Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На училище без термометри

| обновено на 27.08.20 в 12:21


Няма да се измерва температурата на учениците преди да влязат в училище. Всеки ден обаче преди началото на учебния процес ще има беседа, която да припомня основните здравословни навици на поведение. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образование Венцеслава Генова.  Външни лица няма да се допускат в дворовете на училищата, както по време на учебни занятия, така и през почивните дни. Директорите ще заключват входовете на учебните заведения. Според указания, получени днес в РУО-Варна: 

"За да се осигури дезинфекция на въздуха в училищните помещения ще се използват бактерицидни лампи от затворен тип, които могат да работят в присъствието на хора, както и системи от пури, които продуцират озон".  В случай на затруднение от страна на директорите е възможно чрез Министерството на образованието да се търсят средства, въпреки че организацията на безопасна среда в училище е ангажимент на всеки директор съгласно делегирания му бюджет. 

Вече е известен списъкът със заболявания, които дават възможност на учениците да провеждат неприсъствена форма на обучение за част от учебното време. Възможност за избор дали да преподават дистанционно ще имат и учителите, ако са с хронични заболявания и попадат в рискови групи. 

Във Варна и областта няма недостиг на учители, съобщи началникът на РУО Венцеслава Генова. Обявените вакантни места за педагогически специалисти са 90 , което е нормално число за това време от годината, когато директорите окомплектоват екипите си. Свободните бройки са по-малко в сравнение с минали години. За новата учебна година се търсят заместник-директори, психолози, медиатори, педагогически съветници и преподаватели по определени дисциплини. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Преброяване

Първите резултати от преброяването излизат през март

Още в месеца след преброяването на населението ще имаме първи данни за резултатите. Окончателните ще станат ясни в края на следващата година, коментира за Радио Варна директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Припомням, че преброяването на населението на страната и жилищния фонд ще се проведе в началото на следващата година...

публикувано на 20.10.20 в 17:44

ЕК изпрати писмо до България за режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции

Европейската комисия започва производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, като изпраща официални уведомителни писма във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за „златен паспорт“ , съобщиха от ЕК. Комисията счита, че предоставянето на гражданството на тези..

публикувано на 20.10.20 в 17:35

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Носенето на маски на открито става задължително от четвъртък. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг. Мярката се въвежда  с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Тя ще бъде в сила до края на ноември.  Ако има промяна в броя на заболелите, ще бъде издадена нова заповед, уточни още той. Очакваме..

публикувано на 20.10.20 в 17:08

Всяко трето жилище във Варна е необитаемо

30% от жилищата във Варна са необитаеми. Това показва проучване на неправителствена организация. В това число са включени и вилни имоти, както и такива, купени с инвестиционна цел , предаде Радио София. В същото време в градовете пренаселените жилища са 48%, а в селските райони – 34%. Директорът на организацията Минчо Бенов, коментира че сме на второ..

публикувано на 20.10.20 в 16:51

Пчелар с кошери във Варненско алармира за некоректна конкуренция

Производител на мед с кошери във Варненско се оплака от некоректна конкуренция от страна на пчелари от Ямболско, изложили продуктите си във Варна. Валентин Атанасов има над 150 пчелни кошера във Варненско и в Еленския Балкан. Той е от най-активните пчелари, които работят за приемането на специална европейска директива за забрана на..

публикувано на 20.10.20 в 15:45

Израел и ОАЕ подписаха споразумение за безвизов режим

Израел и Обединените арабски емирства подписаха днес двустранни споразумения за въздушни съобщения, безвизов режим, защита на инвестициите и сътрудничество в областта на технологиите, съобщи ТАСС. Документите бяха подписани на летище „Бен Гурион” в присъствието на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, финансовият министър на САЩ..

публикувано на 20.10.20 в 15:41

Гърция няма да пуска зрители на стадионите

Гърция се отказа от плановете да позволи на зрители отново да посещават спортни събития, съобщи днес кабинетът на премиера Кириакос Мицотакис в момент, когато страната въвежда по-строги рестрикции, за да спре разпространението на заразата от Ковид-19, предаде Ройтерс. Гръцките власти бяха решили да позволят на ограничен брой зрители да посещават..

публикувано на 20.10.20 в 15:33