Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме да реагираме адекватно при бедствия?

Снимка: БГНЕС

19 юни 2014 година. Черна дата за Варна и варненския квартал Аспарухово. Няколко часов проливен дъжд предизвика невиждано наводнение, при което загинаха 13 души. Тогава хора от цялата страна се притекоха на помощ на жителите на квартала. Бяха мобилизирани доброволците на Българския червен кръст, както и професионалните доброволци от формированието към общината. Екипи на Пожарната и Гражданска защита също помагаха за почистването и отводняването на засегнатите сгради. На преден план излезе необходимостта от стройна система за отговор при бедствия и най-вече превенцията. Днес е международния ден за намаляване на риска от бедствия. Той се от 1989 година след предложение на Общото събрание на ООН. Подготвени ли сме да реагираме адекватно при бедствия и аварии, чуйте в репортажа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Гърция евакуира домове и болници в района на Атина заради горските пожари

Гърция нареди евакуация на болници и домове в близост до Атина, тъй като горските пожари се разпространяват въпреки "свръхчовешките" усилия за борба с пламъците, съобщиха властите. Органите за гражданска защита наредиха още пет общини да бъдат евакуирани, след като в неделя стотици хора бяха преместени от осем села. "Силите за гражданска защита се..

публикувано на 12.08.24 в 09:17

Квартал "Аспарухово" на протест пред Общината, призовават варненци да се включат в демонстрацията

Протест организират днес от 16 часа пред сградата на Община Варна жителите на квартал "Аспарухово". Те призовават варненци да се включат в демонстрацията, чийто повод е отсичането на кедрови дървета в квартала заради строежа на кооперация. "Да изискаме мораториум на всяко останало дърво! Стоп на изсичането и приватизирането на горите, стоп на..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на Министерството на вътрешните работи се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на МВР", съобщава Българското национално радио.  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите,..

публикувано на 12.08.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

БДЖ пуска в движение нови вагони

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник (12-и август), който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45..

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Слънчево и горещо време в понеделник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизточна четвърт. Максимални температури между 33° и 38°, по крайбрежието малко по-ниски, за Варна около 33°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 2-3. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгревът на Слънцето във Варна ще настъпи в 06:12 ч., залезът - в 20:14 ч...

публикувано на 12.08.24 в 05:48

Жълт код за горещо време в цялата страна за понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, посочват от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна. Минимални температури от 19° до 24°, за Варна около 24°. В понеделник през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от изток и югоизток. Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна...

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Служебният министър на отбраната все още не е водил разговори да остане на поста

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с предложената за премиер на служебното правителство Горица Кожарева, тъй като е бил четири дни в командировка и срещата предстои. Това заяви той във Варна.  Министърът потвърди, че през 2025-та година ще бъде готов първия нов кораб за ВМС, а втроият - през 2027-ма година...

публикувано на 11.08.24 в 15:18