Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални полигони и писти искат мотоклубовете от Варна

Снимка: БГНЕС

Специални полигони или писти за каране поискаха мотоклубовете във Варна на среща, организирана от областния управител Стоян Пасев. Според тях единствено по този начин бъде намалено звуковото замърсяване, което притеснява много варненци най-вече през нощта. Тогава улиците и булевардите се превръщат в писти, а високите скорости и силният шум пречат на хората.

От началото на годината до първата седмица на октомври при специализирани акции са проверени близо 1350 мотоциклетисти.

32-ма са глобени заради премахване на шумозаглушителите на моторите.

Решението е да бъдат създадени специални писти, където да се смъква адреналина, коментира Димитър Лазаров - Джако от варненския мотоклуб "Диви деца".

"Увеличаването на фабричния шум е много рядко срещано. В повечето случаи това са мотори, които са така произведени и регистрирани по този начин. За да бъде следено дали те са преправяни, трябва да има лицензирани уреди за това, както и софтуер, в който да присъства всеки един модел, който се кара в България. В тази спецификация на мотора пише колко са децибелите при ниски и при високи обороти. Органите на реда, когато засекат един такъв шумен мотоциклет или дори автомобил или има сигнал, когато го проверят да могат да установят дали има неправомерна намеса или настройката е от завода. За да може това да бъде издържано в съда. Защото ако бъде направен акт, той е обжалван в съда и това е загуба на държавни средства за водене на дела, които сто процента ще бъдат спечелени."

Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земите в област Варна са поскъпнали

Земите в област Варна са поскъпнали. Миналата година средната цена за декар достига 1 866 лв., което е със 17.4% повече в сравнение с 2022 година, отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток. Област Варна е на четвърто място в страната по цена на сделки с ниви през 2023 година. Най-скъпи традиционно са земите в  Добрич - с 3 623 лв.,..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09

Всеки втори пожара в Североизточна България заради хвърлена незагасена цигара

Почти всеки втори пожар в Североизточна България възниква заради хвърлена незагасена цигара.  18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. От тях шест са в обхвата на Държавно горско стопанство - Варна, по три на тероторията  на Генерал Тошево и Шумен, два за ДГС-Цонево и по..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка. Случката се разиграла на 29 юни, малко след 22 часа.  Двама маскирани са заплашили с пистолет касиерка в денонощен магазин в кв. „Младост“ и са взели оборота на търговския обект. Извършителите са заловени бързо от полицията, установено е, че оръжието, с което са нападнали касиерката, всъщност е..

публикувано на 09.07.24 в 10:48

Мотоциклетист пострада край Албена заради неправилна маневра на 71-годишен водач на

Произшествието става на 8 юли около 10.50 часа на кръстовище Албена в посока Кранево , съобщават днес от пресцентъра на полицията. На място е установено, че лек автомобил БМВ, управляван от 71-годишен мъж на забранен участък от пътя предприема маневра обратен завой, като не пропуска движещия се зад него мотоциклет..

публикувано на 09.07.24 в 10:21

17 души са загинали в катастрофи от началото на месец юли

7 души са загинали, а други 46 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Три са тежките произшествия в столицата. При тях са пострадали трима души, единият от които е с опасност за живота. 26 са леките катастрофи. От началото на месеца в страната е имало 203 пътни инцидента със 17 починали..

публикувано на 09.07.24 в 08:58