Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Сибир откриха първата изцяло запазена пещерна мечка от ледниковия период

Ягодинската пещера
Снимка: Стаматина Никова

За първи път в света е открит изключително запазен труп на възрастна пещерна мечка, след като е замръзнал преди поне 22 000 години в дълбините на Сибир, съобщава „Ай Еф Ел Сайънс“.

Тялото на праисторическото животно е открито на Ляховските острови в далечната североизточна Русия от пастири на северни елени и сега ще бъде анализирано от учени от Североизточния федерален университет (НЕФУ) в Якутск, водеща изследователска институция за изследване на изчезнали видове от ледниковата епоха. Смята се, че този новооткрит замразен възрастен екземпляр датира между 22 000 и 39 500 години, но изследователите се стремят да направят радиовъглероден анализ, за да определят точна възраст.

„Това е първата и единствена находка по рода си - цял мечи труп с меки тъкани. Той е напълно запазен, с всички вътрешни органи на мястото им, включително дори носа“, казва в изявление д-р Лена Григориева, изследовател в НЕФУ. „Преди това са открити само черепи и кости. Тази находка е от голямо значение за целия свят."

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е праисторически вид или подвид, който е живял в голяма част от Евразия, докато е изчезнал преди около 15 000 години. Множество фактори стоят зад нейното изчезване, но се смята, че основен фактор е бил ловът от хората и неандерталците.

Ловът на това животно е доста впечатляващ подвиг предвид техния размер. Видовете могат да задминат по рамери дори най-голямата гризли или полярна мечка, като някои екземпляри тежат до 1000 килограма. Но въпреки тези свирепи размери, те всъщност са били тревопасни животни, които са се хранили предимно с растителна храна. Известно е също така, че между 0,9 и 2,4 процента от ДНК, намерена в кафявите мечки, произхожда от пещерни мечки, което означава, че техният генофонд все още живее в съвременните видове.

Затоплящите се температури през последните години отчитат все по-голямо размразяване на вечните ледове в Сибир. Макар че това е лоша новина поради редица причини, тя помогна да се разкрият множество изчезнали животни от ледниковия период като мамути, вълнести носорози, птици, няколко кученца и малки пещерни лъвове. Учените са разбираемо развълнувани.

За този нов образец са поканени водещи експерти от Русия и извън нея да анализират животното, използвайки редица научни техники, от генетичен анализ до микробиологичен, в един от най-амбициозните изследователски проекти от този вид. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47