Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изписаха Красен Кралев от УМБАЛ “Света Марина” във Варна след лечение на коронавирус

Снимка: БГНЕС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е бил изписан от УМБАЛ “Света Марина” във Варна, където бе настанен за лечение в интензивноотделение отделение от коронавирусна инфекция. Красен Кралев бе диагностициран с COVID-19 на 23 август.
За борбата със заболяването разказва самия той в социалната мрежа:
"Скъпи приятели, на 23 август бях диагностициран с COVID-19.

Само три дни по-късно здравословното ми състояние се влоши и бях приет в УМБАЛ “Света Марина” във Варна - с диагноза двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност. През последните 12 дни бях в Интензивното Респираторно Отделение на Клиника по пневмология и фтизиатрия на болницата. Лекарите положиха огромни усилия да се справят със заболяването ми и успяха. От днес лечението ми продължава в домашни условия, до пълното изчистване на организма от вируса.

Искам да изразя своята огромна благодарност и възхищение от всичко, което лично видях, че лекарите правят за всеки един от пациентите в интензивното отделение. Изключителна компетентност, внимание, бърза и решителна реакция, човешко отношение към всеки болен, което е от голямо значение в този труден за пациентите момент.

Лечението е двустранен процес на доверие и работа в екип между лекарите и болните. Във Варна има отлични лекари и се радвам, че се доверих на клиниката водена от доц.д-р Йордан Радков и екипа на отделението ръководен от д-р Валентина Димитрова, който включва д-р Павлина Пенева, д-р Искра Величкова, д-р Антон Антонов, д-р Павел Йорданов, всички медицински сестри и санитарки, които денонощно са до нас и се борят с чудовищните рискове от вируса очи в очи.

Благодарение на тези хора аз преминах през най-тежката част това изпитание, затова искам да ви разкажа повече за тях.

Условията при които тези герои работят наистина са тежки. По време на работата си при болните в интензивното те прекарват минимум по 4 часа, навлечени с плътни защитни облекла, маски, очила и шлемове, които в неклиматизирани помещения правят дишането почти невъзможно. Има огромен риск за медиците, които са изложени от ежедневния контакт с коронавируса. В съседната стая до моята лежеше д-р Стоянка Ненкова, която е част от екипа на отделението, но се беше заразила от пациент преди няколко седмици.

Скъпи приятели, не подценявайте жестокостта на коронавируса, не омаловажавайте труда на медиците, които са изолирани от близките си и изложени на огромна опасност за живота си всеки ден. Тези хора заслужават огромна благодарност и уважение от цялото общество.

От началото на пандемията до този момент всички знаем, че етиологично лечение на К19 няма. Лечението се съобразява с индивидуалните особеностите на протичане на инфекцията при всеки пациент и крие сериозни рискове и за тези, които го предписват и за тези, на които се прилага.

Вирусът е жесток и от него се умира - който още вярва в конспирации, си е за негова сметка. COVID -19 може да направи тромби в белите дробове, може да предизвика вторична инфекция, усложнява диабета, хипертонията, всички сърдечно-съдови заболявания.......никой не е застрахован!

Проблемът е, че засега няма как да се гарантира успешно лечение. Когато такова бъде открито, ще се приеме протокол и процедура за лечение, еднакви в целия свят. Дотогава има само една гаранция - просто да не се срещаме с вируса. Това означава да спазваме всички епидемични мерки.
И пазете лекарите – ще ни трябват.
Благодаря на всички, които ми се обадиха и писаха , за да ме подкрепят в това изпитание. Трудно щях да се справя без вас. За тези, които ми пожелаваха да загубя битката с вируса, ще запаля една свещ, Бог да спаси душите им".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00