Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Сибир откриха първата изцяло запазена пещерна мечка от ледниковия период

Ягодинската пещера
Снимка: Стаматина Никова

За първи път в света е открит изключително запазен труп на възрастна пещерна мечка, след като е замръзнал преди поне 22 000 години в дълбините на Сибир, съобщава „Ай Еф Ел Сайънс“.

Тялото на праисторическото животно е открито на Ляховските острови в далечната североизточна Русия от пастири на северни елени и сега ще бъде анализирано от учени от Североизточния федерален университет (НЕФУ) в Якутск, водеща изследователска институция за изследване на изчезнали видове от ледниковата епоха. Смята се, че този новооткрит замразен възрастен екземпляр датира между 22 000 и 39 500 години, но изследователите се стремят да направят радиовъглероден анализ, за да определят точна възраст.

„Това е първата и единствена находка по рода си - цял мечи труп с меки тъкани. Той е напълно запазен, с всички вътрешни органи на мястото им, включително дори носа“, казва в изявление д-р Лена Григориева, изследовател в НЕФУ. „Преди това са открити само черепи и кости. Тази находка е от голямо значение за целия свят."

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е праисторически вид или подвид, който е живял в голяма част от Евразия, докато е изчезнал преди около 15 000 години. Множество фактори стоят зад нейното изчезване, но се смята, че основен фактор е бил ловът от хората и неандерталците.

Ловът на това животно е доста впечатляващ подвиг предвид техния размер. Видовете могат да задминат по рамери дори най-голямата гризли или полярна мечка, като някои екземпляри тежат до 1000 килограма. Но въпреки тези свирепи размери, те всъщност са били тревопасни животни, които са се хранили предимно с растителна храна. Известно е също така, че между 0,9 и 2,4 процента от ДНК, намерена в кафявите мечки, произхожда от пещерни мечки, което означава, че техният генофонд все още живее в съвременните видове.

Затоплящите се температури през последните години отчитат все по-голямо размразяване на вечните ледове в Сибир. Макар че това е лоша новина поради редица причини, тя помогна да се разкрият множество изчезнали животни от ледниковия период като мамути, вълнести носорози, птици, няколко кученца и малки пещерни лъвове. Учените са разбираемо развълнувани.

За този нов образец са поканени водещи експерти от Русия и извън нея да анализират животното, използвайки редица научни техники, от генетичен анализ до микробиологичен, в един от най-амбициозните изследователски проекти от този вид. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без Октоберфест - 2020

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период. Октоберфест е..

публикувано на 19.09.20 в 09:29

Национален събор на ретро автомобили "Москвич" ще се състои в Шумен

Шумен ще бъде домакин на ежегодния събор на автомобилния ретро клуб "Москвич", непосредствено преди старта на рали "Стари столици" , което ще се състои от 19 до 20 септември на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация в областния град. Съборът се организира повече от десет..

обновено на 19.09.20 в 06:47

ЕС сключи второ споразумение за потенциална ваксина срещу новия коронавирус

Европейската комисия финализира сделка със "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн", която ще позволи на 27-те държави членки да купят до 300 милиона дози от ваксина срещу новия коронавирус , разработвана от двете фармацевтични компании, предаде Асошиейтед прес. Това е вторият договор за осигуряване на потенциална ваксина, подписан от ЕК. Първото споразумение бе..

публикувано на 18.09.20 в 17:16

Открити уроци за деца в Европейската седмица на мобилността

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на мобилността, която се провежда в периода от 16 до 22 септември. В тази връзка възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ се включиха в активна дискусия, свързана с тазгодишното мото „Избери как да се придвижваш“. Събитието се организира от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община..

публикувано на 18.09.20 в 16:16

Европейски градове искат по-строги правила за Airbnb

Гръцката столица Атина е сред алианс от 22 града от цяла Европа, който призова ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители. Представители от Париж, Барселона,..

публикувано на 18.09.20 в 08:12

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер. Изображението е направено, когато планетата е била на разстояние 653 милиона километра от Земята, предаде ТАСС. Учените, използващи космическия телескоп „Хъбъл”, са направили снимка на уникална „бяла буря” на Юпитер, започнала на 18 август,..

публикувано на 18.09.20 в 06:09

Реставратори от четири страни ще консервират паметника на Бузлуджа

От днес до края насептември трябва да приключи реставрацията и консервацията на паметника на Бузлуджа. Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв.м. Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа,..

публикувано на 17.09.20 в 16:36