и писмени предложения до МОН, относно законосъобразна възможност за запазване на таксата за обучение срещу заплащане на приетите вече студенти в размера, при който са започнали обучението си. Тази комуникация продължи до разрешаване на проблема. Ръководството на МУ-Варна изказва благодарност към министъра на образованието и науката, който откликна на създаденото напражение сред студентите. Със свое писмо от 06.08.2020г. министър Красимир Вълчев подкрепи предложението на МУ – Варна за намаляване на таксите и потвърди неговата легитимност.

Намалението е максимално възможното и е във връзка с чл.95, ал.2 от ЗВО, съгласно който за определена категория студенти Академичният съвет на висшето училище може да определя такси в намален размер от утвърдените от Министерския съвет.

Така, увеличените такси за студентите, обучаващи се в платена форма и приети преди учебната 2020/2021г., намалят съществено, като за редица специалности запазват размера си от предходните години. Има специалности в задочна форма на обучение, за които годишната такса за платено обучение е по-ниска в сравнение с миналата година. Повече информация може да бъде открита на сайта на университета.

Преди началото на академичната година проблемът с увеличението на таксите за платено обучение на студентите, приети в предходни години в Медицински университет – Варна намери приемливо, справедливо и законосъобразно решение със съвместните усилия на студенти и техни представители, ръководството на университета и Министерството на образованието и науката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Създадоха кризисен щаб за учебните заведения във Варна и региона

Създаден е кризисен щаб специално за учебните заведения във Варна и региона за координация между училищата, РЗИ, общината и областната администрация. Това съобщи Стоян Пасев-областен управител на Варненска област. Поводът е появилите се единични случаи на заразени с коронавирус двама ученици и един учител на територията на учебни заведения в..

публикувано на 21.09.20 в 14:15

Президентът Румен Радев освободи от длъжност началник на кабинета си

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на кабинета си. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.\БТА

публикувано на 21.09.20 в 13:54

Бойко Борисов: Казал съм - като видя "Хемус", ще се пенсионирам

Премиерът Бойко Борисов посети днес строежи на инфраструктурни проекти в Плевенска област - там минава трасето на магистрала "Хемус" и довеждащи до нея пътища. Заедно с премиера беше и заместник-министърът на регионалнато развитие и благоустройството Николай Нанков. Инспекцията беше следена онлайн на страницата на Борисов във Фейсбук. "Не сме се..

публикувано на 21.09.20 в 13:47

Туроператорите искат фонд за гарантиране на пътуванията

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти предлага да бъде създаден фонд за гарантиране на пътуванията, предаде БНР. Проектът на закон, който са изготвили от асоциацията, предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза. С настъпването на Covid-ограниченията..

публикувано на 21.09.20 в 13:32

80 години от освобождението на Балчик от румънска окупация се навършват днес

На 21 септември преди 80 години в град Балчик пристигат българските административни власти, за да известят края на румънското владичество и началото на възраждането на българския национален дух. Дни по-късно границата, разделяла десетилетия наред майки и синове, бащи и братя, минават и българските войски, а над цяла Добруджа звучат като обет думите на..

публикувано на 21.09.20 в 12:58

Препоръчителна 14-дневна карантина за българите във Финландия

Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани. Влизането във Финландия е отворено за граждани на държави от ЕС и Шенген, пребиваващи в страната, и членовете на техните семейства, за транзитно преминаващи, за пътуване, свързано с работа, командировка или обучение, както и посещение на близки роднини или партньор на семейни..

публикувано на 21.09.20 в 12:54

Затвориха училище във Варна за дезинфекция заради случаи на COVID-19

Сградата на началното училище "Васил Левски" във Варна в момента е затворена за дезинфекция, учениците са освободени, но денят е учебен и те преминават на дистанционно обучение.  В сряда започват отново редовните учебни занятия, съобщиха от общината. Контактните лица със заразената учителка, която е без симптоми и е карантинирана в дома си, ще..

публикувано на 21.09.20 в 12:26