Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 дни протести във Варна, за кратко бе блокиран Аспарухов мост /обновява се/

| обновено на 13.08.20 в 21:04

По-рано през деня стана ясно, че шествието тази вечер ще бъде в посока Аспарухов мост и блокадата там на място ще продължи около 40-50 минути. Полицията е известена, в социалната мрежа също има информация за това. На живо може да проследите и във фейсбук страницата на РАДИО ВАРНА.

Очакваше се проявите да започнат по традиция след 18:30 пред общината.

Към момента обаче единици са варненци край палатковия лагер пред сградата на общината.


В палатките през деня беше спокойно. До пет човека през деня отстояват позициите си въпреки жегата.

Движението в района остава блокирано.


18.45

Участниците в протестното шествие все още се събират.

Исканията на гражданите, които са по площадите и улиците веч 5 дни, остават непроменени. Те настояват за оставка на правителството, оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, честен и дистанционен вот.


19.00

Малцина са все още участниците, които ще тръгнат в шествие  към Аспарухов мост.

Около петдесет души  край палатковия лагер на висок глас обясняват мотивите си за протеста.  Дама в златна възраст обясни, че лагерът и протестиращите са под постоянно наблюдение. Ние искаме тотална промяна на политическата система, искаме върховенство на закона, коментират хората. Те се надяват най-накрая псевдозаконнитн модел, който вече 30 години след социализма е на власт,  след този протест да  бъде променен.  Надеждата им е един път завинаги  България да бъде правова държава.

19.15

Протестиращ от палатковия лагер обясни, че въпреки желанието му да влезе на сесията, не е допуснат заради  КОВИД 19.

Микрофона взе общинският съветник Стела Николова и обясни как е протекло гласуването дали  да бъдат допуснати десетината граждани на заседанието.  Според нея управляващото мнозинство не желае да се среща с хората в зала Пленарна.

"Позор" нарече Николова днешните събития в столицата. Според нея това е от страх. " Искаме ЕК да излезе с ясна позиция да каже подкрепя ли корупцията в България", обяви Николова. "Искаме правов ред и справедливост, оставка и то веднага", призова тя.

19.25

Млад мъж попита присъстващите дали някой от тях е взел средства по схемата 60/40. Къде са парите и дали не са в удобните чиновници, попита той. След всеки, който говори, мнозинството възкликва "Оставка".

Шествието се подрежда, строява и приготвя да тръгне.

Изпълнение на гайди огласи цялото кръстовище. Това повдигна рязко емоциите на протестиращите  и "Оставка" кънти сред сградите наоколо.

19.30

Шествието се движи по бул. "Мария Луиза", затворени са и двете платна. Плакатът "Държавата е в ремонт" и огромният трибагреник отново са начело.


19.40

Шествието премина на бърз ход покрай катедралата. Протестиращите са устремени към Аспарухов мост.

20.00

Протистиращите са на Аспарухов мост. Блокирано е движението и в двете посоки, както и подстъпите към  моста.


В трафика се виждат много  товарни камиони с прицепи.


20.10

Правов ред, справедливост и край на корупцията в страната искат протестиращите. Те спряха движението и в двете посоки на Аспарухов мост. Колко време ще останат не е известно. Обиколният маршрут е през Белослав. 


20.20

Градският транспорт е блокиран, не преминавати и автобуси. Някои от чакащите по спирките стават нетърпеливи и пеш тръгват по моста.  Предстои им да извървят над 2 км пеш по моста. Виждат се предимно жени, които бързат да се приберат у дома си в Аспарухово.


20.30

Протестиращите се  изтеглиха от Аспарухов мост. Предстои полицията да възстанови движението.

Със скандиране на "Оставка - веднага" и "Всеки ден ще е така до победата" шествието се насочва към палатковия лагер. Участниците са леко разочаровани, че нямат масова подкрепа и тази вечер са около 50 души.  Те обаче остават твърди в исканията си – оставка на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, провеждане на честни избори и дистанционно и електронно гласуване.



20.35

По пътя си протестиращите пропуснаха линейка, на първата спирка след моста има доста чакащи хора, които разчитат на обществения транспорт


20.40

Задръстването е от и за града през Аспарухов мост.  Шествието все още се изтегля от ключовите кръстовища в района. Шофьорите търпеливо изчакват и няма пререкания с протестиращите.



20.45

Доста автобуси все още изчакват в района на Полиграфията. Чуват се и скандирания на хора от автобусите и колите, но има и противници да се блокира така Варна. Протестиращите продължават към катедралата. Около 15 автобуса са блокирани заради спряното движение в района.
21.00
Протестът и тази вечер приключва пред палатковия лагер, където през деня остават около 4-5 човека, а участниците в шествието  се разделят с уговорката утре отново настойчиво да искат промяна в управлението на държавата и оставка на провителството.
Вижте в галерията  целия фоторепортаж на Тони Караангелов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36
Радио Варна, Варна, Ден на отворените врати

Осигуряват постоянен екип на пожарната през лятото на "Златни пясъци"

Община Варна ще помогне за осигуряването на постоянен противопожарен екип на територията на КК „Златни пясъци“ за трите месеца на активния туристически сезон. Това заяви по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма кметът Благомир Коцев, който е и негов председател. Командированите от вътрешността на страната..

публикувано на 17.04.24 в 17:27

Отпускат социални помощи на 43-ма варненци

Община Варна ще отпусне еднократни социални помощи на 43 варненци. Средствата варират между 250 и 1000 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности, съобщават от общинския пресцентър. Общата сума в размер на 19 150 лева беше гласувана единодушно от членовете на ресорната комисия към местния парламент. В тазгодишния бюджет..

публикувано на 17.04.24 в 15:40

Нови понтони и преместване на кораба "Академик" сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за..

публикувано на 17.04.24 в 15:20
Варненска търговска гимназия

Ученици от Варненската търговска гимназия създадоха собствени фирми по време на изложение

Ученици от Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" взеха участие в инициатива на училището, насърчаваща креативността и предприемаческото мислене у младите хора. Събитието е изложение на учебно тренировъчни предприятия, които са виртуално копие на реални фирми, направени от учениците.  На инициативата се явиха 11 фирми от търговската..

публикувано на 17.04.24 в 15:10

Огромен клон се стовари на улица в центъра на Варна (СНИМКИ)

Короната на дърво в центъра на Варна беше отстранена преди час, поради което временно беше затворена ул. "Александър Пушкин". Това видя репортер на Радио Варна. Работниците, извършващи резитбата, споделиха, че тя е по сигнал на откършен клон от дървото. Това дърво е болно, по ствола му се виждат големи гъби, а сърцевината на един от отрязаните дебели..

публикувано на 17.04.24 в 14:52

Общински съветници предлагат 2 май да бъде неучебен ден във Варна

Общинските съветници от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна призовават кмета на морския град да обяви Велики Четвъртък (2 май) за неучебен ден за варненските ученици. В предложението се посочва, че тази година 2 май се пада между няколко почивни дни и се открива възможност да бъде отбелязан пълноценно. "Християнските семейни традиции..

публикувано на 17.04.24 в 14:48