Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подписване на меморандум за сътрудничество и клъстер между три висши училища предстои в ИУ - Варна

Меморандум за сътрудничество и създаване на клъстер в областта на маркетинга и предприемачеството ще бъде сключен между Икономически университет – Варна, Университета за национално и световно стопанство – София и Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов. Документът ще бъде подписан на 4.09.2020 г. в 11.00 ч. в ЗАЛА 1 на ИУ – Варна от ректорите на трите висши училища проф. д-р Евгени Станимиров, проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Марияна Божинова.

Ръководени от постигнатите до този момент положителни резултати от дългогодишното сътрудничество в областта на висшето образование и науката, както и от взаимния интерес да отговорят на най-актуалните изисквания, произтичащи от промените в Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав в Република България и Стратегията за развитие на висшето образование в България, с подписването на меморандума трите институции заявяват готовността си за обединени усилия в следните посоки:

-Съвместна работа за утвърждаване на авторитета и престижана ИУ – Варна, УНСС и СА на национално и международно ниво;

-Развитие на сътрудничеството в широк спектър от области, съвместни дейности и инициативи чрез интегриране на потенциала на трите институции и постигане на синергични ефекти в полза на регионите, които обслужват техния икономически и социален просперитет;

-Създаване на клъстер в областта на маркетинга и предприемачеството като съвременна форма на междууниверситетско сътрудничество, което да допринася за ефективното развитие на трите университета и повишаване на техния проектен капацитет и практическа експертиза.

В областта на обучението университетите ще си сътрудничат за: съвместно обучение за изграждане на знания, умения  и компетенции, съответстващи на нуждите на пазара на труда; повишаване ефективността на практическото обучение; създаване на съвместни учебни програми, включително и чуждоезикови; съвместно участие в университетски мрежи; споделяне на образователни и информационни ресурси.

В областта на науката, изследванията и иновациите трите висши училища ще работят за: съвместен принос към утвърждаването и развитието на научноизследователската и иновационната  дейност на национално и международно ниво; съвместно участие в проекти по програма „Хоризонт Европа“ и други европейски и национални научни програми; съвместна публикационна активност; организация на съвместни национални и международни научни форуми.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни проучвания бавят ремонтните дейности на ул. „Боян Бъчваров“ в Кабакум

Допълнителни проучвания бавят завършването на ремонтните дейности на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност Кабакум, където се изгражда канализационна мрежа . Този проект  тръгна по инициатива на община Варна, за да се разреши този битов проблем за живеещите в района . При реализацията му обаче възниканаха и технически проблеми, които трябваше..

публикувано на 28.10.20 в 12:49

Ново ръководство има болницата в Добрич

Многопрофилната болница в Добрич е с ново ръководство. Досегашният прокурист на здравното заведение д-р Георги Желязков беше избран за директор, сменени са и членовете на Съвета на директорите. До смяната се стигна, след като министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов констатира множество нарушения в лечебното заведение. Сред тях..

публикувано на 28.10.20 в 11:52

До края на годината ще бъде готов новият жилищен блок, вграден в стара каменна сграда във Варна

До края на годината  ще бъде завършена реконструкцията на над 150-годишна каменна сграда зад Щаба на флота, близо до сефарадската синагога , която повечето варненци познават като част от пристанищните складове от османско време. Бившите маази, построени в средата на XIX век са били част от от списъка с недвижимите архитектурни паметници на Варна...

публикувано на 28.10.20 в 11:23

Ул. "Боян Бъчваров" в "Кабакум" остава в ремонт за още неопределени месеци

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново търсят възможност чрез Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Част от въпросите, които хората отправят са: 1...

обновено на 28.10.20 в 10:51

Варна с медицински щаб срещу Ковид-19

Медицински щаб е създаден към Областния кризисен щаб, съобщи за Радио Варна областният управител на Варна Стоян Пасев. Негови членове са директорите на всички здравни заведения в града. Целта е да се координират усилията на всички болници за осигуряване на достатъчно легла и възможности за лечение на болните с коронавирус. Първата задача,..

публикувано на 28.10.20 в 08:59

Облачно и мъгливо

Днес ще има променлива облачност, сутринта на много места с условия за мъгли или ниска слоеста облачност, а следобед не са изключени изолирани слаби превалявания. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Преобладаващи максимални температури между 17 и 22 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 18 до 20..

публикувано на 28.10.20 в 06:53

Къде няма да има ток на 28 октомври

Неотложни ремонти оставят значителна част от Варна и областта без ток днес. От 9 до 16 ч. във Варна няма да има ток на ул. Георги Бенковски № 50, ул. Георги Живков от № 40 до № 52, ул. Радецки от № 15 до № 18 и ул. Христо Самсаров № 39. Временни смущения в електрозахранването ще са възможни между 9 и 10 ч., както и между 15 и 17 ч. в..

публикувано на 28.10.20 в 06:30