Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единадесетата национална конференция МОРЕ е посветена на уротелния карцином

Единадесетата национална конференция МОРЕ ще се проведе на 16 и 17 октомври във виртуален формат. Участието на българските специалисти ще бъде осигурено дистанционно, чрез модерна уеб платформа на виртуален конферентен център. Входът до виртуалната платформа ще бъде достъпен на сайта на конференцията More-conference.com. Всички онколози от Националния онкологичен експертен борд и лекторите на научни доклади ще присъстват в реално време в конферентно студио, от което ще се излъчват презентациите.

Водеща тема на научната програма тази година е ракът на пикочните пътища и най-съвременните методи за неговата превенция, диагностика и лечение. Eкспертен борд от 31 хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната работи върху документ по темата от година. Изработеният от тях национален консенсус ще бъде дискутиран и приет на конференцията МОРЕ 2020, за да стане най-съвременен и актуален наръчник за българските лекари-онколози.

Конференция МОРЕ 2020 ще връчи осмата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Номинирани са трима български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология. Призьорът, определен чрез тайно електронно гласуване на членовете на експертния борд, ще получи парично дарение и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на град Одесос. Виртуалната церемония по награждаването ще се проведе на 16 октомври.

В организационния комитет на МОРЕ 2020 участват проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, проф. д-р Георги Кобаков, управител на СБАЛОЗ Д-р Марко Марков – Варна, и проф. д-р Валерия Калева, Медицински университет – Варна. Председател на организационния комитет е доц. д-р Димитър Калев, ръководител на Направление медицинска онкология и лъчелечение в СБАЛОЗ Д-р Марко Марков – Варна.

В експертния борд фигурират имена на водещи български уролози, генетици, патолози, лъчетерапевти и медицински онколози: чл. кор. проф. д-р Чавдар Славов, доц. д-р Марин Георгиев (онкоуролози), чл. кор. проф. д-р Драга Тончева (медицински генетик), проф. д-р Светлана Христова (патолог), проф. д-р Елена Пиперкова, проф. д-р Ирена Костадинова, проф. д-р Соня Сергиева (нуклеарни медици), проф. д-р Татяна Хаджиева, д-р Захари Захариев (лъчетерапевти), проф. д-р Асен Дудов, д-р Желязко Арабаджиев, д-р Радослав Мангалджиев, д-р Росица Кръстева и д-р Ася Консулова (медицински онколози) и др.

Годишната национална конференция МОРЕ (абревиатура на Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти) е инициатива на Българско онкологично научно дружество, Българско медицинско сдружение по хематология и СБАЛОЗ o-р Марко Марков – Варна, които организират ежегодни национални форуми, посветени на най-значимите проблеми на клиничната онкология в България.

МОРЕ е неправителствен онкологичен проект, предназначен да работи в области с най-чувствително отсъствие на официалните държавни институции. С този свой статут проектът МОРЕ не претендира за алтернативни дейности, а реабилитира редица институционални бездейности в националната онкология.

Проектът МОРЕ функционира в пет направления:

– създава и публикува национални ръководства за клинична практика при различни видове рак;

– публикува учебни книги за продължаващо обучение по онкология;

– провежда ежегодно мултидисциплинарна конференция, посветена на определена ракова болест;

– публикува библиотечна поредица от научни монографии на български и чужди онколози;

– ежегодно номинира и награждава български лекар с оригинален принос в диагностичната и лечебната онкология.

Досегашните десет конференции учредиха 17 експертни борда с най-авторитетни български онколози от 15 медицински специалности, съставиха и публикуваха 17 клинични ръководства за ракови болести и 11 учебни книги за продължаващо медицинско обучение по онкология, публикуваха научна монография и лицензиран превод на български на международната класификация на злокачествените тумори, номинираха и наградиха шестима български лекари с принос в националната клинична онкология.

Пресконференцията ще се проведе на 15 октомври 2020 г. от 12 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра, за да се построи кооперация.  Хората заявиха категорично,че ще направят жива верига и няма да допуснат изсичането,още повече, че проектът предвижда подземен..

публикувано на 03.08.24 в 20:38

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48

Йорданският престолонаследник стана баща за първи път

Принцеса Раджва, съпруга на престолонаследника на Йордания Хюсеин, роди момиченце – първородно дете на двойката и първо внуче на крал Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на кралския двор. В краткото изявление се казва, че бебето, което се е родило тази сутрин, носи името Иман. Във видеоклип, публикуван на официалната..

публикувано на 03.08.24 в 16:14

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58