Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезне ли една аборигенна порода


Единственият шанс да се опазят представители на породата Източнобалканска свиня  /ИБС/ е те да преболедуват африканската чума и да си създадат имунитет. Мнението е на Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане на Източнобалканска свиня:

фриканската чума ще мине през цялата страна и през всички стопанства, които развъждат ИБС. Ако се евтанизират всички животни, шансът да оцелее някой екземпляр граничи с научната фантастика."

След евтаназиране на най-голямото останало стадо от породата  в село Юнец, община Долни Чифлик в началото на август,  популацията от ИБС вече е под 300 животни на територията на цялата страна. През лятото е пикът на африканската чума и шансът да загубим и малкото останали животни е абсолютно реален, твърди Донева:

Така  и не се уредиха начините и териториите на отглеждане на тези животни. Мерките за биосигурност не са съобразени със собствеността на терените, които източна България са изключително държавна и общинска собственост.“

Донева припомня, че се въведоха изисквания свинете от порода ИБС да се отглеждат като индустриални животни. На закрито обаче те умират. Не е възможен и нормалният развъден процес.  Още повече двете лицензирани кланици на територията на страната отказват да колят животните през последната година и половина. Ако стопанството няма приходи, няма и мотивация ИБС да бъдат отглеждани:

"За едно средно по големина стадо от 80 животни разходите за фураж на месец са около 1 500 лв. Без приходи за година и половина  е абсолютно самоубийство във финансов смисъл да отглеждаш тази аборигенна порода".

Източнобалканската свиня е единствената запазена към днешна дата аборигенна порода свине в България. Оформена е под влиянието на естествения подбор, при сравнително слаба намеса на човека. Призната е за автохтонна (местна порода). Свинете са изключително подходящи за получаване на месо и месни продукти обогатени на Омега-3 мастни киселини, тъй като за разлика от преживните животни, мастните киселини, които приемат с фуража, се включват директно в процесите на липиден синтез без никаква промяна. От друга страна Омега-3 мастните киселини, както и полиненаситените мастни киселини като цяло, се съдържат в по-голям дял във вегетативната част на растенията, отколкото в семената. Поради това в тъканните липиди при дивите животни, както и при пасищно отглежданите домашни, се съдържат повече Омега-3 мастни киселини в сравнение със съвременните породи и хибриди свине в условия на интензивни системи на хранене и отглеждане.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00