Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи традиционната книга на хартия в ръце, живото общуване и да отправи лично послание към приятелите си със или без повод. Празника на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов споделя със своята дъщеря, която също се казва Любов Вълкова и е талантлива пианистка, възпитаничка на Националната музикална академия."Проф. Панчо Владигеров".

"Открай време това е много голям празник в моето семейство. Аз съм кръстена на моята баба Любица, която е от Словакия. Нося нейното име, нейното възпитание в любов и голяма обич към семейството. Всички пожелават здраве, но здраве без любов не може да има. Независимо дали е любов към близките, към любимия, към детето, към хората изобщо - когато няма любов, боледува душата, а когато боледува душата - сърцето е празно. Обичам да обичам, това мога да кажа за себе си."

Любов не е имала никакво колебание при избора на име за дъщеря си: "Тя се роди на този празник и баща и каза, че тя е нашата Любов. Тя също е много обичлива и обича да раздава любов. Докосна се до музиката, до изкуството изобщо, душата и е много нежна и го изразява с музиката си, с картините, които рисува, със стиховете, които пише, но които, неизвестно защо, засега не виждат бял свят. Когато е влюбена, композира музика в духа на Дебюси, много нежна и светла."

Любов Вълкова с усмивка разказва за някои куриозни случаи, свързани с името и: "В първи курс в университета харесвах едно момче и забелязах, че и той ме харесва. В един момент помолихме приятели да ни запознаят - тогава така беше прието. Срещнахме се, подадохме си ръка, той си каза името и когато аз си казах моето - "Приятно ми е, Любов." - той се стъписа, изчерви се и избяга... Много мои приятели пък са искали да си имат нещо малко като дар от мен в дома, защото казват, че зареждам с много положителна енергия."

Библиотеката има изключително важно място в професионалния и личния свят на Люба, както я наричат приятелите. От любов към книгите след пет години обучение в Техническия университет започва ново висше образование в Софийския университет и казва, че оттогава библиотеката е неин личен храм и дом, който не може да си представи да напусне.

"На всички хора пожелавам да се обичат, никога да не губят вяра и както е казано - надеждата пуснете последна, а даже и не я пускайте. Има ли любов, всичко останало по някакъв начин се подрежда, обичайте!..." 

Интервюто на Валерия Василева с Любов Вълкова можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29