Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават нови пояси в Североизточна България за опазване на малкия креслив орел

В ход са мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания у нас. Отделни семейства от вида са наблюдавани в Североизточна България, за създаване на по-добри условия ще бъдат създадени нови полезащитни пояси. Това става ясно от работна среща на екипа от Североизточно държавно предприятие (СИДП), изпълняващ проекта, състояла се този месец.

Дейностите, които предстоят до края на тази и следващата година, обсъдиха експерти от предприятието, Държавно ловно стопанство – Балчик и Горското стопанство в Добрич. Целта е да бъдат създадени нови местообитания, за да може популацията на малкия креслив орел да се увеличи и по-този начин да бъде съхранено биологичното разнообразие в българските гори. Отделни семейства от вида са наблюдавани в Североизточна България и за да бъдат те защитени, трябва да се създават по-добри условия за вида, като това ще стане чрез нови полезащитни пояси и подобряване състоянието на вече съществуващите, отчитат специалистите.

Средствата за всички дейности по възстановяване на поясите и превръщане на иглолистните гори се осигуряват от проекта „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“, който е към програма LIFE на ЕС. Страни в проекта са Изпълнителна агенция по горите, Българското дружество за защита на птиците, СИДП и ЮИДП.

Още чуйте в репортажа на кореспондента ни Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължава се срокът за раздаване на храни и хигиенни продукти от БЧК

До 31 юли 2024 г. се удължава срокът за раздаване на хранителни продукти и хигиенни материали от Втори транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане. Всички правоимащи от град Варна, които не са получили до 19 юли 8-те хигиенни продукта (тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, перилен препарат, шампоан за коса и тяло, паста..

публикувано на 23.07.24 в 12:13

230 кастрации за последните шест месеца извършиха в приюта в Каменар

230 кастрации са извършени за последните шест месеца в  Общинския приют за безстопанствени кучета (ОПБК) в село Каменар , съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Процедурата продължава активно и през лятото.  Болните животни се обгрижват, а с агресивните кучета се работи по процес на интеграция.  Екипът в Каменар, заедно с доброволци,  ежедневно..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Минералната вода от чешмата в кв. "Младост" остава негодна за пиене

Минералната вода от чешмата във варненския квартал "Младост" остава негодна за пиене, сочи седмичната информация от мониторинга на Регионалната здравна инспекция във Варна.  На съоръжението са поставени табели, които предупреждават варненци да не пият от водата. Регионалната здравна инспекция е институцията, която има ангажимент да изследва дали..

публикувано на 23.07.24 в 11:30
Димитър Главчев

Служебният министър-председател отговаря на въпроси във Фейсбук (НА ЖИВО)

Служебният министър-председател Димитър Главчев отговаря на въпроси във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Той увери, че пострадалите от пожара в село Воден ще бъдат подпомогнати и компенсирани.  Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са..

публикувано на 23.07.24 в 10:18
димът над село Воден

МВР: Няма действащи пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, предаде БНР.  Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е навлязъл на наша..

публикувано на 23.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Подменят авариращ водопровод в района на Терапията, през август предстои асфалтиране

През август се очаква от Община Варна да асфалтират бул. "Христо Смирненски" в района на Университетската болница "Св. Марина". Там ВиК-дружеството в морската столица е намерило допълнителни средства за подмяна на друг авариращ водопровод, съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на проекта за воден цикъл в морската столица. До края на месеца се..

публикувано на 23.07.24 в 09:55

30-годишен е извършил умишлен палеж на къща в Аксаково

30-годишен варненец, криминално проявен и наркозависим, познат на органите на реда, е извършил умишлен палеж на къща в Аксаково, вследствие на който са изгорели прозорци, мебели и други вещи.  Извършителят е задържан от полицаите от Районното управление в Аксаково за срок до 24 часа.  Води се досъдебно производство под наблюдението на Районната..

публикувано на 23.07.24 в 09:11