Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вдъхват нов живот на Бузлуджа /фоторепортаж/

30
Снимка: Румен Сарандев

С пълни темпове тече реставрацията и консервацията на паметника на "Бузлуджа". Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв. м. Фоторепортерът на Радио Варна – Румен Сарандев, се качи на връх Хаджи Димитър и проследи работата на специалистите на паметника за ден. 
Архитектът Дора Иванова, координатор на проекта „Бузлуджа“,  разказа пред фотографа Румен Сарандев, какво е свършено и какво предстои, за да се вдъхне нов живот на монумента.

„В рамките на този проект успяхме да стабилизираме най-уязвимите части на вътрешната мозайка и да изградим навес. Бяха използвани мерки, които се прилагаха според особеностите на всеки детайл. С нашият международен екип успяхме да намерим методите, с които да стабилизираме мозайките, за да не паднат. Целта е те да се запазят до момента, в който ще има цялостна концепция за сградата и покрив над нея“, обясни арх. Иванова.

Тя сподели, че следващата стъпка е изграждането на навеси за външните мозаечни пана. За тази цел са необходими 64 000 лева. Стартира и кампания за набирането на средствата. Архитект Иванова призова всеки, който иска да участва в опазването на произведенията на изкуството, дело на едни от най-добрите художници на България, които камъче по камъче са създали една от най-големите мозаечни творби в Европа през XX в., да се включи в кампанията и да даде своя принос. 

Тази ценност трябва да бъде запазена за идните поколения, защото е част от историята ни и защото има огромен потенциал да бъде място за туризъм, за изкуство и култура, което може да донесе приходи и позитиви на България и региона.

Консервацията на паметника на Бузлуджа се финансира с 60 хиляди долара от американската фондация "Гети". Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство "Keeping it Mоdern 2020"- Да го запазим модерно. 
Чуйте какви са впечатленията на фотографа Румен Сарандев от разговора му с Валери Великов в предаването "Post Factum".

Петнадесет световно признати български художници, сред които Иван Кирков, Теофан Сокеров, Йоан Левиев, Валентин Старчев, Димитър Киров са участвали при подреждането на 2 227 000 мозаечни камъчета, едно по едно.


Повече снимки на фотографа Румен Сарандев вижте в галерията. 
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Фалшива е новината за разкол в БСП-Варна

Фалшива е новината за разкол в БСП-Варна ,  каза председателят на Областния съвет на БСП -Борислав Гуцанов, и напълно опроверга информацията от отворено писмо, изпратено до медиите, че 100 от редовите членове на столетницата са напуснали редиците й. Радвам се, че се изясни ситуацията за поредната фалшива новина, която наши опоненти успяха да..

публикувано на 04.03.21 в 19:42

Голямо задръстване на пътя Златни пясъци - Варна /СНИМКИ/

Задръстване в района на Евксиноград се е образувало в посока Варна заради ремонтни дейности на мантинели преди бензиностанцията. Движението е еднопосочно от Траката до Евксиноград и се осъществява в едното платно, съобщава репортер на Радио Варна.

публикувано на 04.03.21 в 17:14
архив

Експерт: Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани

През 2015г. беше актуализиран списъкът от Община Варна с паметниците на културата в града. Тогава бяха добавени още около 120 сгради. В този момент общо сградите са 550 , каза архитект Йордан Павлов,член на Камарата на архитектите в България. Той допълни, че те все още стоят в Минстерството на културата и чакат одобрение, защото процесът е труден и..

публикувано на 04.03.21 в 16:59

Без промяна в датите за пролетната ваканция на учениците

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април (включително), съобщиха от МОН. За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април (включително).

обновено на 04.03.21 в 16:33
Нови електронни услуги в Агенцията по заетостта

От днес запазваме час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март. Системата обхваща..

публикувано на 04.03.21 в 16:31

Увеличават се болните от COVID-19 във Варна

Броят на заболелите и хоспитализираните във Варна се увеличава плавно. Няма регистрирани случаи на новия щам на вируса от Великобритания. Ваксинацията се провежда по график, съобразно възможностите.Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна, по време на редовния брифинг, на който бяха съобщени актуалнии данни за разпространението на..

публикувано на 04.03.21 в 15:29

Главният прокурор награди магистрати от Варна за разследването на контрабандата на 400 кг хероин

Наградиха магистрати от Окръжна прокуратура – Варна за участието им в разследването на контрабанда на 400 кг хероин. Заместник – окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова и прокурор Димитър Кайряков от Окръжната прокуратура в града бяха наградени днес за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения лично от главния..

публикувано на 04.03.21 в 14:56