Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци на трюфели се надяват закон да регламентира дейността им

| обновено на 12.10.20 в 12:22

В интерес на бизнеса и опазването на трюфелите надяваме се в най-скоро време да има закон, който да помага, а не да пречи на хората, които се препитават в този сектор, това коментира председателят на Национална асоциация български трюфел Димитър Димитров по повод подготвяния проектозакон. По думите му годишно добивът у нас варира между 100 и 200 тона. Димитров е един от съдружниците в първата българска плантация за трюфели край Балчик, направена с туристическа цел.

Няма закон, който да регламентира лова и опазването на ценните гъби. Липсата на възможност да се регистрират като земеделски производители, посочи Димитър Димитров.

„В България трюфелът никъде не фигурира в закон или в наредба. Когато се издава разрешително от горското или ловно стопанство, се издава за бране на недървесни горски продукти и с химикал се добавя трюфел“, отбеляза специалистът.

„Тази година имаше създадена работна група към Министерство на земеделието. Има проектозакон, който обаче не мисля, че ще подобри положението на хората, които ги ловят или искат да ги отглеждат. Има недостатъци“, обясни Димитров, надявайки се на положителна развръзка при съставянето на нормативната база.

Ценните качества на деликатесна гъба

Трюфелът – освен че придава много добър вкус и аромат на ястията, той има и много полезни качества, силен антиоксидант е, съдържа част от групата на витамини B и D, повишава имунитета, подпомага растежа на коса, нокти, подобрява зрение, подходящ е за диабетици. Съдържа анандамит – смята се за молекулата на блаженството, има лек пристрастяващ ефект. Хората, които са го пробвали, искат пак

задължително. Навремето, когато започнах да се занимавам с трюфели, си казах: как пък може да се дават пари за това. Постепенно обаче и аз свикнах и ми липсва, когато нямам трюфел за подходящо ястие, разкрива председателят на асоциацията.

Важно е да се добави в края на кулинарната обработка или след, за да не се изпарят полезните качества и аромата.

Подходящите ястия за трюфели

Класиката е бъркани яйца с трюфели. За една порция са достатъчни пет грама, аз лично си прибавям 15 грама. Подходящ е още за ризото, паста, добавя се към меса, салата. Аз ям и пилешката супа с трюфел, признава Димитров.

Колко струва трюфелът на трапезата за едно семейство

Най-евтино е да си купим трюфелите през лятото, килограмът тогава е около 100 лева. Месечно едно семейство може да изконсумира около 100 грама, което е разход от около 10 лева.

Съдружникът във фирмата с търговска марка „Тракийски трюфел“ обясни, че изнасят трюфел по цял свят, но основно за Италия, откъдето се връща у нас вложен в различни продукти – паста, песто, сосове, масла, оцет и др. В България произвеждат шоколадови бонбони.

Димитър Димитров обясни, че най-много трюфел от света отива в Италия, там има и най-много производство с трюфели: „У нас сме малки консуматори, по-голямата част отива за производство, а по-скъпите – за свежа консумация. От Италия се препродават за целия свят, така остава на заден план , че са български“.

Легенди за трюфелите

Има древна легенда, която казва, че тракийският музикант Орфей е свирел дивни мелодии и Зевс, възхитен от неговата музика и песни, решил да го награди. Със светкавица, която отворила дупка в краката му, се появили бели като деня и черни като нощта трюфелите. Орфей ги взел,

усетил техния невероятен аромат. От благодарност към Зевс е изсвирил най-хубавата си песен и решил да ги сподели с народа, живеещ по царствените тракийски земи. Оттогава има трюфели по нашите земи, оттук идва и името Тракийски трюфел.

Само обучени кучета ловят узрелите трюфели

Най-разпространените са кокер шпаньолите. „Като цяло всички породи за птичи лов могат да се обучат за лов на трюфели, като е много важно още от малка възраст да бъдат подтиснати ловните им инстинкти. Обучението започва от втория месец и може да продължи до четвъртия или до годинка.

Има хора, които търсят и с немска овчарка. Трябва доста упорит труд, за да се научи кученцето – с любов към него и към гората“, споделя ловецът на трюфели.

И тук възниква един от другите сериозни проблеми – недобросъвестните ловци, които събират трюфелите без кучета. „Затова се налага приемането на закон. Събират се неузрелите екземпляри, така той не успява да отдели спори, с които да продължи своето развитие, и се унищожават находищата, отбеляза Димитров.

В интерес на бизнеса и опазването на трюфелите надявам се в най-скоро време да има закон, който да помага, а не да пречи на хората, които се препитават в този сектор, пожела си председателят на Национална асоциация български трюфел. Годишно добивът у нас варира между 100 и 200 тона.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20