Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия затегна мерките срещу „внос“ на коронавирус

3

Финландия извади повечето държави от ЕС от своя „зелен списък за пътуване“, като само пристигащи от шепа държави вече могат да влязат в страната без ограничения, съобщи правителството в сряда.

По-строгите правила, насочени към спиране на разпространението на коронавируса, означават, че само хора, идващи от Италия, Унгария, Словакия, Естония и Литва, вече ще бъдат допуснати във Финландия, без да доказват, че имат валидна причина за пътуване и без самоизолация за две седмици ,

Пристиганията от редица страни извън ЕС, включително Грузия, Руанда и Южна Корея, продължават да бъдат свободно разрешени съгласно мерките, които ще влязат в сила следващия понеделник.

„Пограничната политика на Финландия е най-строга в Европейския съюз, защото искахме да запазим сравнително добрата ситуация с вируса във Финландия“, каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Мария Охисало.

От юни правителството заяви, че ще позволи пристигането от страни с по-малко от осем нови случая на коронавирус на 100 000 население през последните две седмици, въпреки че министрите сега направиха изключения за страни с под 10 случая.

Въпреки това нормата на Финландия е значително по-строга от тези в нейните скандинавски съседи, като Норвегия, която позволява пристигания от страни с до 20 нови случая на 100 000 души.

Понастоящем Финландия има едно от най-ниските наличия на COVID-19 в Европа, като през последните две седмици регистрира само 5,3 нови случая на 100 000, въпреки че броят им нараства.

Охасало също обяви, че ограниченията на сухопътните граници на Финландия с Швеция и Норвегия ще бъдат разхлабени, за да могат жителите, живеещи от двете страни, да преминават по-лесно за ежедневни цели.

По време на заседания на кабинета министрите обсъдиха също така забрана на полетите от столицата на Северна Македония Скопие, които са донесли "изключително голям брой инфекции" във Финландия, каза на пресконференцията министърът на транспорта Тимо Харака.

Харака заяви, че законодателните пречки означават, че длъжностни лица, а не министри ще трябва да вземат решението за спиране на полетите отконкретно направление./БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра, за да се построи кооперация.  Хората заявиха категорично,че ще направят жива верига и няма да допуснат изсичането,още повече, че проектът предвижда подземен..

публикувано на 03.08.24 в 20:38

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48

Йорданският престолонаследник стана баща за първи път

Принцеса Раджва, съпруга на престолонаследника на Йордания Хюсеин, роди момиченце – първородно дете на двойката и първо внуче на крал Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на кралския двор. В краткото изявление се казва, че бебето, което се е родило тази сутрин, носи името Иман. Във видеоклип, публикуван на официалната..

публикувано на 03.08.24 в 16:14

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58