Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лечев: Няма възраст, няма кроткост, няма умора...постоянно съм луд

2
Снимка: ГХГ-Варна

До 11 октомври в Градската художествена галерия на Варна може да видите юбилейната изложба „Пътят“, посветена на 70-годишнината на Георги Лечев. Световнопризнатият художник показва работи от различни периоди в графиката и живописта. Куратор на изложбата е изкуствоведът Румен Серафимов.

Георги Лечев е роден във Варна. Завършва графика във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново. Има над 100 самостоятелни изложби у нас и по света- Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония. Знаково лице на Варненската графична школа и на графиката в България, Лечев има многобройни награди от световни форуми, сред които са призове от Берлин, Фридрихщат, Кайро, Клуж, както и Гран при на Международното биенале на графиката – Варна, България от 1991. Получава и признанието на държавата – през 2009 на художника е присъден орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за особени заслуги в сферата на културата и изкуството. Носител е и на награда „Варна“.

В картините му преобладаваща е темата за „пътят”, като философия на движението на твореца във времето.

В интервю за Радио Варна Георги Лечев сподели някои от своите житейски философии:

Къде е графиката и къде е живописта във всичко това, в целия този път. Заедно ли вървят?

Пътят е много дълъг, много труден и художникът го извървява сам този път. Но бих искал и да спомена, че този дълъг път той целият е осеян с бели жалузи по края - като всеки един бял жалуз е едно приятелство в живота. И вървейки по този път, бих казал, че не мога да разделя изкуството на графика и живопис по простата причина, че всяка емоция, всяка идея, всяка тема се появява, излива се от ръцете на художника. И не могат да бъдат разделени - дали е графика, дали е живопис.

Казахте, че да, пътят е дълъг и сложен. Но смятате ли, че с годините ставате по-кротък или не е това думата?

Не е това думата. Защото моята философия не само за кроткостта, а и за възрастта и за всичко е, че човек се ражда с определени качества. И откакто се е родил, докогато е жив, докогато е на тази земя, той по един и същи начин чувства всичко. За мен няма възраст, няма кроткост, няма умора... постоянно съм луд.

Чувствал ли сте някога, че правите компромис със себе си?

Никога. Пазя се от много допирни неща до човешките суети, само и само да съхраня своята свобода на артист, за да бъда, докато съм между приятелите си и хората - да бъда винаги откровен и истински, а не да ставам занаятчия.

Обичате да ходите в бяло. Защо?

Бялото е един от цветовете. Ако нещо отбягвам, то е черното. А иначе за цветовете няма значение, защото всички цветове са божествени.

А колко лули имате?

Много. Много са ми лулите, една голяма колекция имам. Когато откривам някъде изложба и съобразно това как е минала вечерта между приятели, колекционери, почитатели - на другия ден отивам и се черпя, като си купувам една лула. И по този начин аз запомням. Чрез лулата запомням събитието, което е било. Така че всяка лула има връзка емоционална. Тя е част от мен лулата.(..)

Сега на фона на джаз правим това интервю. Знам, че също много обичате джаза.

Много. Само днес забравих да си взема устната хармоничка, защото аз обичам да свиря на хармоничка и то само джаз. Общо взето импровизирам. На музиката, която в момента върви, аз започвам някаква импровизация свободно. Е, имам няколко парчета заучени - едно право хоро българско, едно италианско парче „Марина, Марина”.

А важна ли е импровизацията за изкуството и за изобразителното изкуство специално?

Абсолютно е точно нещо. Не използвам нарочно думата важно. Но е нещо много точно, защото импровизацията е отпускане на въображението на артиста. Когато натрупваш емоция и емоция, ти трябва да го отдадеш това нещо в картината. Дали е графика, дали е живопис - няма значение. Трябва да го отдадеш, емоционално да се излее. Защото по този начин, когато го изливаш емоционално, ти влагаш в него всички сетивности, които хората след това с лекота усещат.

Цялото интервю с Георги Лечев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05