Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36-и ден варненци протестират. Инцидент с дете "на косъм" /обновява се/

18
Снимка: Тони Караангелов

Хората, които ще се включат в шествието тази вечер, се събират на обичайното място пред сградата на общината в морската столица. Палатковият лагер остава разположен на пътното платно на кръстовището пред община Варна. Към момента събрани са около 20-тина души.

Хората излизат  отново да заявят исканията си – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

19.06ч.

Все повече варненци се събират пред сградата на Община Варна. Сред протестиращите възникна спор кой да вземе микрофона, за да се изкаже първи. 

Бивш адвокат от Варна говори за първия партиен държавен ръководител. Според него в лицето на премиера Бойко Борисов се е върнала тази диктатура. Адвокатът коментира решението, което оповести по-рано днес премиерът за свикване на Велико Народно събрание и подложи под въпрос дали се налага изобщо свикването на такова.
С традиционните викове "Оставка!" завърши изказването на авдоката от Варна. След него думата взе по-млад мъж , който задеде въпроса "Какъв лост има за противодействие на корумпираните политици?".  "Няма да спираме шествието", каза от своя страна и жена от пртестиращите.
"Всеки ден от началото на шествието има хора, които го продкрепят. Протестът е безпартиен, което е най-важно.", каза Дария Димитрова, която живее и работи в Лондон, но от началото на протестите е във Варна. Тя призова протестиращите да не се поддават на провокации и да не се предават. "Оставката не е края, тя е началото. И след нея ще е така, до промяната!", каза още Дария Димитрова и поиска - оставка, съд и затвор.
19.20ч.
Минути след нейното изказване,  протестиращите поеха на шествие в посока Катедралния храм, по бул. "Мария Луиза". Традиционно пред тях е големият трибагреник, а скандиранията са "Оставка!". За първа вечер от началото на протестите варненци са много малко на брой - едва 70 - 80 души. "Държавата е в ремонт - Благодарим ви за разбирането!" - плакат с този надпис носят протестиращите.
19.30ч.
Протестиращите достигнаха кръстовището до Катедралния храм, но движението не е регулирано от  полицията. Хора преминават покрай колите, които се наложи да спират, за да не се случи инцидент. Протестиращите се отправят към Аспарухов мост.
Няма полиция, която да регулира движението. Шофьорите са изнервени и влизат в конфликт с протестиращите.
19.50ч.
Шествието достигна началото на Аспарухов мост. Хора срещу коли по бул. "Христо Ботев". Една от колите за малко да блъсне дете на видима възраст 6 - 7 години. Детето е само с уплаха.  Протестиращите пропускат автобусите на градския транспорт, някои от колите спира, други шофьори, обаче, преминават през хората, които се движат по пътното платно. Виковете са - "Оставка и затвор, Бойко е позор!". Няма полиция, която да регулира движението.
20.00ч.
Целта на протестиращите е да стигнат Аспарухов мост. Шествието е вече там.

20.05ч.
Протестиращите са вече на Аспарухов мост и спряха движението на коли  в двете посоки на моста. Имаше пререкания с шофьор на ТИР, който ядосано викаше на протестиращите да се махат от моста, за да не пречат на движението на колите.

20.15ч.
Протестиращите се отдръпнаха от пътното платно. Аспаруховият мост е отворен за движение в двете посоки. Те заявиха, че пускат движението в знак на добра воля, защото не искат да пречат на хората, които трябва да минат през съоръжението. И припомниха, че целта на протеста е срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, а не срещу сънародниците им.

20.18ч.
Две линейки бяха пропуснати от протестиращите. В петъчната вечер е натоварено движението по Аспарухов мост. Много хора пътуват в този час. Полицията не съпровожда протестиращите и не регулира движението. Шестващите засега са на моста, но без да възпрепятстват движението на автомобилите по пътното платно. 
20.40ч.
С викове "Оставка" протестиращите се изтеглят от Аспарухов мост в посока община Варна. Движат се в платното от квартал "Аспарухово" към града по бул. "Христо Ботев", като колите следват хората. Движението в платното посока Бургас е свободно. Все по-слаби са виковете "Оставка!", "Гешев е боклук!".

20.55ч.
Протестиращите граждани достигнаха началната точка - община Варна. Те имат желание да премахнат палатковия лагер заради предстоящия празник на Варна, 15 август. Палатките пред община Варна са четири на брой и една шатра. Един от протестиращите твърдо е решил да премахне палатката си и да не се връща повече заради липса на подкрепа от останалите недоволни граждани. 
21.07ч. 
Протестиращите започнаха да се разотиват. Очаква се палатковият лагер да бъде вдигнат, както заявиха по-рано участниците в протеста. Причината за това намерение е предстоящият празник на Варна - 15-ти август. 
Снимките са на фоторепортера Тони Караангелов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12