Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционният съвет ще решава за актуализацията на пенсиите до края на септември

Снимка: БГНЕС

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя участва в инициатива на Центъра за изследване на демокрация и на Българския форум на бизнес лидерите за представяне на Харта за многообразието в България.Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета. Предложенията ще бъдат гледани на Коалиционен съвет, който да вземе политическо решение, поясни Сачева. На него ще се обсъди възможност за минимална пенсия от 300 лева, добави тя.

Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, както и продължаване на добавките от 50 лева, които се отпускат сега, заради пандемията, посочи Сачева. Моето мнение е, че трябва преизчисляване на всички пенсии, заяви Сачева. Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1.2-1.5 млрд. лева и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1.2 до 3.8 млрд. лева на година, каза социалният министър.

В момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание, защото то е поръчителят на доклада, каза Сачева. При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни. Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности, каза Деница Сачева.В момента се работи по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър.

Днес Българският форум на бизнес лидерите се е събрал да приеме Харта на многообразието. Българския бизнес очевидно разбира, че многообразието е ключът към иновациите и креативността, каза още Деница Сачева. Многообразието е ключ и към по-висок икономически растеж, защото всеки може да допринесе за обществото със своите таланти и възможности, каза министър Сачева.\БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините, предаде БНР. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите..

публикувано на 24.07.24 в 11:13

Пътуващи в дерайлиралия край Своге влак: Всички реагираха адекватно

Бързият влак София-Варна, който дерайлира край Своге, пристигна във Варна малко преди 10 часа тази сутрин след з акъснение от 176 минути.  Хората бяха категорични, че служителите на БДЖ са се държали много добре и са били любезни с тях. Въпреки това обаче е необходимо техническо обновяване на железниците, допълниха пътниците, слезли на ЖП гара -..

публикувано на 24.07.24 в 11:07
Снимката е илюстративна

23-годишен ограби жена в центъра на Варна

Мъж на 23 години от Девня ограби жена този понеделник в централната част на Варна, съобщиха от полицията.  Крадецът е бил заловен от служители на Първо районно управление на полицията във Варна.  Извършителят, криминално проявен, е използвал физическа сила, за да отмъкне чантата, в която е имало лични документи, 120 лева и мобилен телефон...

публикувано на 24.07.24 в 10:20
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Поредните избори са неизбежни

Поредните предсрочни избори са неизбежни. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент.  "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо..

публикувано на 24.07.24 в 10:19

След близо 180 минути закъснение влакът, дерайлирал край Своге, пристигна във Варна

Със закъснение от 176 минути в морската столица пристигна бързият влак София-Варна, дерайлирал край Своге малко след полунощ.  Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге Бърз влак №2627 (София 22:00 - Варна 06:50) намали закъснението си на 176 минути, след първоначално закъснение от 180 минути, обявиха от БДЖ.  Оттам обясниха,  че при..

публикувано на 24.07.24 в 09:53

Продължава да тлее пожарът край бившето сметище на Балчик

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.  "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за..

публикувано на 24.07.24 в 09:16

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информация е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09