Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират пластмасови отпадъци за спортни съоръжения за варненски квартал

Доброволци ще почистят от пластмаса брега на местност Романтика в събота

2
Снимка: Румен Сарандев

Близо 30 доброволци ще влязат в морето с три лодки, за да достигнат до трудно достъпни по суша крайбрежни ивици в района на местност Романтика, този уикенд – 3 октомври, събота, под зорката организация на „Приятели на морето“.  Целта на акцията е замърсеното диво крайбрежие да се почисти от пластмаса, изхвърлена през годините от морето на сушата. Междувременно група водолази ще влезе под вода, за да подкрепи процеса с почистване на морското дъно в района, съобщават оргазнизаторите.

Подобна акция, но по суша, ще организират Пауър Джъмп в късните дни на октомври. С различни офроуд превозни средства те ще навлязат в зелените зони в района на природен парк „Златни пясъци“, за да достигнат до „скрити“ нерегламентирани сметища и да извозят отпадъците с ремаркета. Както морската, така и горската акция се фокусират върху почистването на зелени територии, замърсени в следствие на човешката намеса. „Този отпадък се идентифицира като ничий, а той всъщност е на всички нас, замърсява нашата природа, загрозява нашата среда, отразява се на нашето здраве“, споделят организаторите.

Чрез събраните и предадени за рециклиране пластмасови отпадъци жителите на руските блокове до читалище „Христо Ботев“ ще се сдобият с нови футболни врати и тенис маса. Инициативата е част от кампанията „Искам да съм полезен! Рециклирай ме!“ на дългогодишната програма за подобряване на градски пространства "Място България" и цели да стимулира гражданите да бъдат активна част от процесите по разделно събиране и рециклиране на отпадъците.

За целта варненските партньори на програмата – сдружение „Пауър Джъмп“, Морски клуб „Приятели на морето“, школа по изкуства „Дедал“ и фондация „Мейдей“ обединяват усилия в серия от провокативни инициативи, чрез които да „превърнат“ изхвърлената пластмаса в нещо полезно. 

Това не е всичко, разбира се! Жителите на руските блокове до читалище Христо Ботев са агитирани да събират интензивно пластмаса, за да могат да „откупят“ с нея новите си спортни съоръжения. Представители на фондация Мейдей вече имаха срещи за планиране и подготвителни акции в квартала в средата на август, когато с представители на местните подобриха настилката за игра в междублоковото пространство и спасиха една от прилежащите поляни от нерегламентирано паркиране, като я оградиха и обособиха за зелена зона за физическа активност. Точно там ще намерят своето място футболните врати и тенис масата. Допълнително, кварталът ще бъде украсен от рисунките на младата варненска артистка Александра Михайлова и ще се създадат нови места за сядане, изградени около бившия фонтан на междублоковото пространство. Креативни дизайнерски табели с послания за опазване на средата чиста и красива ще агитират местните да пазят чисти подобрените пространства.

„Търсим много и алтернативни начини да включим Варна в кампанията „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“. Освен акциите, за които ви споделихме, в момента търсим диалог с почистващи фирми и институции, за да можем да вземем данни от тях и да замерим нивото на разделно изхвърляне на пластмаса за периода октомври – декември тази година спрямо миналата. Планираме през тези месеци да имаме активни кампании за агитиране на варненци да изхвърлят разделно пластмасовите си отпадъци в определените за това места. Това е тяхната възможност да помогнат за облагородяването на един от кварталите ни. – коментира Нора Стефанова, Мениджър проект на Място България. – От плажните и градските акции и събития на всички варненски партньори до момента, вече имаме събрани общо 1042 кг. отпадъци през 2020 г., от които 529 кг. са рециклируеми – пластмаса, алуминий, стъкло, хартия. Надяваме се до края на годината да достигнем 1 тон събрани от природата и предадени за рециклиране отпадъци.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04