Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МБАЛ Добрич преодоля кризата

Снимка: Мая Щърбанова

След редица нововъведения на новото управление на многопрофилната болница в Добрич кризата с овладяването на лечението на пациентите с коронавирусна инфекция е овладяна.

В Здравното заведение вече работи нов Ковид-сектор, който е напълно самостоятелен. За пациентите, настанени за лечение в него, се грижи отделен специално обучен персонал, който се ръководи от пулмолог. Междувременно като консултант в болницата е привлечена отново инфекционистът д-р Йовева, която оглавяваше вече закритото Инфекциозно отделение.

Достъпът за външни лица до болницата остава силно ограничен, дезинфекцията е задължителна.

Повече за мерките в здравното заведение и резулатите, които вече са видими,чуйте в репортажа на

През месеците юли и август добричката болница стана печално известна в страната, както с многото настанени за лечение пациенти с Ковид-19, така и с липсата на каквито и да било противоепидемични мерки в условията на пандемия. Резултатите не закъсняха и областта държеше дълго време челните позиции по брой новозаразени, за съжаление и смъртните случаи бяха десетки.

Днес, почти месец след посещението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, довела до смяната на тогавашния директор на МБАЛ Добрич, ситуацията е коренно различна. По думите на прокуриста на здравното заведение д-р Георги Желязков кризата е овладяна.

Д-р Желязков сподели и че се очаква до края на месец септември в болницата на работа да бъде привлечен още един инфекционист. През този месец новозаразените в област Добрич са много по-малко, настанените за лечение в Ковид сектора в момента са десет, петима са съмнителните, един пациент е интубиран в Интензивния сектор.

Положителната тенденция е повод за успокоение и от страна на РЗИ, заяви д-р Николинка Минчева.

Достъпът на външни лица до болницата продължава да е забранен, като внасянето на храна и други неща от първа необходимост може да се прави между 12 и 13 часа. В Спешното отделение се пуска само по един придружител, на входа всички влизащи се дезинфекцират и се мери телесната им температура и тези мерки ще останат още дълго време.

Следващите усилия на ръководството на МБАЛ Добрич ще са насочени към връщане на работа на напусналите през последните месеци лекари и медицински персонал, както и възстановяването на дейността на Инфекциозното отделение.ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи ще борят агресията е различни зависимости в дигитална среда

Живеем в дигитален век, в който над 85 % от днешните младежи са ползватели на дигитални технологии и потребители на медийно съдържание. Това нарежда младите хора сред най-уязвимите от претоварването с информация, влиянието на езика на омразата и кибер агресията.   Всички тези проблеми ще търсят своето решение, чрез реализирането на проект „Аз и..

публикувано на 19.09.20 в 14:43

Без Октоберфест - 2020

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период. Октоберфест е..

публикувано на 19.09.20 в 09:29

Национален събор на ретро автомобили "Москвич" ще се състои в Шумен

Шумен ще бъде домакин на ежегодния събор на автомобилния ретро клуб "Москвич", непосредствено преди старта на рали "Стари столици" , което ще се състои от 19 до 20 септември на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация в областния град. Съборът се организира повече от десет..

обновено на 19.09.20 в 06:47

ЕС сключи второ споразумение за потенциална ваксина срещу новия коронавирус

Европейската комисия финализира сделка със "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн", която ще позволи на 27-те държави членки да купят до 300 милиона дози от ваксина срещу новия коронавирус , разработвана от двете фармацевтични компании, предаде Асошиейтед прес. Това е вторият договор за осигуряване на потенциална ваксина, подписан от ЕК. Първото споразумение бе..

публикувано на 18.09.20 в 17:16

Открити уроци за деца в Европейската седмица на мобилността

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на мобилността, която се провежда в периода от 16 до 22 септември. В тази връзка възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ се включиха в активна дискусия, свързана с тазгодишното мото „Избери как да се придвижваш“. Събитието се организира от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община..

публикувано на 18.09.20 в 16:16

Европейски градове искат по-строги правила за Airbnb

Гръцката столица Атина е сред алианс от 22 града от цяла Европа, който призова ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители. Представители от Париж, Барселона,..

публикувано на 18.09.20 в 08:12

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер. Изображението е направено, когато планетата е била на разстояние 653 милиона километра от Земята, предаде ТАСС. Учените, използващи космическия телескоп „Хъбъл”, са направили снимка на уникална „бяла буря” на Юпитер, започнала на 18 август,..

публикувано на 18.09.20 в 06:09