Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци на трюфели се надяват закон да регламентира дейността им

| обновено на 12.10.20 в 12:22

В интерес на бизнеса и опазването на трюфелите надяваме се в най-скоро време да има закон, който да помага, а не да пречи на хората, които се препитават в този сектор, това коментира председателят на Национална асоциация български трюфел Димитър Димитров по повод подготвяния проектозакон. По думите му годишно добивът у нас варира между 100 и 200 тона. Димитров е един от съдружниците в първата българска плантация за трюфели край Балчик, направена с туристическа цел.

Няма закон, който да регламентира лова и опазването на ценните гъби. Липсата на възможност да се регистрират като земеделски производители, посочи Димитър Димитров.

„В България трюфелът никъде не фигурира в закон или в наредба. Когато се издава разрешително от горското или ловно стопанство, се издава за бране на недървесни горски продукти и с химикал се добавя трюфел“, отбеляза специалистът.

„Тази година имаше създадена работна група към Министерство на земеделието. Има проектозакон, който обаче не мисля, че ще подобри положението на хората, които ги ловят или искат да ги отглеждат. Има недостатъци“, обясни Димитров, надявайки се на положителна развръзка при съставянето на нормативната база.

Ценните качества на деликатесна гъба

Трюфелът – освен че придава много добър вкус и аромат на ястията, той има и много полезни качества, силен антиоксидант е, съдържа част от групата на витамини B и D, повишава имунитета, подпомага растежа на коса, нокти, подобрява зрение, подходящ е за диабетици. Съдържа анандамит – смята се за молекулата на блаженството, има лек пристрастяващ ефект. Хората, които са го пробвали, искат пак

задължително. Навремето, когато започнах да се занимавам с трюфели, си казах: как пък може да се дават пари за това. Постепенно обаче и аз свикнах и ми липсва, когато нямам трюфел за подходящо ястие, разкрива председателят на асоциацията.

Важно е да се добави в края на кулинарната обработка или след, за да не се изпарят полезните качества и аромата.

Подходящите ястия за трюфели

Класиката е бъркани яйца с трюфели. За една порция са достатъчни пет грама, аз лично си прибавям 15 грама. Подходящ е още за ризото, паста, добавя се към меса, салата. Аз ям и пилешката супа с трюфел, признава Димитров.

Колко струва трюфелът на трапезата за едно семейство

Най-евтино е да си купим трюфелите през лятото, килограмът тогава е около 100 лева. Месечно едно семейство може да изконсумира около 100 грама, което е разход от около 10 лева.

Съдружникът във фирмата с търговска марка „Тракийски трюфел“ обясни, че изнасят трюфел по цял свят, но основно за Италия, откъдето се връща у нас вложен в различни продукти – паста, песто, сосове, масла, оцет и др. В България произвеждат шоколадови бонбони.

Димитър Димитров обясни, че най-много трюфел от света отива в Италия, там има и най-много производство с трюфели: „У нас сме малки консуматори, по-голямата част отива за производство, а по-скъпите – за свежа консумация. От Италия се препродават за целия свят, така остава на заден план , че са български“.

Легенди за трюфелите

Има древна легенда, която казва, че тракийският музикант Орфей е свирел дивни мелодии и Зевс, възхитен от неговата музика и песни, решил да го награди. Със светкавица, която отворила дупка в краката му, се появили бели като деня и черни като нощта трюфелите. Орфей ги взел,

усетил техния невероятен аромат. От благодарност към Зевс е изсвирил най-хубавата си песен и решил да ги сподели с народа, живеещ по царствените тракийски земи. Оттогава има трюфели по нашите земи, оттук идва и името Тракийски трюфел.

Само обучени кучета ловят узрелите трюфели

Най-разпространените са кокер шпаньолите. „Като цяло всички породи за птичи лов могат да се обучат за лов на трюфели, като е много важно още от малка възраст да бъдат подтиснати ловните им инстинкти. Обучението започва от втория месец и може да продължи до четвъртия или до годинка.

Има хора, които търсят и с немска овчарка. Трябва доста упорит труд, за да се научи кученцето – с любов към него и към гората“, споделя ловецът на трюфели.

И тук възниква един от другите сериозни проблеми – недобросъвестните ловци, които събират трюфелите без кучета. „Затова се налага приемането на закон. Събират се неузрелите екземпляри, така той не успява да отдели спори, с които да продължи своето развитие, и се унищожават находищата, отбеляза Димитров.

В интерес на бизнеса и опазването на трюфелите надявам се в най-скоро време да има закон, който да помага, а не да пречи на хората, които се препитават в този сектор, пожела си председателят на Национална асоциация български трюфел. Годишно добивът у нас варира между 100 и 200 тона.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за промяна на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“ премина през няколко етапа, съобщиха организаторите...

публикувано на 07.05.24 в 13:31
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали,..

публикувано на 07.05.24 в 06:01
Света Богородица

Светли вторник - почитаме Света Богородица

Днес, на Светли вторник, отдаваме почит на Света Богородица. Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. Това е вторият ден от Светлата седмица, в която се благославят светиите. Тя завършва на Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за..

публикувано на 07.05.24 в 06:00

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30