Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на правосъдието получи анти-наградата "Катинар" на ПДИ

За 18-та поредна година Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Тази година церемонията на наградите се проведе он-лайн днес. Жури, съставено от юристи и експерти от екипа на Програма Достъп до Информация и от разследващи журналисти, носители на награда „Златен ключ” през годините определи победителите в отделните категории. Tенденциите в упражняването на правото на достъп по Закона за достъп до информация за Радио Варна коментира на Изпълнителен Директор на ПДИ Гергана Жулева:

Позитивни награди „Златен ключ” 2020

1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) – Димитър Пецов от Силистра, създател и администратор на Групата "Граждански контрол Силистра" във Фейсбук, която промени нагласите на съгражданите му към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на Общинската администрация, когато е в нарушение на закона и отстояване на своите граждански права. Грамоти за София Ключкова от Велинград и Диана Бончвева от Ямбол;

2. НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ – Златен ключ за Фондация "Антикорупционен фонд" - гражданска експертна организация, която работи в обществена полза и в подкрепа на институциите за разкриване и разследване случаи на корупция, конфликт на интереси, неефективно разходване на обществени средства и други закононарушения и лоши управленски практики. През 2019 г. АКФ водят общо 7 (седем) производства по ЗДОИ, от които печелят 5 (пет).

Грамота получава гражданско сдружение "БОЕЦ – България Обединена с Една Цел".


3. Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация награда „Златен ключ” получава Мила Чернева от в-к "Капитал". В последните 2 години Мила Чернева изключително активно и последователно използва ЗДОИ, за да повиши прозрачността на институциите по редица важни и актуални въпроси. Журналистката води дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията и отразява развитието по казусите за достъп до информация в публикации. След спечелено съдебно дело Мила Чернева получи от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) информация за продадените електронни винетки през сайтовете www.vinetki.bg и www.a1.bg

Грамота получи варненският кореспондент на в-к Дневник Спас Спасов за последователната му и задълбочена работа по  разследването за хилядите кубически метра силно замърсени отпадни води, които се изливат във Варненското езеро от скъсан тръбопровод. „Работата ми тази тема показа как злоупотребата с европейски средства се отразява на качеството на живот на хората и на околната среда”, каза Спас Спасов.


4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация – „Златен ключ” за Община Златоград, затова, че всички справки на общината са публични и достъпни за гражданите на сайта на Общината и могат лесно да бъдат открити в менюто на главната страница, озаглавено "Предложения на кмета на Община Златоград до Общински съвет". Грамота за Регионална здравна инспекция – Монтана- Монтана е на първо място сред териториалните органи на изпълнителната власт (151) в страната според проучването на ПДИ през февруари 2020 г. Организирала е страницата си в интернет така, че да е удобна за ползване за потребителите.

Антинагради 2020

1. “Катинар” за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация - Министерство на правосъдието, заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. Поведението на министерството е административен произвол, както посочва и адвокат Александър Кашъмов от ПДИ.

Срамота за Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи, заради отказа им да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Това са поредните институции, които дължат отчетност и прозрачност, а погазват закона с мълчаливи откази. И то по такава обществено значима тема като непропорционалната употреба на сила по време на граждански протести.

2. “Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ - Главен съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към ВСС, заради поведението ѝ по т.нар. случай "Цумгейт". В крайна сметка делото беше спряно за неопределено време. За достъп до същата информация от граждански активист бе заведено и второ дело, по което АССГ нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазар „Чаталджа“ с нов и модерен облик до 2-3 г.?

До две - три години пазар „Чаталджа“ може да придобие нов и модерен облик, но всичко това може да се случи само след задължителен Подробен устройствен план (ПУП), който да покаже възможностите на парцела. Това коментира за Радио Варна председателят на Общински съвет Варна инж. Христо Димитров.  Идеята за модернизиране на пазар „Чаталджа“  бе..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Парламентът заседава днес

Парламентът ще проведе заседание и днес. Началото е от 9 часа. Председателски съвет ще уточни дневния ред. Вчера депутатите избраха най-младия председател на Народното събрание - Рая Назарян, която беше подкрепена от ГЕРБ-СДС, ДПС и Има такъв народ. Сформирани бяха и парламентарните групи, избрани бяха и заместник-председателите на 50-тия Парламент...

публикувано на 21.06.24 в 08:31

МЗ: 20 болници са без ТЕЛК комисии

Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят в ТЕЛК, 20 от болниците у нас не са успели да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени. Това съобщиха за БНР от Здравното министерство. От днес влиза в сила реформата в ТЕЛК, според която решенията ще се издават и само по документи, а пациентите за освидетелстване ще се разпределят на..

публикувано на 21.06.24 в 08:23
Снимката е илюстративна

Седмокласниците се явяват на НВО по математика

Над 59 000 седмокласници се явяват днес на Национално външно оценяване (НВО) по математика.  Изпитът ще започне в 9.00 часа и ще се проведе в 1665 училища в странатa. Tестът съдържа 23 задачи, както миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първия модул. Там всички 20 задачи ще са с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато..

публикувано на 21.06.24 в 08:21

Слънчево в петък

Днес ще е предимно слънчево с до умерен вятър от изток и североизток. Максималните температури ще се понижат и днес ще са от 24°-29° по Черноморието до 31°-36° във вътрешността. За Варна максимална температура около 27°.  Вятърът постепенно ще се обърне от изток-югоизток ще е предимно слаб, по Черноморието следобед до умерен от източна четвърт...

публикувано на 21.06.24 в 06:10
Снимката е илюстративна

102 конфискувани тротинетки във Варна за седмица

102 тротинетки конфискува Община Варна за малко повече от седмица, съобщи кметът Благомир Коцев в пост във Фейсбук.  "Както обещахме на варненци, това ще се случва с всяка електрическа тротинетка или велосипед, които нарушават обществения ред, като ползват общинска земя за търговска дейност без позволение", подчертава Коцев. На фирмите..

публикувано на 20.06.24 в 19:58

Актуалните възможности за еврофинансиране представят в Балчик

„Актуални възможности за финансиране с европейски средства 2024“ е темата на информационната среща, организирана в Балчик от Областния информационен център на 25 юни от 10.30 часа в Заседателна зала на Община Балчик, ет.1. Ще бъдат представени възможностите за финансиране на проекти в различни сфери: общини; образователни институции , свързани с..

публикувано на 20.06.24 в 19:40