Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

51-ви ден на протести във Варна

| обновено на 29.08.20 в 18:32
7
Снимка: Румен Сарандев

И в 51 ден на антиправителствения протест във Варна остава блокирано кръстовището пред общината. Там, и на площада до палатките, протестиращите се събират всяка вечер в 19 часа.

Срещу палатковия лагер на площада до шадраваните е опънат огромен плакат с надпис "Оставка", а до него на специално табло се отброяват дните, които остават до Великото народно въстание - подготвяния мащабен протест на 2 септември, когато депутатите ще се върнат след отпуската си в парламента.

2-ри септември идва, гответе се, бели дрехи или тениски с надписи „Мутри, вън”. По-важното е всеки да бъде готов, да говори сам със себе си, да си каже: мен не ме е страх. Да говори с хората около себе си и всички заедно да стигнем до извода, че нас не ни е страх, каза от сцената на протеста в София вчера адв. Николай Хаджигенов.

През последните дни по време на традиционните шествия протестиращите отправяха призиви към гражданите да ги подкрепят в големия антиправителствен митинг на 1 септемри, ден преди този в столицата. 

Хронлогия на събитията от ден 51 на протести във Варна:

18,40ч.

Десетки варннци вече се събират около палатковия лагер до общината. Вчера организаторите на протестните прояви обявиха, че стартират инциативата "Забравеното минало". В три поредни дни недоволните от властта ще имат възможност да гледат тематични български филми. Във "Фейсбук" групата на палатковия лагер днес е представена и програмата за тази вечер. Ето какво гласи съобщението: 

"Палатковият лагер ви кани на споделено кино след протеста. Ще гледаме "Бай Ганьо". Защо ли?
Помните как Бай Ганьо прави избори, как се влиза в парламента, как се купуват гласове вестници(или както е днес, медии)... Това става и днес.За съжаление, много пъти в нашия политически живот се случва в парламента да влизат хора, които не са на съответното интелектуално ниво, за да бъдат представители на нацията, и там се получават комични ситуации."
19,11 ч.
Днес протестът протича по различен начин -  с литературно четене. Лидерите му решиха да прочетат откъс от фейлетона на Алеко Константинов - "Бай Ганьо прави избори", като подчертаха, че всякакви прилики с действителни лица и събития са случйани. 

19,30 ч
След прочита на откъс от произведението и кратка музикална пауза протестиращите се събраха за поредното шествие.


19,38 ч.
Недоволните от управлението на страната вече се движат по бул. "Сливница". Походът не е съпровождан от служители на реда. Беше напомнено на участниците, че трябва да се ръководят от водачите на шествието, които носят светлоотразителни жилетки и насочват вниманието на шофьорите.
19,40 ч.
Протестиращите скандират "Оставка.Веданага". "Елате при нас, правим го за вас" викат в един глас несъгласните с властта и канят и други, които споделят техните възгледи да ги подкрепят.
19,50 ч.
Отново бе припомнено, че всяка подкрепа е от значение за общонационалния протест, но и за митинга във Варна, ден по-рано. "Щом София може и Варна може", каза говорителят на проявата. 
19,55 ч.
Протестиращите се връщат отново при палатковия лагер за прожекцията на "Бай Ганьо".
Повече снимки от фоторепортажа на Румен Сарандев можете да видите в галерията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 28-ми юли, отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес- слънчево и с 1-2 градуса по висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25

АКФ ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Фондация „Антикорупционен фонд“ ще обжалва отказа на прокуратурата да образува наказателно производство за удълбочаването на каналите във Варненското езеро. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Лора Георгиева, която е старши правен съветник в Антикорупционния фонд. Според нея обаче е малка вероятността прокуратурата да започне..

публикувано на 27.07.24 в 14:25

Драгомир Петров, ИТН: Решението за ваканцията на депутатите е цинично

Решението депутатите да излязат във ваканция от 17 до 31 август е изключително цинично. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Драгомир Петров в интервю за Радио Варна. Той напомни, че от ИТН вчера са предложили Народното събрание да работи до началото на предизборната кампания, но това предложение е било отхвърлено. Според Драгомир..

публикувано на 27.07.24 в 13:34
Коста Стоянов

Коста Стоянов: Решението на КС показа, че държавата се управлява задкулисно от Пеевски и ГЕРБ

Вчерашното решение на Конституционния съд отново показва, че държавата се управлява задкулисно, основно от кръгове около Пеевски и ГЕРБ. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов. „ПП-ДБ направиха съдебната реформа в скута на Пеевски и от това нищо не произлезе“, коментира депутатът. Той съобщи, че..

публикувано на 27.07.24 в 13:00

На 30 юли затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

На 30 юли ще бъде затворен за движение бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“ От 6:00 до 17:00 ч. на 30 юли (вторник) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък ще бъде положен плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена хоризонтална маркировка. Затворени ще..

публикувано на 27.07.24 в 11:20