Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Иванов - оперният певец, влюбен в астрономията

Тенор с дълга кариера по световните сцени, с централни партии в опери от Верди, Пучини и още много легендарни имена. Емил Иванов е на една сцена с Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска и още много родни и световни звезди. Паралелно с любовта му към операта, обаче той има и друга страст – звездите.

"Влюбих се в звездите във варненската околия. Бях на шест години и моите родители ми показаха Млечният път от курорта "Св.Св. Константин и Елена" и останах омагьосан около 20 минути сигурно."

Роден е в Рим, където баща му е бил аташе към посолството ни в Италия. От съвсем малък обича операта:

"Баща ми имаше един автоматичен грамофон и оставяше 4-5 плочи, които падаха една след друга. Родителите ми казват, че са ме оставяли съвсем сам вкъщи на две години и половина. Аз съм си стоял пред грамофона и не съм мърдал. Явно тогава ме е привлякла операта. Баща ми беше голям любител и съм израснал със записите на големите певци от 50-те и 60-те години."

Продължително време двете му страсти, оперното пеене и астрономията, вървят успоредно. Увлича се по атомната физика, даже е приет в Софийския университет където учи 2 години, но се прехвърля в Музикалната Академия. Родителите му не са особено щастливи:

"Беше за ужас на моите родители. Казваха ми - Как ще оставиш науката? Какво ще стане сега? Музикант къща не храни. Е, станах оперен певец, но винаги когато имах малко свободно време поглеждах нагоре. Така беше 25 години, но постепенно разредих, а сега съвсем спрях участиятата си и имам достатъчно време да наблюдавам звездите, а и не само."

В момента Емил Иванов завършва докторантурата си в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". От 2009 притежава астрограф, който му дава възможност да снима "Дълбокия Космос". 


Запечатал е и така нареченото "влакче" на Илон Мъск, но като много други астрономи по света е притеснен от многобройните сателити на милиардера.

Има и уебсайт emilivanov.com където публикува снимките и откритията си.  Чуйте още в репортажа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

публикувано на 24.07.24 в 08:15

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30