Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят болницата в Девня за лечение на заразени с Ковид-19

Многопрофилната болница за активно лечение в Девня може да стане изцяло болнично заведение за прием на заразени с коронавирус, ако се наложи. Това обяви скоро главният държавен главен инспектор доцент доктор Ангел Кунчев. Повод за думите му е увеличеният брой на заразени с Ковид 19 във Варненска област. 


Преди няколко дни инспектори от Регионалната здравна инспекция във Варна са посетили болницата в Девня, за да установят състоянието й и дали може да се преобразува в така наречената ковид-болница, каза за Радио Варна изпълнителният директор на лечебното заведение доктор Кирил Лозанов. В момента болницата има две отделения. Едното е по физиотерапия и рехабилитация,  разполага с 20 легла и  работи по договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Второто е по вътрешни болести, разполага  с 5 легла и няма договор със Здравната каса. В този вид болницата не може да приема заразени с коронавирус, каза доктор Лозанов и посочи причината:

„Нямаме достатъчно персонал и нямаме сключен договор с НЗОК за дейност по пакета „вътрешни болести“. В момента ние няма как официално да приемаме такива пациенти. Ако нещата станат наистина сериозни имаме обещание от РЗИ-то, че ще направят всичко възможно този договор да бъде сключен с касата чисто формално и документално, въпреки, че не е периода на сключване на договор с касата. Като анекс – вече те ще задействат. Проблемът с персонала си остава сериозен.“

В болницата в Девня работят 5 лекари, включително и изпълнителният директор, специалисти по вътрешни болести, рехабилитатори и хирургия. Има само една медицинска сестра. Не са малко и финансовите задължения, каза доктор Лозанов:

„Болницата има около 200 000 лева задължения към общината за наем сгради, смет, общински данъци и такси. Имаме 45 000 лева задължения към НАП и Инспекцията по труда. Всичко това е натрупано преди 2015 година. Има и 25 000 лева задължения към бивши служители на болницата, които не са си получили възнагражденията.“

Докато не бъдат изплатени задълженията към Националната агенция по приходите, болницата не може да наема лекари, каза още доктор Лозанов,  макар, че вече е започнало изплащането им. Има и притеснения сред малкото медици, които работят в момента:

„Старшата сестра ми каза, че ако станем Ковид-19 отделение и тя трябва да работи там, ще напусне. Което значи, че трябва да се намерят поне още трима лекари и поне пет медицински сестри.“

Сградата на болницата е в много добро състояние, каза още доктор Лозанов, който е изпълнителен директор от юни месец тази година. Ако се наложи може да приема леките форми на заразени с коронавирус:

„Имаме най-необходимите неща – леглова база, отопление, електроснабдяване, но нямаме необходимия персонал. А като стаи – болницата е сторена скоро и е направена за една модерна болница. Това са 4 етажа, като на всеки етаж има поне 10 стаи, има манипулационна, има си лекарски кабинети. Правена е преди 25 години, но е направена добре.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 15 % ръст на германските туристи у нас очаква браншът през 2024-та

В три поредни години специалистите отчитат 14-15 % повишение на посещенията на германските туристи у нас за 12-месечен период. И през 2024-та очакваме същия процент, а може би и по-висок, коментира за Радио Варна  Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в столицата на Германия – Берлин, който е част от дипломатическия състав на Посолството на..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Близо 500 литра нелегален алкохол в кв. "Аспарухово" и край с. Аксаково откриха митничари

Митничари откриха голямо количество нелегален алкохол в кв. "Аспарухово" и край с. Аксаково. Акцията е част от проверките на екипи по Черноморието  на митническите мобилни групи от отделите в митниците в Бургас и Варна. Три са обектите, в които е открит нелегален алкохол - ракия и алкохолно съдържание над 41 градуса, като два от тях се намират във..

публикувано на 31.07.24 в 10:18

Чужденец под временна закрила обра турист в к.к. "Златни пясъци"

63-годишен украинец, с временна закрила, е обрал турист в курортния комплекс "Златни пясъци", съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна. Служители на Пето районно управление са задържали извършителя, откраднал чанта с намиращите се в нея пари, лични документи, банкови карти и други вещи.  Образувано е бързо производство. 

публикувано на 31.07.24 в 10:01

С тежка техника лозари и винопроизводители излязоха на протест край Поморие

Лозари и винопроизводители от Поморие излязоха на протест рано тази сутрин. С тежка техника те блокираха главния път за Слънчев бряг в района на Каменар край Поморие. За минути са се образували километрични опашки от автомобили.  Заради протеста днес ще има временна забрана за движение на превозни средства по общински път, обхващащ участъка от..

публикувано на 31.07.24 в 09:44
Исмаил Хания

Ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Иран

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи палестинската ислямистка групировка, предаде БНР.  По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр. От "Хамас" официално..

публикувано на 31.07.24 в 09:42

Активни потребители: Производителите замениха палмовата мазнина в бялото саламурено сирене с вода

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина са  заместени от свръх-оводнени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители. Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно..

публикувано на 31.07.24 в 07:05

Изпращаме последния горещ ден на юли

13 градуса бяха измерени в 6.00 часа в Добрич и ето с такава ниска температура на въздуха посрещаме новият ден и изпращаме последния ден на юли.   По 16 градуса бяха измерени в Шумен и Карнобат, 17 в Силистра, 18 в Шабла и Ахтопол, 19 в Бургас, 20 в Разград, по 21 градуса на носовете Калиакра и Емине и в Русе,. Във Варна е 22 градуса,..

публикувано на 31.07.24 в 06:42