Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо съхнат полезащитните пояси в Добруджа?

| обновено на 23.09.20 в 15:53

Екстремната суша през последните години в Добруджа нанесе много вреди на земеделската продукция, добивите през тази стопанска година в най-плодородната земя на България са драстично ниски, загубите за земеделските производители са огромни. Липсата на валежи обаче не се отрази само на стопанските култури, но и на горския фонд и по-специално на полезащитните пояси. Проверки, извършени от специалисти, през последните седмици, са установили, че близо 100 км пояси са засегнати от сушата и дърветата съхнат. Причина за лошото им състояние е и нов вредител, непознат за нашата страна и появил се вследствие на климатичните промени. Най-тревожно е състоянието на поясите в общините Балчик, Шабла и Каварна, където ще се наложи и санитарна сеч на дърветата, които не могат да бъдат спасени. Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


Създаването на полезащитните пояси в България започва през 50-те години на миналия век. Тяхната задача е да предпазват почвата от ерозия и да спират почти постоянните ветрове. Поддържането им през годините е трудна задача, тъй като не са редки случаите, в които част от тях биват премахвани от зърнопроизводителите, споделя инж. Радослав Радев, зам.-директор на Държавното ловно стопанство в Балчик.


Полезащитните пояси в голямата си част са широки между 15 и 20 метра. Има изискване и колко гъсти да са те, за да осигуряват пропускливост, а да не се превръщат в стена. Опазването на поясите е задача на държавните горски стопанства и грижите за тях са огромни. За съжаление тази година се наблюдават тревожни тенденции на изсъхване на част от дървесните видове, споделя още инж. Радев.


Подобно засушаване се е наблюдавало и преди 30-тина години, тогава ясените на места са били подменени, а поясите подмладени и този факт, според инж. Радев, показва, че може да се говори за някаква цикличност. Идеята на горските експерти е да се вземат мерки и да се предприемат действия още при забелязването на проблема, а не да се чака той да се усложни.


В подкрепа на думите му са и числата до този момент - 8110 хектара е заетата площ от поясите, намиращи се в трите държавни горски предприятия – в Балчик, Генерал Тошево и Добрич. От тях съхнене се наблюдава на 27.2 хектара или 0.33% от общата площ.


Уверенията са, че на всички места, на които се налага санитарна сеч, защото растенията не могат да бъдат спасени, след това да се извърши и презалесяване.


Не толкова тревожна е ситуацията на територията на Държавното горско стопанство Добрич. Тук също се наблюдава съхнене на отделни видове, но засега те няма да бъдат премахвани, заяви директорът на предприятието инж. Цанко Николов.


И двамата инженери са убедени, че ще се положат всички усилия поясите да се запазят във вида и количеството си сега, тъй като те спомагат и за повече валежи на територията на Добруджа, която през последните години бележи рекордно ниски стойности на влага на почвата. Дървета, които могат да бъдат спасени, няма да бъдат премахвани, а залесяването ще се извършва оттук нататък с по-издръжливи на сушата видове, категорични са те. 

Подробностите чуйте от репортажа на Мая Щърбанова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, предаде БНР.  "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от..

публикувано на 09.08.24 в 09:06

Минералните чешми във Варна – къде са и годна ли е водата за пиене?

В четири от общо пет обществени минерални чешми във Варна, които са под миниторинга на Регионалната здравна инспекция в града, водата е годна за пиене. Това каза за Радио Варна главен инспектор Радка Траянова от дирекция „Обществено здраве“. Освен чешмата срещу бившия „Дом Младост“, при която единствено има отклонение в нормите по..

публикувано на 09.08.24 в 08:53
ВВМУ

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" отваря врати за новия випуск курсанти

Висшето военноморско училище отваря врати за новия випуск курсанти. В 9 часа днес, 9 август, на входа на училището, младите курсанти и техните родители ще бъдат посрещнати от командването на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Родителите ще имат възможност да получат информация за ежедневието на децата им и за учебния процес, да се запознаят с материалната база и с..

публикувано на 09.08.24 в 08:25

Адресите без ток на 9 август

В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Крумово – кв. Пясъчник, клиентите, електрозахранени от МТП 2 Пясъчник. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 09.08.24 в 05:56

Слънчев петък по морето

Утрото в петък ни посреща с лека сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по крайбрежието от 28° до 31°, за Варна около 30°...

публикувано на 09.08.24 в 05:55
Семен Новиков

Семен Новиков със злато за България от Олимпийските игри в Париж

България има олимпийски шампион в борбата.  Семен Новиков донесе първа олимпийска титла за България на Игрите в Париж.  След Олимпиадата в Сидни 2000 страната ни има отново олимпийски шампион в борбата. В класическия стил в категория до 87 кг Новиков победи на финала със 7:0 представителя на Иран Алиреза Мохмадипиани.

публикувано на 08.08.24 в 21:41
Архив

До 13 август се очаква да приключи подмяната на водопровода пред Терапията

В срок до 13 август се очаква ВиК да приключи с подмяната на стария водопровод пред Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“.  Това увериха на редовната си седмична среща в общинската администрация фирмите, които изпълняват големия ВиК-проект във Варна. След вторник започват и дейностите по възстановяването на износващия пласт на..

публикувано на 08.08.24 в 19:35