Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия си мие болниците с ракия срещу коронавирус

Близо 10 000 бутилки от любимата плодова ракия на Сърбия ще бъдат използвани за дезинфекция на болница в централния град Крушевац, съобщи местният Червен кръст.

Бутилките „Вилямовка“ - напитка, направена от круша, се съхраняват в държавно депо от 2005 г.

По инициатива на Червения кръст те ще бъдат преработени в 70-процентов алкохол, за да осигурят допълнителен дезинфектант за болницата по време на пандемията от коронавирус, каза Емина Тодорович, местният секретар на организацията.

"Имаме нова вълна от коронавирус, така че допълнителен дезинфектант ще бъде от полза", каза тя за АФП.

Популярната плодова напитка, която може да се произведе и от слива, грозде, дюля и други плодове, е популярна на Балканите и се смята, че е „лек“ за всички видове неразположения.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се сблъска с критика през февруари, когато омаловажи опасността от вируса, като се пошегува, че той няма да "се развие там, където има алкохол". Президентът добави, че пандемията е просто още една причина да се „надигне бутилката“. Само няколко седмици по-късно Сърбия се сблъска с недостиг на дезинфектанти и оттогава преработи почти 350 000 литра вино от фалирала дестилерия в 70-процентов алкохол за употреба в болница. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05

Младежкият фестивал на Варна „Фън сити +“ тази събота и неделя

На 10 и 11 август (събота и неделя) във Варна ще се проведе 14-тото издание на Младежки фестивал „Фън сити +“. Зрителите и гостите на морската столица ще могат да посетят събитията, включени в програмата на форума през двата почивни дни от 19:00 до 23:00 часа на площад „Антон Новак“. Фестивалът се финансира и провежда в изпълнение на програма „Младежки..

публикувано на 09.08.24 в 12:50