Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49 дни протести: До Великото народно въстание остават 6 дни

| обновено на 27.08.20 в 20:36
16
Антиправителствен протест въ Варна - 49 дни
Снимка: Румен Сарандев

И в 49-ия ден на антиправителствения протест във Варна остава блокирано кръстовището пред общината.  Там, и на площада до палатките, протестиращите се събират всяка вечер в 19 часа.


Между дърветата е опънат огромен плакат с надпис "Оставка", а до него на специално табло се отброявт дните, които остават до Великото народно въстание. Става дума за подготвяния  мащабен протест на 2 септември, когато депутатите ще се върнат в парламента.


"Идващите дни са съдбоносни за България. Звучи патетично, но е така. Ако и този път интелигентски ги проспим, децата и внуците ни няма да ни го простят." Това публикува преди час фейсбук групата "Палатков лагер община Варна".  Думите са из интервю на режисьора Николай Поляков днес.

На огромен плакат, оставен  направо на земята върху плочките, протестиращите записват мотивите си за исканите оставки и какво чакат да се промени.


Досега ЕС мълчи за протестите в най-бедната си държава-членка. Това твърди в разпространена от агенциите днес публикация Евроактив, озаглавена: „ЕС, сляп ли си?“

Всяка вечер много хора, предимно младежи, се събират, за да протестират в редица големи градове в България, информира медията. Някои идват от чужбина, тъй като коронавирусът помогна да се върне българската диаспора у дома. Мнозина никога досега не са гласували. Те казват, че се срамуват от това, че Борисов е премиер, особено след като бяха публикувани серия от снимки, гласови записи и видеоклипове, илюстриращи това, което повечето хора подозират - че Борисов управлява страната като мафиотски бос, с помощта на главен прокурор който много прилича на него, но е по-млад и арогантен.

Според Евроактив, неслучайно България остава най-бедната страна в ЕС. „Тя има много потенциал, но досега този потенциал е източен от мафията заради нейните печалби“, твърди публикацията.

Както всяка вечер под шатрата има чакащи да се включат в подписката с основните искания:  оставки на правителството, на главния прокурор, предсрочни избори и машинно гласуване.


Следващите избори трябва да са на машини. Това е мнението на вицепремиерът Томислав Дончев. "Машините трябва да са купени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", посочва Дончев, цитиран от БНТ.

Томислав Дончев коментира и подадената днес оставка от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, и определи мотивите ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като "нагли спекулации". 

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито "Информационно обслужване", нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", поясни вицепремиерът.

Протестиращите тази вечер имат самолети Ф16.


Всеки от тях полетя към сградата на общината.

Сини, розови, бели - всяко самолетче, сгънато от лист хартия А4, носи послание - това са обичайните призиви, които чуваме всяко вечер

След като постреляха и пикираха с хартиените Ф16 протестиращите се посториха и тръгнаха в шествие към градинката на Севастопол.

После протестиращите се начосиха към сградата на съда на площад "Независимост". В един  глас скандират "Оставка" - "Веднага".


Кречетало, тромба, вувузели в ритъм се редуват да подгласят на възгласите: "Оставка", "Мутри вън" и "Сърце, душа за България".  Хората са отново са с велосипеди, тротинетки, с деца за ръка.  И тази вечер няма полицаи, които да придружават шестващите или да обезопасяват улиците.

След блокиране за кратко на основни кръстовища и улици в центъра на града, шествието се върна при палатковия лагер. Присъстващите изпяха химна и се разотидоха до утре в 19 часа.

В галерията може да видите всичко от фоторепортажа таз ивечер на Румен Сарандев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39