Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Специални полигони и писти искат мотоклубовете от Варна

Снимка: БГНЕС

Специални полигони или писти за каране поискаха мотоклубовете във Варна на среща, организирана от областния управител Стоян Пасев. Според тях единствено по този начин бъде намалено звуковото замърсяване, което притеснява много варненци най-вече през нощта. Тогава улиците и булевардите се превръщат в писти, а високите скорости и силният шум пречат на хората.

От началото на годината до първата седмица на октомври при специализирани акции са проверени близо 1350 мотоциклетисти.

32-ма са глобени заради премахване на шумозаглушителите на моторите.

Решението е да бъдат създадени специални писти, където да се смъква адреналина, коментира Димитър Лазаров - Джако от варненския мотоклуб "Диви деца".

"Увеличаването на фабричния шум е много рядко срещано. В повечето случаи това са мотори, които са така произведени и регистрирани по този начин. За да бъде следено дали те са преправяни, трябва да има лицензирани уреди за това, както и софтуер, в който да присъства всеки един модел, който се кара в България. В тази спецификация на мотора пише колко са децибелите при ниски и при високи обороти. Органите на реда, когато засекат един такъв шумен мотоциклет или дори автомобил или има сигнал, когато го проверят да могат да установят дали има неправомерна намеса или настройката е от завода. За да може това да бъде издържано в съда. Защото ако бъде направен акт, той е обжалван в съда и това е загуба на държавни средства за водене на дела, които сто процента ще бъдат спечелени."

Повече чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин, съобщи за Радио Варна  проф. Николай Пенков , изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по кардиология /СБАЛК/ в морската столица.   В България опитът с този медикамент е изключително малък - предимно в "Пирогов": " Няма нито едно клинично изследване, което да доказва..

публикувано на 19.01.21 в 14:37

85 души са преминали през ковид кабинетите във Варна за седмица

85 души са преминали през ковид кабинетите в общинските ДКЦ-та през изминала седмица , съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За периода 11.01 – 15.01.2021 г. в ДКЦ II „Свети Иван Рилски – Аспарухово“ са прегледани 39 души, 7 от тях са били с положителни тестове. За същия период в ковид кабинета в ДКЦ III – Варна са прегледани19 лица..

публикувано на 19.01.21 в 14:34
Община Добрич

Предлагат публичното обсъждане на проектобюджета на Добрич да се проведе онлайн

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Добрич за 2021 година да се проведе онлайн предлага кметът Йордан Йорданов. Неприсъствено ще бъде разгледана и Програмата за капиталовите разходи. Предложението на кмета на община Добрич ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 януари. Причина за онлайн..

публикувано на 19.01.21 в 14:16

Борисов: Платеното оборудване от "Белене" отива за 7 реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме..

публикувано на 19.01.21 в 14:12

Получаваме електронен сертификат за ваксинация от личните лекари

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два..

публикувано на 19.01.21 в 13:20

Първият в България библиомат беше открит във Варна

 Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна предоставя нова услуга на своите читатели с първия в страната библиомат. Той е монтиран пред входа на библиотеката, която се помещава в сградата на община Варна. Библиоматът дава възможност на хората да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивни и празнични дни, без дори да..

публикувано на 19.01.21 в 13:04

Висок процент на бедност в област Добрич

Малко над 25% от населението на област Добрич живее под линията на бедност сочат данните на Националния статистически институт за 2019 година. Изчисленията показват, че броя на лицата, живеещи в бедност в областта са повече от средния за страната. В сравнение с предходната година в област Добрич размерът на линията на бедност нараства с 27.6%, а..

публикувано на 19.01.21 в 12:51