Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба и фестивал отбелязват 125 години от създаването на ТПК в България

През настоящата година се навършват 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората.

Кооперациите имат огромен принос за трудовата и социална интеграция на хората с увреждания. Хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа за техните социални, трудови, културни, спортни, интелектуални и творчески потребности в ТПК.

В резултат на дългогодишното ползотворно сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания НС на ТПК организира фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Фестивалът ще се проведе в 8 града в страната и ще включва разнообразни събития, които ще допринесат за засилване фокуса на местната общественост към хората с увреждания, но не към техните проблеми и потребности, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени.

Варна е градът, избран като първи в календара на събитието, заради сериозния принос и активната роля в процеса на интеграция на хората с увреждания на Община Варна. Съобразно с ограниченията, които се налагат от санитарните изисквания, в намален мащаб спрямо първоначалния проект, програмата на фестивала предвижда от 14-ти до 17-ти септември представяне на едноименна изложба с 20 пана и състезание „Танцуваме заедно“.

Състезанието следва олимпийските принципи, като с участието на здрави лица и хора с увреждания във всяка конкурсна двойка ще бъде демонстрирана способността на обществото ни да преодолява социалните бариери пред интеграцията на хората с увреждания. Състезанието ще се проведе пред входа на залата, а при лоши метеорологични условия - във фоайето при изложбата. В състезанието, освен хората с увреждания от целевата група (10 лица с трайни увреждания), ще участват като ментори танцьори от танцов състав към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреден слух към Регионалната организация на глухите, гр. Варна. В състезанието човек с увреждане и здрав човек ще сформират танцувална двойка. Двойките ще преминат през няколко състезателни кръга. Във всеки етап професионални танцьори ще им показват основна стъпка на даден танц (валс, танго, рокендрол, ръченица и други), която те ще трябва да възпроизведат според възможностите си. Целта на това събитие е да създаде у хората усещане за всеобща радост и веселие, да покаже, че музиката и танцът са любими на всички. Чрез спонтанната емоция, която пораждат, те се явяват най-краткият път между сърцата на хората.

В рамките на фестивала жителите и гостите на града ще могат да разгледат интересна фотоизложба. Целта на тази фотоизложба е да се уловят и покажат мигове от дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално-икономическия живот на страната, както и съвременното им присъствие като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел. Представени са и моменти от живота на кооператорите, трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време. Професионалните фотографии ще открехнат за здравите хора прозорец към живота на хората с увреждания, ще разкажат техните истории, ще създадат между тях по невидим начин усещане за близост и топлота.

Още подробности от разговора на Ваня Славова със Стилиян Баласопулов-председател на НС на ТПК:


В Юнашкия салон хора от различни ТПК-ата от района показаха своите таланти.


Още чуйте от разговора на Ваня Славова с председателя на Регионалния съюз на Трудово-производителните кооперации (ТПК):



Взаимопомощта и колегиалността са силно изразени в кооперативната система.
Може би поради тази причина тя съществува вече над 100 години", добави още Йовка Гайкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47