Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49 дни протести: До Великото народно въстание остават 6 дни

| обновено на 27.08.20 в 20:36
16
Антиправителствен протест въ Варна - 49 дни
Снимка: Румен Сарандев

И в 49-ия ден на антиправителствения протест във Варна остава блокирано кръстовището пред общината.  Там, и на площада до палатките, протестиращите се събират всяка вечер в 19 часа.


Между дърветата е опънат огромен плакат с надпис "Оставка", а до него на специално табло се отброявт дните, които остават до Великото народно въстание. Става дума за подготвяния  мащабен протест на 2 септември, когато депутатите ще се върнат в парламента.


"Идващите дни са съдбоносни за България. Звучи патетично, но е така. Ако и този път интелигентски ги проспим, децата и внуците ни няма да ни го простят." Това публикува преди час фейсбук групата "Палатков лагер община Варна".  Думите са из интервю на режисьора Николай Поляков днес.

На огромен плакат, оставен  направо на земята върху плочките, протестиращите записват мотивите си за исканите оставки и какво чакат да се промени.


Досега ЕС мълчи за протестите в най-бедната си държава-членка. Това твърди в разпространена от агенциите днес публикация Евроактив, озаглавена: „ЕС, сляп ли си?“

Всяка вечер много хора, предимно младежи, се събират, за да протестират в редица големи градове в България, информира медията. Някои идват от чужбина, тъй като коронавирусът помогна да се върне българската диаспора у дома. Мнозина никога досега не са гласували. Те казват, че се срамуват от това, че Борисов е премиер, особено след като бяха публикувани серия от снимки, гласови записи и видеоклипове, илюстриращи това, което повечето хора подозират - че Борисов управлява страната като мафиотски бос, с помощта на главен прокурор който много прилича на него, но е по-млад и арогантен.

Според Евроактив, неслучайно България остава най-бедната страна в ЕС. „Тя има много потенциал, но досега този потенциал е източен от мафията заради нейните печалби“, твърди публикацията.

Както всяка вечер под шатрата има чакащи да се включат в подписката с основните искания:  оставки на правителството, на главния прокурор, предсрочни избори и машинно гласуване.


Следващите избори трябва да са на машини. Това е мнението на вицепремиерът Томислав Дончев. "Машините трябва да са купени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", посочва Дончев, цитиран от БНТ.

Томислав Дончев коментира и подадената днес оставка от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, и определи мотивите ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като "нагли спекулации". 

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито "Информационно обслужване", нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", поясни вицепремиерът.

Протестиращите тази вечер имат самолети Ф16.


Всеки от тях полетя към сградата на общината.

Сини, розови, бели - всяко самолетче, сгънато от лист хартия А4, носи послание - това са обичайните призиви, които чуваме всяко вечер

След като постреляха и пикираха с хартиените Ф16 протестиращите се посториха и тръгнаха в шествие към градинката на Севастопол.

После протестиращите се начосиха към сградата на съда на площад "Независимост". В един  глас скандират "Оставка" - "Веднага".


Кречетало, тромба, вувузели в ритъм се редуват да подгласят на възгласите: "Оставка", "Мутри вън" и "Сърце, душа за България".  Хората са отново са с велосипеди, тротинетки, с деца за ръка.  И тази вечер няма полицаи, които да придружават шестващите или да обезопасяват улиците.

След блокиране за кратко на основни кръстовища и улици в центъра на града, шествието се върна при палатковия лагер. Присъстващите изпяха химна и се разотидоха до утре в 19 часа.

В галерията може да видите всичко от фоторепортажа таз ивечер на Румен Сарандев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ публикува декларацията си

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България споделиха своя план за излизане от политическата криза. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство. Ето го и пълният текст на Декларация за излизане от политическата криза в България на ПП-ДБ: "Ние, народните представители..

публикувано на 15.07.24 в 20:08

Участъкът от АМ „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, пожарът се разраства към село Припек (обновена)

Участъкът от магистрала „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, съобщиха от полицията във Варна. Затворен е и старият път през местността Побити камъни, обходът е по Крайезерния път. Д евет екипа на пожарната насочват усилията си към осигуряване на безопасността на село Припек, накъдето се разраства пожарът, вятърът обаче непрекъснато сменя..

публикувано на 15.07.24 в 17:30

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи, предаде БНР. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред бизнеса – особено в сферата на логистиката. Тя се превръща във все по-важен фактор, който движи..

публикувано на 15.07.24 в 15:00
Снимката е илюстративна

Ограничиха движението в двете посоки по АМ "Хемус"

Магистрала "Хемус" отново е затворена в участъка до село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по автомагистрала "Хемус" в участъка пътен възел "Слънчево"- пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 14:49

Заради жегите утре отново раздават вода и мерят кръвно на три места във Варна

Разкритите от Община Варна мобилни медицински пунктове във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури ще работят и утре, 16 юли. От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода през цялото време или до изчерпване на количествата, съобщават от общинския..

публикувано на 15.07.24 в 14:39
Полицейска кола

Временно затвориха пътя преди Белослав, посока Варна

Временно е ограничено движението по пътя преди Белослав, в посока Варна, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут Варна - с. Езерово - общински път - I-2 или през ферибота град Белослав,  Девня - Повеляново по път I-2 или автомагистрала "Хемус".  Движението се регулира..

обновено на 15.07.24 в 14:06