Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Димитров: Завладян съм от магията на тънките гуми, скоростта и усещането за свобода в колоезденето

2
Петър Димитров, участник в "Дунав Ултра: Следвай реката 2020"
Снимка: Радио Варна

72-годишен варненец е най-възрастният участник в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020", приключил неотдавна. Петър Димитров измина маршрута от 730 километра за 7 дни и успешно финишира в крайната точка на приключението - Дуранкулак.

Родом е от добричкия край, служи като военен офицер в Царево и след пенсионирането си в началото на 90-те години се установява във Варна. Споделя, че спортува през целия си живот и обича колелото от детството си, но дълги години във военното училище и в армията практикува други спортове. Качва се отново на колелото едва след приключване на активната военна служба.

За Петър Димитров велосипедът и дългите самотни часове на каране по шосетата на България не са само хоби - те го вдъхновяват и му помагат да се възстанови от коварна болест преди няколко години. "През 2014 година бях диагностициран с рак, минах всички процедури, операция, курсове на терапия. Благодарен съм на лекарите - нашата медицина, колкото и да я критикуваме - помага. И така - животът продължи. Тогава ме вдъхнови и мотивира историята на Ланс Армстронг - много известен колоедач, спорна личност, но също е преборил рака и дори след болестта става още няколко пъти победител в обиколката на Франция! Искам да кажа -  хора не се молете, борете се! Животът на всеки един е в неговите ръце. Моето разбиране е, че първо човек трябва да остане насаме със себе си. Няма нужда от излишни съвети и съжаление. Спортовете, с които може да остане със себе си, са пешеходният туризъм, маратонът и колоезденето. Докато карам 6-8 часа аз съм сам със себе си, имам достатъчно време да обмисля и да взема решение, ако не днес, то утре. През това време всичко в организма се движи и възстановява, до всяка частица на организма достига кръв, а кръвта лекува... И след диагнозата рак има живот!"

Чуйте споделена неговата история в интервю на Валерия Василева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има..

публикувано на 13.09.20 в 11:49

Фенът или защо страстта към операта е вечна

Всички ние сме чували за феновете на рокмузиката – разбира се, предимно в Западна Европа и Съединените щати, които обикалят по концерти и следват любимите си изпълнители. Чували сме и за спортните фенове, обикновено футболните, и по-често с негативен оттенък. Споменаваме понякога за театрални фенове, за фенове на различните видове сериали.....

обновено на 11.09.20 в 13:17

Емил Иванов - оперният певец, влюбен в астрономията

Тенор с дълга кариера по световните сцени, с централни партии в опери от Верди, Пучини и още много легендарни имена.  Емил Иванов е на една сцена с Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска и още много родни и световни звезди. Паралелно с любовта му към операта, обаче той има и друга страст – звездите. "Влюбих се в..

публикувано на 03.09.20 в 13:35