Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коронакризата с най-тежък удар върху „Градски транспорт“- Варна

Снимка: Радио Варна

Неблагоприятното финансово отражение върху общинските дружества, в следствие на пандемията, бе обсъдено на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“. На него бяха разгледани и годишните им финансови отчети за 2019 г.. Изрично внимание бе обърнато на негативния ефект  върху приходите за 2020 г., причинен от  COVID-кризата. Според управителите на дружествата тя е довела до нарушения в ритъма на работа  при наличието на постоянни разходи и възникване на нови. В следствие на пандемията всички, без изключение, до момента отчитат финансови загуби. Най-тежък е ударът върху „Градски транспорт“, който в извънредното положение при драстичен спад на пътниците продължи да изпълнява социалната си функция и да осигурява транспорт за варненци, съобщават от пресслужбата на ОбС-Варна.

В следствие на COVID-кризата до момента всички дружества, без изключение, отчитат финансови загуби. Най-тежък е ударът върху „Градски транспорт“, който в извънредното положение при драстичен спад на пътниците продължи да изпълнява социалната си функция и да осигурява транспорт за варненци.

 „Дворецът на културата и спорта“, който традиционно отчита положителни финансови резултати,  месеци наред остана затворен за спортни и културни мероприятия. В другото  печелившо общинско дружество – „Обреди“, бяха преустановени или отложени във времето всички радостни ритуали.

Финансовата 2019 година за общинските дружества е сравнително добра. Част от тях отчетоха положителни резултати, въпреки ръста на минималните осигурителни доходи за различните професии за страната и на класа за прослужено време, което наложи повишение на заплатите.

През 2019 г. на печалба са „Пазари“, „Обреди“, „Дворецът на културата и спорта“. При „Пазари“ ЕАД въпреки извършената цялостна реконструкция през 2018 г на паркинга на Централен пазар и Рибна борба, което намира своето отражение върху приходите и разходите на дружеството през 2019 г., то отчита печалба от 372 000 лв. и увеличение на собствения капитал в абсолютен размер – 183 000 лв. Общинското предприятие „Обреди“ приключват годината с печалба от 7 000 лв. въпреки повишението в разходите с 387 000 лв. и преустановените дейности в следствие на решение на ВАС.

С отрицателни показатели са отчетите на „Градски транспорт“,  „Ученическо и столово хранене“, „Стадион Спартак“ ЕАД. При обществения превозвач има сериозно повишаване на разходите за персонал и осигурителни задължения с 1 500 000 лв. и за годината те достигат до 21 млн. лв. В същото време приходите от превоз на пътници, които са в размер на 22 479 хил. лв., не се променят съществено от нивото си от 2018 г. Дружеството приключва отчетния период с 3 341 000 лв. загуба.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 31 октомври под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“

В навечерието на 31 октомври – Международен ден на Черно море, България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна препотвърдиха ангажимента за възстановяване и опазване на морската околна среда с форум под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“. Събитието беше открито от заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и се проведе..

публикувано на 30.10.20 в 17:39

Варна с награда за спорт и младежки политики в националния конкурс „Кмет на годината“

Варна е на първо място в категорията "Спорт и младежки политики" в категорията за голяма община в националния конкурс „Кмет на годината“. Призът от името на кмета Иван Портних получи Кристиан Димитров, директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна. Той му бе връчен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. "Във Варна има изградени много добри..

публикувано на 30.10.20 в 17:13

Земетресение удари Гърция, усети се и във Варна по високите етажи

Земетресение от 7-ма степен в Егейско море удари Гърция и Турция малко преди 14 часа днес. Трусът е усетен и у нас по високите етажи на сградите, включително във Варна и Бургас. Епицентърът е бил в Гърция, край Додеканезите - група гръцки острови в Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция в района на Измир, предаде БНР.

публикувано на 30.10.20 в 16:05

Двуметрова книга "Де е България" краси входа на Морската градина във Варна

Двуметрова книга със заглавие „Де е България? Там, където има и един българин“ и арт кубчета с мисли на родолюбиви младежи от България, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна беше открита днес на входа на Морската градина от кмета на Варна Иван Портних и д-р Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на Фондация..

публикувано на 30.10.20 в 15:53
Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк – Варна, пренесоха на ръце огромните растения.

Едроразмерните кактуси в Балчишката градина влязоха на топло тази седмица

Завърши ежегодната дейност по прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритите експозиции в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“, съобщава Университетската ботаническа градина в Балчик. Топлолюбивите растения ще прекарат зимния период в закрита оранжерия, при температура около 15°С. От април тази година над 600 екземпляра от 42..

публикувано на 30.10.20 в 15:23

Във Варна полицията ще проверява за посещения в барове и дискотеки

Започват масови проверки на полицията за посещенията в баровете и нощните заведения след 22.30 ч. Служители на ОД на МВР - Варна ще осъществяват контрол по изпълнението на последната заповед на министъра на здравеопазването , с която се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано - барове, нощни барове и други нощни заведения за развлечение на закрито,..

публикувано на 30.10.20 в 15:16

Иззеха незаконен тютюн за 160 000 лева при спецакция във Варненско

Иззеха незаконен тютюн за 160 000 лева при спецакция във Варненско. В хода на операцията е задържан 50-годишен варненец, в чийто автомобил са намерени и иззети около 70 кг. нарязан тютюн без акцизен бандерол, съобщават от полицията във Варна.При последвалите действия по разследване на случая е претърсен частен имот в с. Невша, където са намерени и..

публикувано на 30.10.20 в 14:56