Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи традиционната книга на хартия в ръце, живото общуване и да отправи лично послание към приятелите си със или без повод. Празника на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов споделя със своята дъщеря, която също се казва Любов Вълкова и е талантлива пианистка, възпитаничка на Националната музикална академия."Проф. Панчо Владигеров".

"Открай време това е много голям празник в моето семейство. Аз съм кръстена на моята баба Любица, която е от Словакия. Нося нейното име, нейното възпитание в любов и голяма обич към семейството. Всички пожелават здраве, но здраве без любов не може да има. Независимо дали е любов към близките, към любимия, към детето, към хората изобщо - когато няма любов, боледува душата, а когато боледува душата - сърцето е празно. Обичам да обичам, това мога да кажа за себе си."

Любов не е имала никакво колебание при избора на име за дъщеря си: "Тя се роди на този празник и баща и каза, че тя е нашата Любов. Тя също е много обичлива и обича да раздава любов. Докосна се до музиката, до изкуството изобщо, душата и е много нежна и го изразява с музиката си, с картините, които рисува, със стиховете, които пише, но които, неизвестно защо, засега не виждат бял свят. Когато е влюбена, композира музика в духа на Дебюси, много нежна и светла."

Любов Вълкова с усмивка разказва за някои куриозни случаи, свързани с името и: "В първи курс в университета харесвах едно момче и забелязах, че и той ме харесва. В един момент помолихме приятели да ни запознаят - тогава така беше прието. Срещнахме се, подадохме си ръка, той си каза името и когато аз си казах моето - "Приятно ми е, Любов." - той се стъписа, изчерви се и избяга... Много мои приятели пък са искали да си имат нещо малко като дар от мен в дома, защото казват, че зареждам с много положителна енергия."

Библиотеката има изключително важно място в професионалния и личния свят на Люба, както я наричат приятелите. От любов към книгите след пет години обучение в Техническия университет започва ново висше образование в Софийския университет и казва, че оттогава библиотеката е неин личен храм и дом, който не може да си представи да напусне.

"На всички хора пожелавам да се обичат, никога да не губят вяра и както е казано - надеждата пуснете последна, а даже и не я пускайте. Има ли любов, всичко останало по някакъв начин се подрежда, обичайте!..." 

Интервюто на Валерия Василева с Любов Вълкова можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

обновено на 19.05.22 в 10:53

Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS): "Всеки ден трябва да сме благодарни, че имаме още един ден живот"

Интервю с Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) Той е роден като Paul Christensen. Но е по-познат като Ronnie Atkins, вокалист на датската хеви метъл банда PRETTY MAIDS. През миналата и през тази година Ronnie Atkins издава два солови албума. Новият „Make It Count” е поводът певецът да даде специално интервю за „От другата страна”. Интервюто с Ronnie Atkins..

публикувано на 19.05.22 в 10:51

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58