Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Емил Иванов - оперният певец, влюбен в астрономията

Тенор с дълга кариера по световните сцени, с централни партии в опери от Верди, Пучини и още много легендарни имена. Емил Иванов е на една сцена с Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска и още много родни и световни звезди. Паралелно с любовта му към операта, обаче той има и друга страст – звездите.

"Влюбих се в звездите във варненската околия. Бях на шест години и моите родители ми показаха Млечният път от курорта "Св.Св. Константин и Елена" и останах омагьосан около 20 минути сигурно."

Роден е в Рим, където баща му е бил аташе към посолството ни в Италия. От съвсем малък обича операта:

"Баща ми имаше един автоматичен грамофон и оставяше 4-5 плочи, които падаха една след друга. Родителите ми казват, че са ме оставяли съвсем сам вкъщи на две години и половина. Аз съм си стоял пред грамофона и не съм мърдал. Явно тогава ме е привлякла операта. Баща ми беше голям любител и съм израснал със записите на големите певци от 50-те и 60-те години."

Продължително време двете му страсти, оперното пеене и астрономията, вървят успоредно. Увлича се по атомната физика, даже е приет в Софийския университет където учи 2 години, но се прехвърля в Музикалната Академия. Родителите му не са особено щастливи:

"Беше за ужас на моите родители. Казваха ми - Как ще оставиш науката? Какво ще стане сега? Музикант къща не храни. Е, станах оперен певец, но винаги когато имах малко свободно време поглеждах нагоре. Така беше 25 години, но постепенно разредих, а сега съвсем спрях участиятата си и имам достатъчно време да наблюдавам звездите, а и не само."

В момента Емил Иванов завършва докторантурата си в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". От 2009 притежава астрограф, който му дава възможност да снима "Дълбокия Космос". 


Запечатал е и така нареченото "влакче" на Илон Мъск, но като много други астрономи по света е притеснен от многобройните сателити на милиардера.

Има и уебсайт emilivanov.com където публикува снимките и откритията си.  Чуйте още в репортажа.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има..

публикувано на 13.09.20 в 11:49

Фенът или защо страстта към операта е вечна

Всички ние сме чували за феновете на рокмузиката – разбира се, предимно в Западна Европа и Съединените щати, които обикалят по концерти и следват любимите си изпълнители. Чували сме и за спортните фенове, обикновено футболните, и по-често с негативен оттенък. Споменаваме понякога за театрални фенове, за фенове на различните видове сериали.....

обновено на 11.09.20 в 13:17
Петър Димитров, участник в

Петър Димитров: Завладян съм от магията на тънките гуми, скоростта и усещането за свобода в колоезденето

72-годишен варненец е най-възрастният участник в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020", приключил неотдавна. Петър Димитров измина маршрута от 730 километра за 7 дни и успешно финишира в крайната точка на приключението - Дуранкулак. Родом е от добричкия край, служи като военен офицер в Царево и след пенсионирането си в..

публикувано на 10.09.20 в 12:36