Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени откриха причина за повторно заразяване с Ковид-19

Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от Масачузетската многопрофилна болница в гр. Бостън доказаха, че високото ниво на някои цикотини при пациенти с Ковид-19 може да предотврати изграждането на устойчив имунитет срещу Ковид-19, пише сп. "Сел".

Екипът на д-р Наоки Канеко изследвал проби от далак и лимфни възли на починали пациенти от Ковид-19. В тях отсъствали герминативни центрове, които са съставна част от трайната имунна реакция. Тези центрове представляват структури, възникващи в лимфните възли и в далака по време на инфекции или имунизации. В тях узряват изработващите антитела В-клетки, които стават дълговременни носители на имунната памет. В-клетките позволяват на организма бързо и ефикасно да идентифицира патогена и да го атакува в случай на повторно заразяване.

Ключова роля в образуването на герминативните центрове играят спомагателните Т-клетки. Оказало се, че при тежко болните от Ковид-19, спомагателните Т-клетки не се формират. Причината за това са високите нива на цикотините - сигналните молекули, участващи в имунния отговор. При тежките случаи на Ковид-19 било открито огромно количество на цикотина TNF на онези места, където обичайно се формират герминативните центрове.

Това означава, че въпреки че антителата могат да защитят хората за относително кратко време, някои оздравели пациенти могат да се заразят повторно с Ковид-19 след няколко месеца и то не само веднъж.\БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20