Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 70 на антиправителствени протести във Варна

| обновено на 17.09.20 в 20:16

Вече 70 дни продължават протестите с искания за оставка на правителството и на главния прокурор във Варна. Около 40 човека се събраха около палатковия лагер за традиционните вече дискусии, на които се обсъжда ситуацията в страната.

"Много малко хора участват активно в политическия живот и са запознати в дълбочина с проблемите и не е нормално да се разчита на такива хора, да определят какво ще се случи в държавата, особено, ако един шоумен излезе, и им каже как да гласуват". С тези думи се обърна към съмишлениците си организаторът на проявата в началото й.

Днес събитието започна отново с коментари за Изборния кодекс. Тези тревожни промени, които се опитват да прокарат управляващите чрез Изборния закон, ще вкарат страната в една спирала, от която няма излизане, каза говорителят на протеста, като изрази надежда президентът Румен Радев да наложи вето на целия закон.Трябва по всякакъв начин да бъдем активни и да се противопоставим на тези промени, категоричен бе той. Обърнато бе внимание и на поправките в Закона за референдумите, чрез които управляващите вече могат да направят допитване до народа и за президентска република, като един ден формата на упрваление на страната лесно може да бъде сменена. "Това означава, че властта ще бъде съсредоточена само в ръцете на един, но това е далеч от демократичните традиции, в които искаме да се впишем", каза още лидерът на протеста.

Млад мъж пък изрази мнение, че не се чува гласът на хората от малките населени места, които също искат промяна. Друг от участниците  отново засегна темата за поетия нов външен дълг от 2,5 млрд. евро.

Поредният ден на недоволство отново приключи с националния химн.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

68 машини ще чистят пътищата в област Добрич през зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушари все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и..

публикувано на 29.10.20 в 12:58

На пазар във Варна в първия ден от по-строгите мерки

От четвъртък на  всички пазари, тържища и базари на открито и закрито трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Това гласи заповедта на здравното министерство. Правим репортерска проверка в сутрешните..

публикувано на 29.10.20 в 12:04

КТ "Подкрепа": Има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната

Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален..

публикувано на 29.10.20 в 11:24

Студенти и преподаватели: В дистанционното обучение изостават практическите дисциплини

За срок от 14 дни от днес се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. При дистанционно обучение най-голямо е предизвикателството пред студентите и преподавателите по специалности, за които практическото обучение е от решаващо значение за придобиване на професионални умения. Това са..

обновено на 29.10.20 в 10:53

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15% , което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26..

публикувано на 29.10.20 в 10:48

Медици от Варна с призив за спазване на противоепидемичните мерки

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна снощи се присъединиха към инициатива на големите лечебни заведения за призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на пандемията те все още са там - въпреки умората,..

публикувано на 29.10.20 в 10:43

Кантарджиев: Ползвайте маските, те ще ни опазят

Ползвайте маските, те ще ви предпазят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. Приемните отделения на болниците, училища, болници, тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар също може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус – антигенният тест - 15-20 лева струва. Това трябва да го има в приемните отделения..

публикувано на 29.10.20 в 10:39