Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна неделя протест във Варна /обновява се/

| обновено на 23.08.20 в 20:05

Фейсбук групата "Палатков лагер община Варна" обяви тема на протеста тази неделна вечер:  DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!


Зимата идва!, пишат в групата и призовават: " Да помогнем на хората в нужда! Гешев, Борисов и компания :)"

Както вече знаете, след спецакция в дома на един от активистите на протеста в София, бяха открити части от машина за варене на компот... Властите няма да се спрат преди да намерят и другите части от машината!
След това ще събират плодове, ще ги варят..., обясняват протестиращите в публикацията защо се налага:
DMS Буркани за властта!

Радио Варна ще проследи как варненци ще се отзоват на призива: "Вземете си бурканите и елате в 19:00ч на община Варна да ги предадем доброволно, преди да са ни ги взели със заповед за обиск."

Как ще протече тази вечер недоволството гледайте в излъчване на живо във фейсбук страницата ни, а тук ще проследим хронологично емоциите в детайли .


19.00

Около шестдесет са варненци до момонета край палатките до общината. Някои действително носят буркани с компоти и зимнина. Предстои да видим къде ще се продеде флашмоб с тях.

19.10

Преди малко протсеращите тръгнаха на шествие. Те се насочват към сградата на съда до шадраваните в центъра.  Участнаците скандират "Варна, събуди се!". Традиционните призиви са: "Оставка веднага"  и "Гешев е позор - оставка и затвор"

19.15

"Елате с нас, правим го за васа" - така хората от шествието  се обръщат към преминаващите   Предвождани от знамена и младежи със сигнално жълти жилетки, хората от шествието сканидират "Оставка", дружно ползват съдийски свирки, чуват се вувузели и тромби. В момонета преминават  покарй храма "Св. Николай"

19.20

Шествието се движи сравнително бързо - вече на площад България край статуята на рибаря със златната рибка.  Виковете са"мафият вън!" и "Оставка".  Вижда се как някои от пешеходците спонтанно се присъединяват към протестното шествие и продължават се него.

19.30

С викове "Долу ГЕРБ!" и "Оставка" протестиращите навлизат на централния площад.

19.35

Протестиращите са до фонтана в центъра, пространството кънти от освиркване и викове "Гешев е позор - оставка и затвор". На стълбите пред централния вход на съда са наредени буркани с компоти.



Протестиращите превързаха демонстративно очите, ушите и устата на трима от участцити, които коленичиха безсилно, онагледявайки безсилието на правосъдната ни система в стил: не чух, не видях, не знам.


19.40

Пред парадния вход на съда протестиращите се редуват и изказват на висок глас мотивите за исканата оставка на премиера и главния прокурор.  Хората се редуват на микрофона и слид всеки ехти "Оставка".  Участниците изказаха и подкрепата си към семейството на младия мъж от софийския палатков лагер /Тихомир/, чийто дом бе обискиран.

19.45

Протестиращите се насочиха към катедралата. Шествието е нестройно, но добре озвучено. За кратко бе блокирано кръстовището. Подредиха редиците, дружно извикаха "Оставка" и поеха по бул. "Мария Луиза" към палатковия лагер пред общината.

Нито един полицай не съпроводи шествието тази вечер. Охрана от полицията нямаше и при блокирането на кръстовището, няма обезопасяване на пътните платна. Полцаи се виждат единствено около лагера край общината.

19.50

Шествието пресече ул. "Шипка". Основно звучи "Оставка", чува се и "Долу ГЕРБ", както и "Мутри вън".

Протестиращите се движат по двете платна на булевард "Мария Луиза" , има много деца, младежи, участници с тротинетки и велосипеди. Полиция няма.

20.00.

Шествието приключи пред сградата на общината. Участниците изпяха отново на раздяла химна. Някои от хората обаче остават край палатките, където заедно с постоянно пребиваващите в лагера, ще обсъждат предстоящите избори.

В галерията може да видите всичко от фоторепортажа тази вечер на Румен Сарандев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Секции, подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

Общинската избирателна комисия във Варна публикува списък със секциите, които са подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването за частичния вот днес в районите "Приморски" и "Одесос" във Варна: № на секция Седалище на секция 001 НУИ "Добри Христов", ул. "Стефан Караджа" № 34 005 СУ “Св...

публикувано на 20.10.24 в 07:00

Два варненски района - "Одесос" и "Приморски", избират своя кмет днес

Осем са кандидатите, които ще се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес.  Изборният ден започва в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа.  208 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на двата варненски района.  В "Приморски" секциите са 122 , а в "Одесос" –..

публикувано на 20.10.24 в 06:30

Слънчева неделя

И днес ще преобладава слънчево, но сравнително студено за октомври време. Сутринта във вътрешността на района ще е почти тихо и на места отново ще се образуват слани, а по крайбрежието ще има разкъсана ниска облачност. През деня вятърът ще е слаб до умерен от североизток.  Максималните температури слабо ще се повишат и най-често ще са 15°-17°,..

публикувано на 20.10.24 в 06:14

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски.  Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец – небесeн покровител на българите Негово Високопреосвещенство..

публикувано на 19.10.24 в 16:26

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа. Това става ясно от данните, разпространени от "Пивовари в Европа" със седалище Брюксел. Също така всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под равнището от 2019 година преди пандемията. Пак оттогава..

публикувано на 19.10.24 в 16:23

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той очаква до 15 ноември да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. "Хубавото е, че вчера е бил приет Плана за структура и капацитет на болницата, който включва 400 места и 26..

публикувано на 19.10.24 в 14:49

Почитаме паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски. Негово Високопреосвещенство беше поздравен с имения си ден от свещениците в храма и от председателя на църковното..

публикувано на 19.10.24 в 14:40