Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов за протеста на 2 септември: Перфектно планирана операция и минимален брой щети

Ивайло Иванов
Снимка: БГНЕС

Перфектно планирана операция и минимален брой щети, полицаите се справиха перфектно, поздравявам ги за техните действия. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде репортер на БГНЕС.


„Поздравявам колегите за вечерта на 2 септември, перфектно се справиха, по най-добрия начин. Поздравления за всички“, каза Иванов и добави: „Това, че си журналист не означава, че трябва да чупиш и да биеш полицаи. Не съм видял нито един журналист, който да е бит“


„Българската полиция никога, поне аз откогато съм служител, надявам се и никога в бъдеще, не пази личности и партии, пази институции“, заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.


Главният секретар участва на среща при президента Румен Радев, свиканата от държавния глава заради ескалацията на напрежението на протестите на 2 септември в столицата, когато пострадаха множество граждани и полицаи.


„Във всички наши действия в тези над 50 дни, в които се извършват протестни действия в нашата страна – не казвам само столицата, защото знаем, че такива има още в няколко градове на България – полицейските служители, по най-категоричен начин показаха, че не взимат страна. Те бяха абсолютно толерантни. Стремяха се да не се намесват“, категоричен бе главен комисар Ивайло Иванов.


Той подчерта, че не бива униформените да бъдат упреквани за това, че са били с каски и щитове, защото това са лични предпазни средства. Главният секретар на МВР увери, че водното оръдие, което ни е дарено от белгийската полиция, не е било използване по време на антиправителствените демонстрации. Използвано е единствено веднъж и то преди много години.


Ивайло Иванов коментира още, че освен на вербална агресия и замеряне с различни твърди предмети, полицаи са били и хващани за слабините от протестиращи, без това да е видно за камерите на журналистите. Полицай е бил настанен и в МВР болница с травма в областта на тестисите от взривно устройство.


„Тези момчета и момичета вечерта трябваше да се приберат. Трябваше да прегърнат със своите близки, роднини, приятели. Защо си мислите, че момчетата и момичетата в тези кордони се интересуват от политика или споделят вижданията на тази или онази политическа партия? Те са полицаи и това е техният дълг“, заяви главния комисар, който изрази остро несъгласие с твърдението, че полицаи са извършвали насили върху протестиращи граждани.

Главен комисар Иванов подчерта, че на голяма част от поставените въпроси не може да отговори пред медиите, тъй като информацията е класифицирана, а по други се водят производства и няма разрешение от наблюдаващ прокурор.

Ивайло Иванов предупреди, че ако довечера протестиращите блокират, това ще е нарушение на закона. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областна администрация-Варна

Консултациите за състава на РИК-Варна ще бъдат на 1 септември

Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия във Варна ще се проведат на 1 септември, неделя, от 11 часа, в Заседателната зала на Областната администрация.  В състава на РИК-Варна влизат 17 членове.  ГЕРБ-СДС ще имат шестима представители, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ПП "Възраждане" - по трима, ДПС..

публикувано на 30.08.24 в 14:59

Над 100 милиона лева ще струват изборите на 27 октомври

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Одобрените средства са в размер на 100 028 000 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите..

публикувано на 30.08.24 в 14:54

Поставят кошчета с вградена преса и соларно захранване в центъра на Варна

В рамките на пилотен проект Община Варна ще постави на централната пешеходна улица 10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване. Кошчетата са с вместимост 120 литра и с помощта на вградената преса 10 пъти ще се намалява обемът на битовия отпадък вътре в съда. Автономното захранване работи пълноценно до 48 часа и така..

публикувано на 30.08.24 в 14:48

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01

Румънски шофьор опита да подкупи полицаи от Долни чифлик

47-годишен румънски водач на лек автомобил се е опитал да подкупи служители на реда в района на с. Старо Оряхово. С цел да избегне административна санкция, шофьорът е хвърлил 50 евро в багажника на проверяващ го екип от полицейското управление на Долни чифлик. В момента се провеждат  процесуално-следствени действия, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 30.08.24 в 12:29

Всяко второ дете у нас е консумирало енергийни напитки

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат р езултатите са от национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас.  То е проведено в периода юни – юли 2024 г. по поръчка на голяма верига хипермаркети.  Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за..

публикувано на 30.08.24 в 12:18