Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални полигони и писти искат мотоклубовете от Варна

Снимка: БГНЕС

Специални полигони или писти за каране поискаха мотоклубовете във Варна на среща, организирана от областния управител Стоян Пасев. Според тях единствено по този начин бъде намалено звуковото замърсяване, което притеснява много варненци най-вече през нощта. Тогава улиците и булевардите се превръщат в писти, а високите скорости и силният шум пречат на хората.

От началото на годината до първата седмица на октомври при специализирани акции са проверени близо 1350 мотоциклетисти.

32-ма са глобени заради премахване на шумозаглушителите на моторите.

Решението е да бъдат създадени специални писти, където да се смъква адреналина, коментира Димитър Лазаров - Джако от варненския мотоклуб "Диви деца".

"Увеличаването на фабричния шум е много рядко срещано. В повечето случаи това са мотори, които са така произведени и регистрирани по този начин. За да бъде следено дали те са преправяни, трябва да има лицензирани уреди за това, както и софтуер, в който да присъства всеки един модел, който се кара в България. В тази спецификация на мотора пише колко са децибелите при ниски и при високи обороти. Органите на реда, когато засекат един такъв шумен мотоциклет или дори автомобил или има сигнал, когато го проверят да могат да установят дали има неправомерна намеса или настройката е от завода. За да може това да бъде издържано в съда. Защото ако бъде направен акт, той е обжалван в съда и това е загуба на държавни средства за водене на дела, които сто процента ще бъдат спечелени."

Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52