Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В първите дни на септември започва тестването на руската ваксина

Директорът на Федералния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" - Александър Гинцбург обяви във вторник, че проучванията на вече регистрираната ваксина срещу коронавирус, която е разработена от центъра, ще започнат на 4 или 5 септември.

До 3 септември ваксината ще бъде разпределена във всички центрове, където ще се провеждат тестовете, така че изпитванията могат да започнат до два дни след това, каза той пред агенция ТАСС.

Очаква се процесът на изпитване да приключи за приблизително 9 до 10 месеца, но ваксината ще влезе в "цивилното обръщение по-рано, паралелно с изпитванията ѝ върху доброволци", отбеляза Гинцбург.

По-рано през деня Министерството на здравеопазването на Русия разкри, че центърът е получил одобрение за провеждане на изпитванията след регистрацията на неговата ваксина срещу Covid-19.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Добрич

Предлагат публичното обсъждане на проектобюджета на Добрич да се проведе онлайн

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Добрич за 2021 година да се проведе онлайн предлага кметът Йордан Йорданов. Неприсъствено ще бъде разгледана и Програмата за капиталовите разходи. Предложението на кмета на община Добрич ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 януари. Причина за онлайн..

публикувано на 19.01.21 в 14:16

Борисов: Платеното оборудване от "Белене" отива за 7 реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме..

публикувано на 19.01.21 в 14:12

Получаваме електронен сертификат за ваксинация от личните лекари

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два..

публикувано на 19.01.21 в 13:20

Първият в България библиомат беше открит във Варна

 Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна предоставя нова услуга на своите читатели с първия в страната библиомат. Той е монтиран пред входа на библиотеката, която се помещава в сградата на община Варна. Библиоматът дава възможност на хората да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивни и празнични дни, без дори да..

публикувано на 19.01.21 в 13:04

Висок процент на бедност в област Добрич

Малко над 25% от населението на област Добрич живее под линията на бедност сочат данните на Националния статистически институт за 2019 година. Изчисленията показват, че броя на лицата, живеещи в бедност в областта са повече от средния за страната. В сравнение с предходната година в област Добрич размерът на линията на бедност нараства с 27.6%, а..

публикувано на 19.01.21 в 12:51

Проблеми с тока в Близнаци, заради свръхпотребление

Затварянето на хората в домовете, заради пандемията доведе до свръхпотребление на ток. Това е особено видимо във варненското село Близнаци, където постоянно живеещи са около 850-т човека, но покрай пандемията са се регистрирали нови 250-т, а новопостроените къщи само последната година са 20-тина. По неофициални данни, населяващите Близнаци са около..

публикувано на 19.01.21 в 12:25

602 са преминали през спешните центрове в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна от 11 до 17 януари

602 пациенти са преминали през спешните центрове в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна в периода 11 - 17 януари, съобщават от пресцентъра на здравното заведение. В УМБАЛ „Света Марина“, със Заповед на Изпълнителния директор, към момента са разкрити 232 легла за пациенти   с доказан КОВИД или съмнителни такива, от които 37 за интензивно..

публикувано на 19.01.21 в 12:12