Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволци почистват обществени места във Варна

Варна
Снимка: Румен Сарандев

По-добра градска среда, чисти и красиви обществени пространства и поддържани зелени площи – такива са целите на доброволците от Фондация  Гея, които от миналия месец участват активно с доброволен труд в облагородяването на обществените места във Варна.

До този момент са почистени и облагородени междужилищни места в кв. "Чайка", паметника на граничаря в Морската градина, Малки терми и Базиликата на ул. "Хан Крум", каза за Радио Варна Николай Танчев от фондацията. Районите около местата са изчистени от бурени и боклуци, засадени са цветя и са поставени табели на проекта, по който доброволците работят. В кв. "Чайка" са поставени и пейки сглобени от палети, които са били лакирани с помощта на деца от квартала. При всяка акция се включват между 20 и 30 души.

Най-трудната задача на проекта е устойчивостта на създаденото, каза още Николай Танчев. Доброволците успяват да почистят и да зацветят междублоковите пространства, но понякога месец по-късно цветята липсват, а някои от пейките са счупени, коментира още той. Затова и при всяка акция се работи за промяна на отношението на хората към  обществения ред.

Акциите на доброволците се извършват всяка събота и неделя в различни части на града. Дейностите им се осъществяват по проект„Заедно за чиста обща среда” и са отворени за всеки желаещ да се включи в тях, без значение от възрастта. Много искаме хората да мислят за обществените места като за част от своето лично пространство – да поддържат района, в който живеят, в добър външен вид и да участват в подобряването на културно – историческите пространства на града, каза Николай Танчев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Готови сме за първите доставки на ваксини

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното..

публикувано на 04.12.20 в 10:44

Съвети за планински преходи през зимата

В планините време има сняг. За радост на скиорите тази зима може и да не повтори миналогодишната, когато почти беше невъзможно практикуването на зимни спортове. Снежната покривка е вече под 1000 метра надморска височина. И всички любители на планинските преходи, трябва да бъдат много внимателни. Периодът е много труден за придвижване в зимни условия...

публикувано на 04.12.20 в 10:20

Приеха плана за ваксиниране срещу COVID-19, страната се разделя на 6 района

Приехме на заседание на Министерски съвет Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът е разработен от работна група от изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, БЛС, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на СЗО. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде..

публикувано на 04.12.20 в 10:15

Здравната система в Северна Македония се подготвя за ваксинация против Ковид-19

Броят на заразените с коронавирус в Северна Македония миналата седмица е намалял с 9,9 процента, като същевременно се е увеличил броят на оздравелите, съобщава "Независен весник" . Властите смятат, че ситуацията е под контрол, а здравната система започна подготовката за васинацията против Ковид-19, пише изданието. Първите, които ще се ваксинират, са..

публикувано на 04.12.20 в 09:35

Танева: Няма война с МОСВ и МРРБ, имаме чудесна комуникация

Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация с екоминистерството. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред бТВ по повод на думите на колегата ѝ, отговарящ за околната среда и горите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, което може да..

публикувано на 04.12.20 в 09:26
Пътят в местността Кабакум

Докъде стигнаха ремонтните дейности в местност Кабакум?

Ремонтните дейности в местност Кабакум все още не са приключили , установи репортерска проверка. Липсва тежката техника, която бе разположена по-рано там, но отсечката по нищо не личи да е завършена. В началото на декември сме, а по пътя все още има насипи от пръст, няма осветление, а асфалтирането е наполовина. Пътят се използва, въпреки поставените..

обновено на 04.12.20 в 09:07

Присъствени индивидуални часове започват от днес в училището за деца с нарушено зрение във Варна

Присъствени терапевтични часове започват от днес (4 декември) за възпитаниците на Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна, каза за радио Варна директорът Жулиета Петкова. Те са въведени съгласно решение на Министерството на образованието и за провеждането им са предвидени допълнителни противоепидемични мерки в учебното..

публикувано на 04.12.20 в 08:30