Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО: Близо половината пушачи в България пушат повече от 20 години и нямат намерение да спират

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Национално представително проучване показва тревожни данни за нагласите и нивото на разпространение на тютюнопушенето у нас. Според данните близо половината пушачи в България пушат повече от 20 години и нямат намерение да променят вредния си навик, а средното потребление е 14 цигари на ден.

За 44% от пушещите фабрични цигари през последните 12 месеца, средната продължителност на употреба е над 20 години. Данните от проучването проведено през февруари-март 2020 г. сред пълнолетното население (19-64 г.) по поръчка на Националната пациентска организация, сочат, че най-дългата продължителност на употреба на фабрични цигари е при възрастови групи 45-54 г. и 55-64-г. - 81% и 90% от тях, съответно, пушат над 20 години. 8% от пушачите във възрастова група на 19-24 годишните казват, че пушат от 6-10 години, което означава, че някои от тях са започнали да пушат преди да навършат законоустановената възраст за пълнолетие (18 години).

Мъжете пушачи средно пушат по 16 къса на ден. Средният брой цигари е по-висок при мъжете (средно по 16 цигари на ден), отколкото при жените (по 12 цигари на ден). Дневното потребление на цигари е по-ниско в групата на 19-34-годишните в сравнение с групите на възраст над 35 години.

Преустановяването на тютюнопушенето е предимно лично решение. Бивши пушачи, наречени така, тъй като са спрели да пушат преди повече от 12 месеца, са помолени да посочат причините и начините на отказ (основно спиране на пушене на цигари): 86% казват, че са взели сами решението, 11% твърдят, че са били повлияни от други хора. 44% са спрели да пушат заради ефектите върху тях самите, 27% – заради разходите, а 7% – заради ефектите върху околните.

Начините за преустановяване на тютюнопушенето са предимно чрез спиране отведнъж (63%), следван от постепенно намаляване до пълното спиране (31%). Само 3% и 1% са ползвали съответно никотин-заместваща терапия и специализирана консултация с медицински експерт за отказ от пушене. 58% от бившите пушачи са спрели да пушат при първия си опит, докато останалите са опитвали повече пъти, като 20% са опитвали по 2-3 пъти, а 5% повече от 3 пъти. 37% заявяват, че са опитвали в миналото да откажат пушенето, но без успех. А нито един от пушещите през последните 12 месеца не е заявил намерение да спре употребата на фабрични цигари. В проучването е събрана информация от три групи (пушачи – основно на цигари, потребители на нагреваеми тютюневи изделия и потребители на електронни цигари) относно поведението, намеренията и действията им във връзка със спиране на употребата на съответния продукт през последните 12 месеца, като въпросите се отнасят конкретно относно основния им продукт. И докато 10% от потребителите на нагреваеми тютюневи изделия и 8% от потребителите на електронни цигари са потвърдили намерение за спиране на употреба на съответния продукт, нито един от групата на пушачите не е потвърдил план за спиране на пушенето. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05