Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Не трябва да сме прекалени оптимисти за единната минимална заплата в ЕС

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на единни европейски критерии ще се отрази положително върху формирането на минималната работна заплата у нас. Това каза в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ бившият социален министър Иван Нейков. Според него, в момента няма ясни правила, по които се определя минималната заплата. По повод изказването на председателя на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен, че трябва да бъде въведена единна европейска минимална заплата, Иван Нейков подчерта, че не бива да бъдем прекалена оптимисти и да очакваме рязко увеличение на този вид доход у нас. Той коментира, че:

Сега няма ясни механизми. В момента критерият в България е един - какво ще каже финансовия министър. Много хора очакват повишаване. От една страна няма да има влошаване на ситуацията, от друга - мисля, че ще има някакъв напредък, но не бива да бъдем прекалени оптимисти.

В изказването си Урсула фон дер Лайен подчерта, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар. "Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта тя. Желанието на Лайен за колективно договаряне на минималната заплата, Иван Нейков коментара с думите:

Председателят на ЕК идва от страна, в която синдикализацията продължава да е доста висока - в Германия тя е близо 50 процента. В България синдикализацията с годините спадна много - по последни неофициални данни тя е под 15 на сто. Ако трябва само на базата на колективни договори да се въвежда тази обща заплата, това у нас ще доведе до някакъв дисонанс...






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи случай на маймунска шарка в Европа

Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка, който СЗО обяви за спешен случай за общественото здраве в световен мащаб. Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Остров "Св. Анастасия" край Бургас празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни има концерти, изложба, поетично четене и още изненади.Празненствата започнаха вчера 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Достъпът до Фара на Острова ще е днес и утре...

публикувано на 16.08.24 в 07:25

Адресите без ток на 16 август

В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Зорница – клиентите, електрозахранени от ТП 2. В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на..

публикувано на 16.08.24 в 05:50

Слънчев и горещ петък

Утрото в петък ни посреща с лека прохлада. Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед в крайните северозападни части на района ще се образува купеста облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, южно от Стара планина от изток, по крайбрежието подсилен от бриз. Максимални температури от 33° до 38°, по..

публикувано на 16.08.24 в 05:47

Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна

Хиляди варненци и гости се събраха за празника на града край Пантеона в Морската градина, за да бъдат публика на първото издание на фестивала "VARNA BREEZE By EXIT".  Закъсняла с близо час от предвиденото по програма започна празничната заря след изпълненията на Gipsy Kings и Dire Straits - част от звездите в пилотното за Варна музикално събитие...

публикувано на 16.08.24 в 00:25

Автобусите - с удължено работно време за празника

Автобусите по шест линии се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 15.08.24 в 22:25

Връчиха отличията "Почетен гражданин на Варна"

На официална церемония в Летния театър бяха връчени званията "Почетен гражданин на Варна".  Борислав Дряновски, кап. II ранг Николай Данаилов, Димитър Стойков, Илиан Илиев, Владислав Николов и Сия Папазова са новите почетни граждани на морската столица - отличия, които по традиция се връчват на празника на града - 15 август.  Любка Тодорова беше..

публикувано на 15.08.24 в 20:05