Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

40 фотографии призовават варненци да пазят чист града

| обновено на 21.08.20 в 08:10
4
Снимка: "Чиста Варна"

Фотоизложба с подбрани моменти от доброволчески акции по почистване на различни места във Варна, ще бъде открита на 21 август от 18.00 часа до Слънчевия часовник в Морската градина във Варна. Тя е дело на доброволците от фейсбук групата „Чиста Варна“, които от миналата година всяка неделя избират място, което почистват. Най-често са по Крайбрежната алея, паметника на Българо-съветската дружба, в района на Аладжа манастир, откъдето изнасят най-много отпадъци, почистваха и край сградата на Аквариума.

„С чисти сърца към чиста околна среда“ е мотото на фотоизложбата, а посланието - да почистиш и подредиш мястото където живееш и се разхождаш, не е срамно и смешно, а напротив - приятно и заредено с позитивни емоции занимание, защото там срещаш много усмихнати и добронамерени хора.

„Идеята е да покажем, че всеки един от нас е съпричастен с чистотата и красотата на мястото където живее, където се разхожда и си почива, защото генерираните боклуци са от нас хората. Искаме да възпитаме нашите деца на чистота и подреденост.“, каза за Радио Варна Стефан Крачунов, доброволец от първата акция до днес.

Първата акция се провежда на 8 декември 2019 година, а до днес те вече са 23. Срещите се определят през групата във фейсбук, като обикновено са в неделя. През отпускарския август месец акции не се провеждат, защото хората са по почивки или извън града. Ще бъдат възобновени от септември, каза още Стефан Крачунов. Обикновено организаторите осигуряват чували и ръкавици за доброволците, но при желание всеки може да си осигури сам такива.

„Колкото повече се стремим около нас да бъде чисто, толкова повече ще ни е приятно да живеем в тази среда.“, каза още Стефан Крачунов.

Разговорът с него чуйте в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват проверки за безопасност на труда по строителните обекти в цялата страна

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната се спазват нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на..

публикувано на 26.11.20 в 14:06

Топъл обяд за нуждаещи се през студените месеци ще предостави Община Балчик, ако проектът и бъде одобрен

Услугата "Обществена трапезария" се предвижда да бъде подновена в община Балчик от януари 2021. За целта администрацията ще кандидатства с проектно предложение пред Фонд „Социална закрила“.  Стойността на проекта е 37 хиляди лева, чрез него ще бъде осигурена топла храна за 80 потребители, които не могат да си я набавят сами. Ако предложението бъде..

публикувано на 26.11.20 в 13:51

753 непотърсени хранителни пакети на БЧК в Добрич

Областният съвет на БЧК в Добрич удължава срока за раздаване на хранителни продукти по ОП „Храни“. Причината е в ниския процент на раздадени помощи, като непотърсените хранителни пакети до този момент са 753. Във всички останали общини, с изключение на Добрич, раздаването е осъществено почти изцяло и скоро ще приключи. Срокът за раздаване на..

публикувано на 26.11.20 в 13:43

Продължава борбата за отмяна на Закона за запрещението

Законът за запрещението съществува от 1949 година и оттогава не е бил променян. Той засяга хората с вродени интелектуални затруднения или придобити като заболяване впоследствие. В този смисъл да попадне в рамките на този закон, отменящ всички граждански права, е заплашен всеки един от нас, тъй като никой не е застрахован от това един ден да бъде..

публикувано на 26.11.20 в 13:14

Община Добрич търси вариант за работа на детска градина за децата на медиците

Община Добрич търси вариант да работи дежурна детска градина за децата на медицинските специалисти от здравните заведения в града. Целта предоставянето на медицинска помощ на жителите на общината да бъде максимално осигурено. Уточнява се законовата възможност за започване на работата на детското заведение, информират от местната администрация. Ще бъде..

публикувано на 26.11.20 в 13:07

Работещите във варненски заведения готвят протест срещу затварянето

От Комитета на българските готвачи призовават работещите в сферите на ресторантьорството и хотелиерството да излязат на протест, за да настояват за компенсации и адекватни икономически мерки, които да гарантират доходи на хора, които остават без работа. "За да се опитаме да предотвратим повторното затваряне на бранша, моля всички членове на..

публикувано на 26.11.20 в 12:45

Преди посещение в ковид-кабинет - задължително разговор с лекуващия ни лекар

32-ма души са преминали през ковид-кабинета в ДКЦ "Чайка" във Варна с пълния набор от преглед. 20-сет от пациентите, насочени от своите лекари, са изследвани с бързи антигенни тестове за грип тип А и Б, и Ковид-19. Едва три от пробите са били положителни на ковид-19, а една - на грип тип А. Данните са до 16ч. на 25.11.2020г. Това заяви за Радио..

публикувано на 26.11.20 в 13:00