Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Окръжен съд – Варна избра многократни чаши

Съдът участва и в кампанията за рециклиране на хартия „Лист по лист“ като през 2019 година е на първо място с предадени 2361кг и спасени от изсичане 40 дървета

Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи в #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. От това лято от сградата на Съдебната палата на площад „Независимост“ са премахнати вендинг машините, които използват еднократни чаши за топли напитки. Те са заменени от еспресо машини с филтърни дози. „Идеята е да се ползват личните чаши за многократна употреба на всеки служител на съдебната институция. Това е нашият малък личен принос към опазването на околната среда“, заяви Диана Иванова, пресаташе на ВОС.

В Окръжен съд – Варна, работят над 160 служители и магистрати. Всички те на практика се отказват от чашата за еднократна употреба. Специална среща по време на един от следващите #ЗелениПетъци в Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще бъде посветена на отпадъците от бита и вредата от т.нар. многокомпозитни отпадъци, към които спадат и хартиените чашки за еднократна употреба. На нея ще гостуват онлайн и служителите от ВОС.

В Съдебната палата предстои да бъде направена и информационна среща, посветена на компостирането на филтърните дози. Методът е наричан още „спестовната касичка на градинаря“. Чрез него може да се произведе хумус, с който да се подхранват цветя, овошки и други растения.

Еднократните чаши, чинии и прибори навлязоха масово в ежедневието ни по време на Covid-кризата. Те, както и еднократните маски и ръкавици, не се рециклират и остават в природата стотици години. Разпадат се на миниатюрни частици пластмаса и попадат в хранителната верига на човека, като нанасят непоправими вреди на здравето и околната среда. Подкрепи #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с еднократно или месечно дарение!

Това е втората инициатива на екологичната организация, която Окръжен съд – Варна подкрепя.

Съдебната институция участва и в кампанията „Лист по лист“ започнала през 2000г. Участниците в нея приемат да събират разделно отпадъчната хартия и да я предават на ОЦОСУР за рециклиране. Участието е доброволно и безвъзмездно. Получените средства от предаването й в центровете за рециклиране формират бюджета на кампанията, с която се покриват разходи за текущи дейности,  разходи за популяризиране и за подкрепа на различни екоидеи.

През 2019г. година, сградата на Окръжен съд - Варна е предала 2 тона и 361 кг. хартия за рециклиране в Обществената инициатива „Лист по лист“. По този начин от изсичане са били спасени 40 дървета.

Окръжен съд – Варна е планират и други екологични кампании, които да инициира и подкрепи през следващата година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без Октоберфест - 2020

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период. Октоберфест е..

публикувано на 19.09.20 в 09:29

Национален събор на ретро автомобили "Москвич" ще се състои в Шумен

Шумен ще бъде домакин на ежегодния събор на автомобилния ретро клуб "Москвич", непосредствено преди старта на рали "Стари столици" , което ще се състои от 19 до 20 септември на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация в областния град. Съборът се организира повече от десет..

обновено на 19.09.20 в 06:47

ЕС сключи второ споразумение за потенциална ваксина срещу новия коронавирус

Европейската комисия финализира сделка със "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн", която ще позволи на 27-те държави членки да купят до 300 милиона дози от ваксина срещу новия коронавирус , разработвана от двете фармацевтични компании, предаде Асошиейтед прес. Това е вторият договор за осигуряване на потенциална ваксина, подписан от ЕК. Първото споразумение бе..

публикувано на 18.09.20 в 17:16

Открити уроци за деца в Европейската седмица на мобилността

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на мобилността, която се провежда в периода от 16 до 22 септември. В тази връзка възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ се включиха в активна дискусия, свързана с тазгодишното мото „Избери как да се придвижваш“. Събитието се организира от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община..

публикувано на 18.09.20 в 16:16

Европейски градове искат по-строги правила за Airbnb

Гръцката столица Атина е сред алианс от 22 града от цяла Европа, който призова ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители. Представители от Париж, Барселона,..

публикувано на 18.09.20 в 08:12

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер. Изображението е направено, когато планетата е била на разстояние 653 милиона километра от Земята, предаде ТАСС. Учените, използващи космическия телескоп „Хъбъл”, са направили снимка на уникална „бяла буря” на Юпитер, започнала на 18 август,..

публикувано на 18.09.20 в 06:09

Реставратори от четири страни ще консервират паметника на Бузлуджа

От днес до края насептември трябва да приключи реставрацията и консервацията на паметника на Бузлуджа. Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв.м. Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа,..

публикувано на 17.09.20 в 16:36