Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 села в община Аврен са без автобусен транспорт. Очаква се да станат повече.

община Аврен
Снимка: интернет

4 села в община Аврен останаха без автобусен превоз от март месец тази година. Селата са Китка, Круша, Болярци и Равна гора и в тях общо живеят около 1000 души. Липсата на пътуващи от селата всеки ден е основната причина частният автобусен превозвач да прекрати курсовете в тези направления, след като договорът му е изтекъл.

Всички частни фирми отказват, защото пътникопотока е слаб, коментира за Радио Варна Недко Минчев, който е кметски наместник на село Круша. Понякога автобусите са празни, понякога има 2- 3 души. 38 души живеят в селото по постоянен адрес, по настоящ адрес са 112, а в действителност са към 200 души. Хората се комбинират с някой, който има кола, ако им се наложи да отидат до Аврен или Варна, каза още Недко Минчев. Друг голям проблем  е лошото състояние на пътя от с. Бенковски до с. Круша. Необходимо е той да бъде основно ремонтиран, а не кърпен, както е правено през последните над 35 години.

От първи април т.г. е преустановен автобусният транспорт до село Равна гора с доводите, че няма пътници, каза за Радио Варна и кметският наместник Руска Желязкова. Хората се "спасяват" по комшийски, когато се наложи да отидат на лекар в града или до аптека. "Не са доволни хората. Искат да има транспорт по принцип.", каза Руска Желязкова.


Без автобусен транспорт съвсем скоро ще останат още села от община Аврен, заяви за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Проблемите са започнали още миналата година. На първо място е намаляващият брой хора, които пътуват, на второ - нерегламентираният превоз срещу заплащане, който има почти във всяко от четирите села и местните се възползват от него. Към всичко това добавяме и ситуацията с коронавируса, когато още повече намаляха пътуващите хора, коментира Манолов.

До момента общината е провела няколко тръжни процедури за избиране на фирма изпълнител за обслужване на транспортната линия до четирите села, но никой не е участвал в тях. Има разрешение от областния управител на Варненска област  за провеждане на процедура с пряко договаряне, което е позволено от закона при форсмажорни обстоятелства като тези, но и в този случай няма желаеща фирма, която да поеме извозването на хората в селата, каза Емануил Манолов. "Отново ще пуснем процедура, ще търсим вариант, но както ви казах - има изключително малък брой на пътуващи и ползване на частен транспорт. Аз съм песимист относно това дали ще се възобнови линията  и по какъв начин. За мен варианта е един-единствен - държавата да дотира такива губещи линии.", заяви кметът на Аврен.

Очаква се и други населени места в община Аврен да останат без автобусен превоз, като селата Садово и Здравец,  допълни той. Най-голямото село в общината - село Дъбравино, в което живеят над 1200 души, няма автобусен транспорт и влак от много години.

"Това са проблеми, които може да разреши държавата. Разбирам и хората - от една страна имат нужда от подобна транспортна услуга, но от друга страна - цялата ни икономика е на пазарен принцип и няма как някой на сила да бъде убеден.", каза още Емануил Манолов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея

Руският президент Владимир Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея за справяне с щетите от скорошните наводнения, предаде Асошиейтед Прес, цитирайки местни медии. Путин изрази своето „дълбоко съчувствие и подкрепа“ на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовността си да предостави незабавна помощ при бедствия, за да помогне на Северна..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Заради чума по преживните животни в Гърция и Румъния, от утре ще има дезинфекция за автомобили на всички гранични пунктове

Дезинфекция на всички гранични пунктове ще бъде въведена за автомобили от утре заради усложнената епидемична обстановка основно в Гърция и Румъния, както и заради многото регистрирани заболявания на чума по дребните преживни животни. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински. За мярката страната ни е информирала по..

публикувано на 04.08.24 в 16:55

Държавата с мерки по границите ни срещу навлизането на чума по животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави се въвежда дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни, това каза пред журналисти в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински. Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните..

публикувано на 04.08.24 в 16:04
Слави Трифонов

ИТН ще върнат мандата за съставяне на правителство, отиваме на нови извънредни парламентарни избори тази есен

ИТН връща мандата, отиваме за седми път на избори в последните три години. Това стана ясно днес следобед, след пост във фейсбук на лидера на ИТН Слави Трифонов."Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се..

публикувано на 04.08.24 в 15:46
Албена

28 градуса максимална температура в понеделник

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. По Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 20°. Утре ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато на отделни места, главно по Черноморието ще превали, възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб северен, по Черноморието следобед до..

публикувано на 04.08.24 в 15:10

Ясен Бонев и Калина Николаева спечелиха плувния маратон Галата - Варна

Приключи награждаването на победителите в плувния маратон Галата - Варна . Участваха 267 плувци от 7 държави.  Първи при мъжете е Ясен Бонев, ученик в Първа ЕГ с време 1 час, 6 минути и 46 секунди, а при жените - студентката в САЩ Калина Николаева с време 1 час, 6 минути и 31секунди. Победителите бяха наградени от..

публикувано на 04.08.24 в 13:13

Четирима са загинали, а 30 са ранени в катастрофи през изминалото денонощие

Четирима са загинали, а 30 са ранени в станалите 30 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР.  В столицата е регистрирано едно тежко пътнотранспортно произшествие и девет леки; един човек е ранен.  От началото на тази година в катастрофи са загинали 250 души, ранените са 5046, показват данните от МВР.

публикувано на 04.08.24 в 12:57