Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлага се електронно обслужване и електронна документация в автошколите

Снимка: БГНЕС

Въвеждане на електронно обслужване и електронна документация в автошколите. Това предвижда проектът за промени в Наредба номер 37 за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение, каза изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски на пресконференция в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той изтъкна, че целта на предлаганите промени е да се повиши ефективността от контролната дейност при провеждане на обучението, защото ще бъде осигурен достъп на областните отдели "Автомобилна администрация" до необходимата за контрола информация.

С надграждането на информационната система ще отпадне необходимостта да се водят и издават на хартиен носител документи за обучението - като учебни дневници, графици, контролни карти от положени вътрешни изпити. Всички документи, които в момента са на хартиен носител, се предвижда да бъдат в електронен вид. Достъпът до системата ще бъде безплатен както за учебните центрове, така и за обучаемите. Системата бъде собственост на ИА "Автомобилна администрация", уточни Рановски.
"Всичко това се прави с цел да се подобри качеството на обучение", изтъкна Бойко Рановски. По думите му, водейки се всичко в електронен формат, ще бъде в полза на учебните центрове. Според него това ще бъде в улеснение на всички.
Предвижда се още учебните пътни превозни средства, с изключение на тролейбусите, да бъдат собственост на учебния център или да са му отдадени на лизинг. С посоченото предложение се цели преустановяване на някои нелоялни практики.

С проекта на наредба се въвежда изискване преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център. В момента над 50 процента от преподавателите в школите са на граждански договор, посочи Рановски.\БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Борисов приключи с демокрацията в България, сега „освобождава други народи”

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса – с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа”. Това се посочва в..

публикувано на 23.01.21 в 13:20

Спор за сирене между Кипър и България завършва в съда

За втори път съдът отхвърля дело, заведено от кипърските производители на халуми (Halloumi) срещу производителите на българското гриловано сирене „BBQloumi“. През 1999 г. Кипър успя да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми“. Производителите на халуми от Кипър от години..

публикувано на 23.01.21 в 12:54
Бранимир Балачев

Бранимир Балачев: Новият бюджет на Варна е с акцент върху образованието, здравеопазването и инфраструктурата

Община Варна ще кандидатства по националната програма за подпомагане на здравеопазването в условията на ковид пандемия. Общият финансов ресурс на програмата е 180 милиона лева. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Бранимир Балачев, който е председател на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет. Средствата по..

публикувано на 23.01.21 в 12:44
Армин Лашет

Наследникът на Меркел е за запазване на антируските санкции и на „Северен поток-2”

Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия Армин Лашет, който е потенциален наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост, твърди, че няма причина за отмяна на антируските санкции и е необходим напредък в прилагането на Минските споразумения. Лашет заяви, че „в Източна Украйна все още има скрити и явни актове на агресия от..

публикувано на 23.01.21 в 12:18

Започва прием на документи по мерките „60/40” и „80/20”

Агенцията по заетостта започва прием на документи от работодатели, желаещи да получат финансова подкрепа по мерките за запазване на заетостта „60/40” и „80/20” за 2021 година. Министерският съвет удължи периода за предоставяне на финансова подкрепа по мярката „60/40”. Регламентираната подкрепа за новия период – януари-март, е в размер на 60%..

публикувано на 23.01.21 в 12:11

Германски експерти предлагат ново споразумение за свободна търговия със САЩ

Германския институт за икономически изследвания (DIW) предлага Европа да започне бърза инициатива за ново споразумение за свободна търговия със САЩ, предаде ДПА. Нов пакт, който да замени провалилото се Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), би засилил позицията на Европа по отношение на Китай, посочи президентът на..

публикувано на 23.01.21 в 11:41

Премиерът Борисов призова президента Радев за позиция относно задържането на Навални

Премиерът Борисов призова президента Радев за позиция относно задържането на Алексей Навални. „На Европейския съвет беше разгледано и задържането на опозиционния лидер в Русия Алексей Навални. На този фон са оглушителни тишината и мълчанието на президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Европейските депутати – а началникът на кабинета му е..

публикувано на 23.01.21 в 11:17