Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Японски университети с интерес към българските студенти

Японските университети проявяват все по-голям интерес към българските студенти. В същото време все повече български студенти избират Страната на изгряващото слънце, за да завършат висше образование. Това каза за Радио Варна Емил Петков, консултант по образованието в чужбина в една от големите консултантски агенции в България. Програмите, по които се учи, са на английски език. Възможно е и дистанционно обучение заради проблемите с КОВИД 19. Информацията от японски университети е, че броят на европейските студенти, които учат там, като цяло не е толкова голям. Това провокира техния интерес да се опитат да стъпят и в България. В събота, 10 октомври, ще бъде организирано първото онлайн изложение за образование в чужбина, на която бъдещите студенти ще могат да се запознаят и с възможностите, които предлагат японските висши училища. Организатор е консултантска агенция „Едланта”. Регистрацията става от сайта на агенцията. 

"Последните няколко години самото японско правителство има стратегия за интернационализация на тяхното висше образование. Факт е, че там имат интерес от това повече международни студенти да учат в Япония. От друга страна интересът, който българските кандидати виждат в Япония, е един нов пазар, нова дестинация. Оказва се, че доста младежи са добре запознати с японската култура. Техният интерес е изключително засилен. Дори някои от тях учат и изучават в момента японски език."

Още за възможностите, които Япония предлага в сферата на висшето образование, чуйте от Емил Петков в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Разхлабват част от мерките от днес

От днес се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната. Разрешават се присъствени приравнителни изпити при преместване на ученик и изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25% отсъствия по даден предмет. Във висшите училища са разрешени държавните изпити и защити на дипломни работи...

публикувано на 16.01.21 в 07:11

Облачно и студено

Днес ще преобладава облачно време и на много места, главно около и следобед, ще превали слаб сняг. Сутринта ще духа слаб северозападен вятър, който следобед ще се обърне от север и ще се усили до умерен, по Черноморието на места временно силен. Застудяването ще продължи –във вътрешността на района максималнитетемпературище са..

публикувано на 16.01.21 в 06:23

Аспаруховият мост ще потъне в мрак за няколко дни

Аспаруховият мост ще бъде неосветен в следващите няколко дни, съобщи в социалните мрежи кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов. Причината е повреден захранващ кабел към електроразпределителната мрежа. Предстои лабораторен анализ от страна на електроразпределителното дружество за установяване на точното местоположение на аварията...

публикувано на 15.01.21 в 18:40

60 на сто повече случаи на домашно насилие през 2020 година

С 60% повече са случаите на домашно насилие в страната през 2020 година, в сравнение с предходната. Това каза за „Радио Варна” председателят на Фондация “SOS Семейства в риск” Анна Николова. Тази новина идва на фона на готвените законови промени и нови мерки в борбата с домашното насилие в България. Според Николова те са леко закъснели, но са..

публикувано на 15.01.21 в 18:37

Моряци чакат с часове пред входа на Морска администрация

От няколко месеца насам пред входа на Морска администрация във Варн а се образуват опашки и струпвания на моряци, чакащи за документно обслужване. За това ни сигнализира слушателят Васил Василев. Репортерска проверка на Радио Варна показа, че в петъчния следобед има около 10 човека навън. Те отказаха коментар, но в личен разговор споделиха, че работи..

публикувано на 15.01.21 в 17:49

Административният съд във Варна прие тройната съдебно-екологична експертиза по делото за добив на газ в Добруджа

Състав на Варненския административен съд прие тройната съдебно-екологична експертиза по делото, образувано по жалба на „Русгеоком“ ЕАД – София срещу решението на  Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна , с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на..

обновено на 15.01.21 в 17:46
Снимката е илюстративна

Задържаха мъж от Каменар, откраднал ел.инструменти на съселянин

Задържаха мъж от село Каменар, откраднал електрически инструменти на съселянин. Той е на 27 години, местен жител, добре известен на органите на реда и осъждан. Мъжът е проникнал в имота на свой съселянин, след като е разбил прозорец на къщата му, и е извършил кражбата на различни електрически инструменти. Част от откраднатите вещи е намерена. По случая..

публикувано на 15.01.21 в 17:07