Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезание "Чудобой" отправя предизвикателство към всеки в много спортове

6
Чудобой 2020
Снимка: СК "Чудните скали"


Отборно състезание Чудобой ще се проведе за седма поредна година в района на природна забележителност "Чудните скали" и с. Аспарухово в Източна Стара планина. Датите са 12-13 септември 2020г.  Организатори са Спортен клуб „Чудните скали“ и Велоклуб „Устрем“. Състезанието е подходящо, както за хора с добра физическа подготовка и технически умения, така и за тези, които просто искат да се забавляват.


Участва се в екип от двама души, които избират между три групи – „Елит“, която е подходяща за хора с много добра физическа подготовка, „Хоби“ -  подходяща за хора със средна физическа подготовка, които са готови да стигнат до комфортната зона на физическото си натоварване и група „Айляк“, която е нова и в нея могат да се запишат хора със слаба физическа подготовка, както и родители с децата си, които търсят по-скоро приключенския, отколкото състезателен характер на изживяването.

Състезанието се провежда в един ден, има и награден фонд. Записването е до 10 септември през интернет страницата на СК „Чудните скали“.


"Чудобой" e отборно състезание, насочено както към състезатели, така и към любители, туристи, приключенци, айляци, ентусиасти или просто почитатели на изживяванията сред природата.

Основната цел на организаторите е да направят не просто състезание, но и участниците (а и самите организатори) да научат нещо ново и полезно за приключенията сред природата, да се забавляват и да си помагат един на друг. Включени са различни спортни дисциплини, изискващи комплексни умения от участниците - катерене, колоездене, бягане, гребане с каяк, плуване, ориентиране, спускане на рапел, самоизвличане, творчески и интелектуални задачи, както и още множество Х-етапи, неизвестни до момента на достигането им. Те най-често са творчески и интелектуални задачи. Форматът на състезанието го прави много разнообразно и уникално, както и единствено по рода си в цялата страна.

Чуйте още в прикачения по-горе звуков файл двама от организаторите - Аспарух Вълчев от СК "Чудните скали" и Бойко Стоянов от Велоклуб "Устрем".


Програма

12.09.2020 г. (събота)

17:00 ч. – техническа конференция в читалището на село Аспарухово.

На конференцията ще бъдат дадени пояснения за трасето и правилата на състезанието. Състезателите ще получат стартовите си номера, картата на трасето и  трябва да попълнят декларация за съгласие с условията на състезанието (лично подписана от всеки участник)!

13.09.2020 г. (неделя)

08:00 ч. – старт на състезанието

Препоръчително е състезателите да бъдат на старта около половин час предварително, с цялата необходима екипировка.

16:00 ч. – затваряне на контролните постове (етапите)

В 16:00 часа всички контролни постове/етапи ще бъдат затворени и състезателите трябва да се ориентират към финала. На закъснелите отбори няма да бъде разрешено да преминат по дадения етап!

18:00 ч. – награждаване

Правила и условия

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от двама души, поне единият от които трябва да е пълнолетен!

Трасето тази година ще бъде кръгово* за група „Елит“ и „Айляк“, и произволно** – за група „Хоби“.

*Кръгово трасе – етапите се преминават в определена последователност спрямо картата на състезанието.
**Произволно трасе – етапите се преминават избирателно (отборите сами определят последователността на преминаване на етапите).

Отборите сами избират маршрута за достигане до следващия етап, спрямо картата на състезанието, независимо от групата, в която се състезават. Изключение прави етап „колоездене“ , който се прреминава по точно определено трасе и посока. Използването на велосипед извън велотрасето е забранено!

Етап „колоездене“ :

  • Етап „колоездене“ е задължителен само за група „Елит“;
  • Група „Хоби“ могат да избират дали да преминат велотрасето с велосипед или пеш, но контролните точки остават задължителни за всички отбори от „Хоби“! Класирането е едно за бегачи и колоездачи „Хоби“;
  • Група „Айляк“ нямат етап“ колоездене“ .

Към общото време на отборите се прибавя или приспада време в зависимост от това дали са достигнали до даден етап и как са се справили на него. Непреминат етап или серия от етапи не води до дисквалификация, а до добавяне на наказателно време.

На картата на състезанието са показани основните пътища и пътеки в местността, които организаторите са преценили, че са подходящи и достатъчно безопасни за нуждите на състезанието. Преминаването по пътища и пътеки, различни от тези, показани на картата е позволено, но организаторите не гарантират надеждността им! Допълнителна маркировка (лентова или друга) ще бъде поставена само на местата където е необходимо или има риск от объркване. Използването на GPS и други средства за навигация е разрешено.


Етапи и разстояния

Броят на етапите варира в зависимост от състезателната група:

  • Елит: 10-12 етапа
  • Хоби: 7-8 етапа
  • Айляк:  4-5 етапа

Списък на етапите:

  • Скално катерене;
  • Гребане с каяк;
  • Ориентиране;
  • Колоездене;
  • Спускане на рапел;
  • Самоизвличане по въже;
  • Плуване (само за група „Елит”);
  • Влизане в пещера;
  • Етапи „Х“ (остават загадка за отборите до достигането им).

Ориентировъчна дължина на трасето:

Елит: 30 км (колоездене); 20 км (пеш); 4 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 6-та категория по UIAA); D+ 1900 м;

Хоби: 15 км (колоездене); 15 км (пеш); 2 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 5-та категория по UIAA); D+ 800 м;

Айляк: 10 км (пеш); 1 км (гребане с каяк); скално катерене (8-12 м, до 4-та категория по UIAA); D+ 400 м.

Разстоянията са ориентировъчни, поради възможността отборите сами да избират маршрута/трасето до следващия етап.

Всички снимки са на спортен клуб "Чудните скали"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05

Активни потребители: Производителите замениха палмовата мазнина в бялото саламурено сирене с вода

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина са  заместени от свръх-оводнени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители. Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно..

публикувано на 31.07.24 в 07:05

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50