Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министерство на правосъдието получи анти-наградата "Катинар" на ПДИ

За 18-та поредна година Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Тази година церемонията на наградите се проведе он-лайн днес. Жури, съставено от юристи и експерти от екипа на Програма Достъп до Информация и от разследващи журналисти, носители на награда „Златен ключ” през годините определи победителите в отделните категории. Tенденциите в упражняването на правото на достъп по Закона за достъп до информация за Радио Варна коментира на Изпълнителен Директор на ПДИ Гергана Жулева:

Позитивни награди „Златен ключ” 2020

1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) – Димитър Пецов от Силистра, създател и администратор на Групата "Граждански контрол Силистра" във Фейсбук, която промени нагласите на съгражданите му към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на Общинската администрация, когато е в нарушение на закона и отстояване на своите граждански права. Грамоти за София Ключкова от Велинград и Диана Бончвева от Ямбол;

2. НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ – Златен ключ за Фондация "Антикорупционен фонд" - гражданска експертна организация, която работи в обществена полза и в подкрепа на институциите за разкриване и разследване случаи на корупция, конфликт на интереси, неефективно разходване на обществени средства и други закононарушения и лоши управленски практики. През 2019 г. АКФ водят общо 7 (седем) производства по ЗДОИ, от които печелят 5 (пет).

Грамота получава гражданско сдружение "БОЕЦ – България Обединена с Една Цел".


3. Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация награда „Златен ключ” получава Мила Чернева от в-к "Капитал". В последните 2 години Мила Чернева изключително активно и последователно използва ЗДОИ, за да повиши прозрачността на институциите по редица важни и актуални въпроси. Журналистката води дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията и отразява развитието по казусите за достъп до информация в публикации. След спечелено съдебно дело Мила Чернева получи от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) информация за продадените електронни винетки през сайтовете www.vinetki.bg и www.a1.bg

Грамота получи варненският кореспондент на в-к Дневник Спас Спасов за последователната му и задълбочена работа по  разследването за хилядите кубически метра силно замърсени отпадни води, които се изливат във Варненското езеро от скъсан тръбопровод. „Работата ми тази тема показа как злоупотребата с европейски средства се отразява на качеството на живот на хората и на околната среда”, каза Спас Спасов.


4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация – „Златен ключ” за Община Златоград, затова, че всички справки на общината са публични и достъпни за гражданите на сайта на Общината и могат лесно да бъдат открити в менюто на главната страница, озаглавено "Предложения на кмета на Община Златоград до Общински съвет". Грамота за Регионална здравна инспекция – Монтана- Монтана е на първо място сред териториалните органи на изпълнителната власт (151) в страната според проучването на ПДИ през февруари 2020 г. Организирала е страницата си в интернет така, че да е удобна за ползване за потребителите.

Антинагради 2020

1. “Катинар” за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация - Министерство на правосъдието, заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. Поведението на министерството е административен произвол, както посочва и адвокат Александър Кашъмов от ПДИ.

Срамота за Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи, заради отказа им да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Това са поредните институции, които дължат отчетност и прозрачност, а погазват закона с мълчаливи откази. И то по такава обществено значима тема като непропорционалната употреба на сила по време на граждански протести.

2. “Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ - Главен съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към ВСС, заради поведението ѝ по т.нар. случай "Цумгейт". В крайна сметка делото беше спряно за неопределено време. За достъп до същата информация от граждански активист бе заведено и второ дело, по което АССГ нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират образователна кампания „Еко училища“

Образователна кампания „Еко Училище“ ще се проведе в училища и детски градини във Варна. Чрез видео уроци малчуганите ще получат знания за отпадъците – защо и как да се изхвърлят разделно, какво се случва с тях , след като бъдат събрани, и в какво могат да се превърнат, след като бъдат рециклирани, съобщават от общиснкият пресцентър. Организатори на..

публикувано на 21.10.20 в 18:02

Мобилни групи от смесени екипи ще следят за спазване на мерките срещу COVID-19

Органите на РЗИ ще подпомагат другите служби. Ще бъдат направени мобилни групи от смесени екипи за проверките за спазване на противоепидемичните мерки. Разчитаме освен на контрола, така и на самосъзнанието на всеки един. Вчера се гориха маски публично, а маските спасяват животи, маските помагат. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след..

обновено на 21.10.20 в 17:50

14 инспектори от Агенцията по храните във Варна с COVID-19

14 инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна са дали положителни проби за COVID-19. Това каза областният управител на Варна- Стоян Пасев. Той уточни, че всички контактни на заразените служители са поставени под карантина. Пасев подчерта, че няма други гнезда на заразата в институции, а само единични случаи. 

публикувано на 21.10.20 в 16:51

В Добрич още търсят преброители

Наближава крайният срок, в който желаещи могат да се включат в националното преброяване през 2021 г. , съобщават от Областната управа в Добрич. Оттам призовават за повече активност от страна на гражданите, тъй като записаните за участие до този момент са твърде малко. Апел за по-голяма активност от страна на хората, желаещи да участват в процеса по..

публикувано на 21.10.20 в 15:40

Пасев: Всички болници във Варна трябва да увеличат двойно капацитета си за COVID-пациенти

Всички болници във Варна трябва да увеличат двойно капацитета си за COVID-отделенията . Цифрите показват скок в заболеваемостта. В момента сме пред алтернатива да нямаме повече места в болниците. Това каза областният управител на Варненска област - Стоян Пасев, който проведе среща с представителите на институциите.   Стана ясно, че 22-ма болни с..

публикувано на 21.10.20 в 15:17

Забравен куфар край старите гробища във Варна вдигна накрак полицията /СНИМКИ/

Забравен куфар на алеята, която минава покрай старите гробища във Варна, е предизвикал за кратко отцепване на района , съобщиха от Областната дирекция на МВР. Специализиран  екип е на място ,извършен е контролиран взрив и се проверява дали в него има опасни предмети или вещества. Снимки: РУМЕН САРАНДЕВ

публикувано на 21.10.20 в 14:57
Варненско езеро

Ангел Забуртов: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро има всички разрешителни

Проектът за удълбочаване на каналите на варненското пристанище е започнал без доклад за оценка на въздействието върху околната среда, защото така са преценили експертите от Министерството на околната среда и водите, но проектът има всички разрешителни. Това каза за Радио Варна генералният директор на държавно предприятие „Пристанищна..

обновено на 21.10.20 в 14:48