Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмият фестивал на хвърчилата предстои във Варна

Множество цветни хвърчила, някои от тях огромни, ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж за поредна година, тази събота и неделя, на 22 и 23 август. Традиционно фестивалът на хвърчилата привлича многобройни посетители, а този август ще отбележи осмата си годишнина. Организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на фонд “Култура“ на община Варна. Основен акцент на фестивала са демонстрациите на кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила.

Тази година ще участват само български клубове, поради пандемията с Ковид 19, която доведе до затруднени условия за пътуване.

От 10.00 до 17.00 ч. през в двата фестивални дни професионални клубове ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други. Ще има демонстрации и по майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето, разказа за Радио Варна организаторът Юри Георгиев от Клуб „Асто-Въздушни чудеса”. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Всяко издание на фестивала отправя различни послания, най-често свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло.

Провеждат се ателиета и работилници за детско творчество на теми, свързани с летенето и вятъра.
От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате, отбелязва Георгиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев изиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената пресслужба.  От..

публикувано на 21.05.24 в 11:12

ЦИК прие указанията за вота, бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 11:03

Учениците, на които се е паднала "проблемна матура", ще получат 4 точки от МОН

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Акция в кв. "Максуда" за купуване на гласове във Варна, има задържани (СНИМКИ)

Над петима са задържани към този момент при акция в квартал "Максуда" във Варна.  Специализираната полицейска операция е  за противодействие на престъпления по политически права на гражданите и противодействие на битовата престъпност. Акцията се провежда от тази сутрин на територията на цялата област, съобщи комисар Веселин..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Мъж на 51 години е загинал в катастрофа в Каварна

Мъж на 51 години е загинал при пътнотранспортно произшествие на улица в Каварна. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. Съобщението за инцидента е получено в 19:50 часа в понеделник (20 май). По първоначална информация мъжът е катастрофирал с велосипед с монтиран двигател. Инцидентът е станал на ул. "Черноморска" в Каварна, като..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Ректори и синдикати на среща в МОН, обсъждат разпределението на заплатите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите потвърдиха,..

публикувано на 21.05.24 в 08:35

Депутатите заседават извънредно заради пенсиите, изслушват служебния премиер

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев, предаде БНР.  Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с..

публикувано на 21.05.24 в 08:31