Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След "Слънце в семейството" родители на дете с Даун от Варна издават втора книга

Все още няма регистър на хората със Синдром на Даун. Известно е, че годишно се раждат 100 деца с тази диагноза. Семейството на Силвена Христова и Красимир Ламбов имат  две деца-Крис и Микаела, Микаела е вече на шест години и е със синдром на Даун. Догодина тя тръгва на училище, а в момента е в масова детска градина.

През миналата година родителите и издадоха първата детска книга у нас по темата с авторски илюстрации, която предизвика голям интерес. До края на тази година предстои да излезе и втората част на книгата. Продажбата на книгите е с кауза-подкрепа на създадената от Силвена и Красимир фондация „Живот със синдром на Даун”, която  подпомага стотици семейства, които имат деца с подобна диагноза. Даниела Стойнова разказва за новата книга и ни среща със Силвена и с Микаела:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. Н а зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 17.06.24 в 07:51

Глобалният свят търси глобални лидери - среща с проф. д-р Гергана Петкова

17 юни, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 18:00 – 19:00 часа Вход свободен 🌏 ГЛОБАЛНИЯТ СВЯТ ТЪРСИ ГЛОБАЛНИ ЛИДЕРИ ● Защо българите умеят да комуникират на чужди езици? ● Традиции във филологическото образование, исторически предпоставки или народопсихологията стоят в основата на този успех? ● Защо е важно в глобализиращия се свят да познаваме..

публикувано на 17.06.24 в 07:10

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55