Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кои дезинфектанти за ръце са ефикасни срещу вируси

Снимка: БГНЕС

Регистрираните биоцидни продукти дават най-голяма гаранция за дезинфекция на ръцете. Това сочи проучване на Асоциация „Активни потребители”, което бе направено с цел да ориентира обществеността в избора на продукти за дезинфекция.

По отношение на спиртното съдържание най-често на пазара се срещат продукти с над 60% алкохол, но от асоциацията препоръчват процентите да са над 70, каза за Радио Варна Богомил Николов от организацията.

Той посочи, че истинските продукти са регистрирани биоцидни продукти. Има и такива, които представляват козметични средства, но при тях няма гаранция, че извършват ефективна дезинфекция на ръцете.

Биоцидният продукт се различава по това, че има регистрационен номер на етикета си, докато козметичния няма, каза още Николов. Той уточни, че дезинфектантите за ръце са два вида – течност или гел. Проучването е показало още, че много хора не харесват геловете, защото оставят лепкаво усещане по ръцете, докато при течността няма подобно усещане.

Чуйте още в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Без инсинератори в България

На 8 март граждански сдружения от София и Девня организират акция, протестно шествие  и  изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци.  Събитията по часове: 8:30 - 9:30 - Хората от "Дишай, Девня" ще направят мълчалив протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с няколко снимки-картини с искане за среща с..

публикувано на 05.03.21 в 12:27

Събират опасни отпадъци днес и утре във Варна

Мобилни събирателни пунктове за опасни отпадъци от домакинствата има днес и утре във Варна. До 12.45 пунктът е  в района на пазара Чаталджа на паркинга на ул. "Цар Асен". От 13.45 до 17.30 ще бъде на площад Лаврентий и ул. "Коста Тюлев" Утре опасни отпадъци ще събират  от 9 до 14 часа край сградата на общината до бариерата в близост до бул "Осми..

публикувано на 05.03.21 в 11:22

Сигнал за потенциални нередности около пристанище "Карантината"

Антикорупционният фонд сезира Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ за потенциални нередности по проект за модернизация и реконструкция на пристанище в местността „Карантината“ във Варна. Проектът е на стойност 14 милиона лева, уточняват от неправителствената организация, съобщава БНР. 8 от 14 -те милиона са..

публикувано на 05.03.21 в 11:14

Старт на предизборната кампания

На 5 март се открива предизборната кампания за парламентарните избори, която ще се проведе до 2 април. Изборите ще се състоят на 4 април 2021 г . Имащите право на глас български граждани са 6 732 316. Общо 30 партии и коалиции са регистрирани окончателно за..

публикувано на 05.03.21 в 11:07

Последен работен ден на Народното събрание

Започна последното заседание на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС. Народните представители излизат в отпуск за предизборната кампания. Те ще се съберат на финално заседание на 25 март, когато парламентът ще бъде разпуснат. На днешното заседание..

публикувано на 05.03.21 в 10:57
Фирмите също ще декларират данъци с QR код

Фирмите също ще декларират данъци с QR код

Юридическите лица също ще имат възможност да декларират данъците си с данъчна декларация с QR код, съобщи Националната агенция по приходите (НАП). В сайта на приходното ведомство има публикувана папка с указания как следва да се попълнят и изпратят декларациите с QR код. С тях ще се подава информация за данъчен финансов резултат и за дължимия..

публикувано на 05.03.21 в 10:41

Сменят началниците на РУО във Варна и Добрич

От 1 март Розета Заркова е временно изпълняващ длъжността началник на Регионално управление по образованието във Варна.  Преди това Заркова беше старши експерт  за квалификация на педагогическите специалисти.  Досегашният началник Венцеслава Генова бе изпратена от екипа на РУО-Варна с ръкопляскания.   Освен за Варна, министърът на образованието и науката..

публикувано на 05.03.21 в 10:07