Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Четири лапи“ стартира международна петиция за условията в българските зоопаркове

Снимка: БТА

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира онлайн петиция, с която призовава Европейската комисия да обърне внимание на условията в българските зоопаркове и неспазването на общоевропейското законодателство при лицензирането и контрола на дейността им.

„Конкретният повод за стартиране на петицията е появата на бял свят на лъвчетата Косара и Симба – поредният пример за престъпно близкородствено развъждане на големи котки в зоологическа градина, която не разполага с условия за отглеждането им.Само за последните три години това е четвърти подобен случай, след раждането на Масуд и Терез в Разград и на две двойки лъвчета в Хасково, едните от които починаха часове след раждането си поради липса на адекватни грижи“, посочват от организацията в отворено писмо.

Припомняне, две малки лъвчета - братче и сестриче, Симба и Косара, са настанени за отглеждане във варненския зоопарк.

Европейската директива за зоопарковете от 1999 г. изисква осигуряване на условия на отглеждане, отговарящи на биологичните изисквания и нужди на животните, както и развитие на консервационна, научна и образователна дейност. Ако отговарят на тези условия, зоопарковете подлежат на издаване на лиценз и постоянен контрол на дейността. Според Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в „Четири лапи“, у нас изискванията на Директивата за зоопарковете се спазват само формално:

„Съществува порочната практика да се издават лицензи на зоопаркове, които не отговарят на изискванията на българското и европейското законодателство, с условието в рамките на срока на лиценза несъответствията да бъдат отстранени. Това обикновено не се случва и след изтичане на настоящия лиценз се издава нов с ясното съзнание, че зоопаркът е в нарушение. Към днешна дата от общо 19 зоологически градини, без лиценз работят тези в Габрово, Кюстендил, Разград, Стара Загора и Шумен, а с издаден лиценз, но неотговарящи на част от условията са зоопарковете в Благоевград, Кнежа, Плевен и Хасково. Почти всички останали зоопаркове също имат пропуски по отношение на изискванията“, обобщава Пенева.

Основните проблеми, които експертите на „Четири лапи“ констатират при дейността на зоологическите градини в България, са пропуски в документацията за отглежданите животни, които прикриват появата и изчезването на животни; безотговорно развъждане в неподходящи условия, като нерядко между родителите има близкородствена връзка; липса на научна и образователна дейност; неподходящи условия за отглеждане на диви животни в плен, водещи до страдание и нерядко смърт, като същевременно у посетителите се създава грешно впечатление за особеностите, нуждите и поведението на видовете, както и за хуманното отношение към животните.

От „Четири лапи“ са категорични, че досега сигналите им към Министерство на околната среда и водите за състоянието на зоопарковете не са довели до никакъв резултат и затова са принудени да се обърнат към Европейската комисия. Освен петиция, от българския офис на международната организация за защита на животните подготвят и доклад за състоянието на зоопарковете, насочен към Европейската комисия и българското Министерство на околната среда и водите, както и конкретни сигнали до МОСВ за условията на отглеждане на животните в някои от зоопарковете.

Петицията на „Четири лапи“ до Европейската комисия е на български, английски и немски и ще събира подкрепа сред над 1 милион поддръжници на организацията в целия свят. От „Четири лапи“ очакват българското правителство да преразгледа начина на лицензиране и контрол на зоопарковете, както и да изработи ясна стратегия за отглеждането на диви животни в плен, като са готови да предоставят своите опит и експертност в помощ на усилията на изпълнителната власт. Желаещите да се подпишат под исканията на „Четири лапи“ и по този начин да помогнат за подобряване на условията в българските зоологически градини могат да го направят на адрес: https://bit.ly/Close-Cruel-Cages




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00