Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72-годишен варненец се включва в колоездачния преход Дунав Ултра

На 31 август във Видин се събират над 100 участници – колоездачи и подкрепящи екипи от България и Румъния, за да изминат успешно най-дългия туристически веломаршрут в България  –  730-километровия Дунав Ултра. Сред тях е и 72-годишен ветеран-колоездач от Варна.

Началото на прехода ще бъде дадено на 1 септември във Видин. Всички участници ще се придвижват по маршрута с индивидуален план и за свободно избран период от време, като целта е достигане на крайната точка –  с. Дуранкулак, обл. Шабла.

Всички колоездачи получават предварително т.нар. "Дунав Ултра - Кутия за приключение". При записването си, участниците в прехода имат възможност да се регистрират в три категории: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки индивидуален участник или екип може да планир и заяви продължителността на прехода – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни. 72-годишният ветеран Петър Димитров от Варна, ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.

“Дунав Ултра: Следвай реката 2020” е седмо поред издание и промо-събитие, чиято кауза е да популяризира най-дългия туристически веломаршрут в страната Дунав Ултра, заедно с над 100 населени места през/покрай които преминава той.

По време на регистрацията на участниците във Видин ще бъде представено и новото туристическо издание "Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020" –  печатна книжка вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. "Пътеводителят" съдържа полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море. Интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19-ти век.

Очаква се тура да премине при голям интерес както за колоездачите, така и за местните. Специалните места, които ще посетят колоездачите са: крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, площад "Дико Илиев" в Оряхово, античния град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, крепостта "Димум" в Белене, римския легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът "Момчето с хидрата" в Русе, архитектурният резерват "Рибарска махала" в Тутракан, археологическия комплекс "Дуросторум-Дръстър" в Силистра и крайната точка на маршрута –  с. Дуранкулак, Черно море.

Наскоро създателят на  "Дунав Ултра" Борис Бегъмов обяви, че целта на екипа, който работи по разработването на идеята е до 3 години веломаршрутът "Дунав Ултра" да се превърне в най-популярен туристически веломаршрут на Балканите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес се открива Олимпиадата в Париж

Днес се откриват 33-те летни Олимпийски игри. Истинско чудо, което носи със себе си толкова много енергия. Тази Олимпиада ще е много различна, много еко, много пъстра и изпълнена изцяло с парижки дух. Толкова много неща вече се знаят за Игрите, само името на този, който ще запали олимпийският огън се пази в огромна тайна. Нашите състезатели, 46 на брой..

публикувано на 26.07.24 в 08:42

Ботев (Пловдив) отстъпи в Атина

Панатинайкос спечели първата среща с Ботев (Пловдив) с 2:1 от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Йеремейеф ( даде аванс за домакините, а Бакасетас (44) удвои от дузпа. Корошец (70) върна един гол за Ботев.  Главният съдия отмени дузпа за Ботев след намесата на ВАР.

публикувано на 26.07.24 в 08:34

ЦСКА 1948 с престижна победа

Отборът на ЦСКА 1948 победи с 1:0 Будучност в първи мач от втория предварителен кръг на Лига на конференциите. Бирсент Карагарен отбеляза единственото попадение в 44-ата минута.

публикувано на 26.07.24 в 08:30

Черно море - Апоел Беер Шева 0-0 (ВИДЕО)

Черно море не успя да спечели срещу Апоел Беер Шева първата среща от Лигата на конференциите, но идва втори мач реванш в Разград на 1 август.

публикувано на 25.07.24 в 23:37

"Черно море" и "Апоел Беер Шева" не си отбелязаха гол

Футболният тим на Ч.море направи 0-0 срещу Апоел Беер Шева в мач от втория квалификационен кръг на Лигата на Конференциите. Мачът се игра в Ловеч.   "Моряците" изиграха сковано първо полувреме, но през втората част играха собствената си игра и нещата се получиха. Иса направи голям пропуск, дори два. Идва реванш на 1 август в Разград.

публикувано на 25.07.24 в 23:12

Красимир Димитров: Гордеем се с нашите спортисти

Варненското основно училище „Васил Друмев“ може да се определи, като училище в което обичат и развиват спорта. Една част от учителите са бивши състезатели и спортни специалисти, а голяма част от учениците се занимават активно с определен вид спорт. Директорът Красимир Димитров е изключително щастлив от този факт и това е причината за срещата ни с..

публикувано на 25.07.24 в 11:50

Предстои Европейско по бокс за ученици

Националният ни отбор за ученици продължава усилено подготовката си за Европейското първенство. Шампионатът на Стария континент в тази възраст ще се проведе от 1 до 11 август в Баня Лука (Босна и Херцеговина). Под наставленията на Михаил Таков родни таланти цяла България имаха възможност да проведат няколко спаринг сесии с връстниците си от..

публикувано на 25.07.24 в 08:07