Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кои деца ще учат дистанционно

2
Снимка: Архив


Децата, които имат хронични заболявания като бронхиална астма, муковисцидоза или други доказани диагнози са с намален имунитет. Учениците, които от време на време имат хрема, правят една–две ангини или един-два бронхита на година, не са с намален имунитет и те трябва да присъстват в училище. Мнението е на варненския педиатър д-р Каролина Златева. Коментарът й е по повод обявената от просветното министерство възможност, учениците с компрометиран имунитет да учат дистанционно:

Личният лекар най-добре познава децата, които са в неговата практика. Родителите трябва първо да обсъдят заболяванията с личния лекар и ако се налага да проведат консулт с тесен специалист по профила на съответното заболяване. Екипно се решава дали детето може да ходи на училище или трябва да остане на дистанционно обучение.”

Всеки един от случаите е необходимо да се прецизира внимателно, твърди д-р Златева. Според нея  "изолацията на децата в тази възраст, затварянето им вкъщи, непрекъснатото стоене пред компютрите и телефоните води до психични проблеми, обездвижване, наднормено тегло и редица други заболявания, които са много по-опасни, отколкото вируса". 

1 400 са пациентите на възраст до 18-годишна възраст в листата на д-р Златева, от тях едва четири деца вероятно ще останат да се обучават у дома. В ученическа възраст децата все по-рядко боледуват, сочат наблюденията на педиатъра.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Освещават стенописа на Апостола в НУ "Васил Левски"

Стенописът на Апостола, с който грейна на фасадата на варненското Начално училище "Васил Левски" в кв. "Аспарухово", ще бъде официално осветен днес. Освещаването е само част от благодарствения празник по случай изрисувания стенопис на нашия патрон и в чест на Деня на народните будителите – 1 ноември, съобщават от училището. Празникът ще започне в 13..

публикувано на 29.10.20 в 11:03

Кукленият театър във Варна отменя представления за събота и неделя заради авария

Поради авария в електроснабдяването на сградата на Кукления театър и последвалите усложнения с отоплителната и осветителна техника, театърът отменя представленията за тази събота и неделя - 31 октомври и 1 ноември, съобщават от театъра. За същия период няма да работят Музеят на куклите и билетната каса, като се преустановява и продажбата на билети..

публикувано на 28.10.20 в 17:35

Във Варна връчиха юбилейни медали на ветерани от Втората световна война /ФОТОРЕПОРТАЖ/

Юбилейни медали по повод 75-годишнината от края на Втората световна война получиха ветерани от Бургас и областта на официална церемония днес. Медалите от българското и руското правителство бяха връчени от името на Генералния консул на Русия във Варна. Беше предвидено медали да получат 34-ма ветерани. В Ковид обстановката на церемонията присъстваха..

публикувано на 28.10.20 в 16:19

ЕС очаква догодина да разполага с над един милиард дози ваксина срещу Ковид-19

В най-добрия случай догодина ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина срещу Ковид-19 и ще бъдат ваксинирани до 700 милиона души. Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че на месец в ЕС догодина се очаква да бъдат доставяни между 20 и 50 милиона дози, като първите мащабни пратки са насрочени за..

публикувано на 28.10.20 в 15:10

Шевици и птици върху блок във Варна

Нова графити рисунка ще краси фасадата на четириетажен  жилищен блок във Варна на един от най-оживените булеварди в града „Цар Освободител“. Над стенописа работи от понеделник самоукият талант Дамян Николов от Сдружение „Българско графити училище“. До края на седмицата трябва да е завършил творението си. Проектът на Дамян „Стенописът като..

обновено на 28.10.20 в 13:44

Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „За Земята“ каза за БГНЕС, че петицията им съдържа 6 искания. „Във всички учебни заведения, предимно в детските градини и..

публикувано на 28.10.20 в 10:14

Как коронавирусът се предава от безсимптомни

Данните за COVID-19 включват обезпокоителна реалност: нямаме представа кой от нас разпространява болестта. Около половината от неволните „разпространители“ на вируса се чувстват добре до няколко дни преди да проявят прословутите симптоми на кашлица, треска и умора, но дотогава те може вече да са заразили множество хора. В същото време още по-неуточнената..

публикувано на 27.10.20 в 16:53